Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DT

Zajímavý link, díky. R^

0 0
možnosti
DT

R^ Zatím jen jedna z několika exotických, zajímavých teorií. Může to být a nemusí. Bylo by fajn, kdyby se s tím někdo začal zajímat, navrhl experiment na potvrzení a potvrdil experimentálně. Do té doby - zajímavá teorie. R^

0 0
možnosti
Foto

Čim víc věda proniká do podstaty hmoty, tím víc se opět nabízí řešení ve formě stvořitele.  :-)

2 1
možnosti
DT

Já myslím, že právě ne, viz blog. Ta původní fluktuace, která celý system přivedla k velkému třesku vůbec nemusí být výsledkem boha, ale následek základní vlastnosti hmoty. 

Bůh přesto  může mít ve vesmíru svoje místo (naprostá spekulace), ale k jeho stvoření nejspíš nutný nebyl.

1 0
možnosti
Foto

Dano, PŘÁTELSKY TĚ VARUJI, okrádáš svůj spánek. Vesmír ani věda nám neutečou.

Myslím, že pospícháš před nadcházející prací na zahradě, kolem domu a v něm. Že potom už moc času na články nebude. Ale už vím, jsi výkonější než vozidlo s mnoha koníky. Obdivuji Tě, přesto mám obavu. Nechtěl bych aby se Ti ten nadupaný motor zadřel. Zdravím vaši celou rodinu!R^R^:-):-)

0 0
možnosti
DT

Krásné dopoledne, Horste. :-)R^ Já už delší dobu nemůžu v noci spát, tak pět, možná sedm let. Naštěstí existuje takový krásný vynález jako je kafe. :-) Zkusím ty svoje koníky krotit, ale moc nadějí si nedělám. Přeju příjemnou neděli, a ať vám krásně svítí sluníčko, u nás je skvělé skorojaro - nebo, jak se to v posledních letech zažilo, skoroléto před jarem. :-)R^

0 0
možnosti
JK

J77a52n 74K14l70a28r

8. 3. 2015 8:29

Prima... kvantová mechanika dobře zapracovala na popisu detekovatelného fyzikálního prostoru. Co je za ním (pod úrovní Planckovy konstanty) je čirá spekulace. S tím souvisí nepřiměřená terminologie typu podstata hmoty resp. vznik vesmíru (celého universa?). 

Ale otázky k blogu: co je singularita a jak vznikla?

Proč fluktuuje? 

Spokojí se věda s pojmem nahodilosti? 

Pokud dostanu uspokojivou odpověď, rád položím další otázky:-)

0 0
možnosti
DT

Díky za návštěvu. :-)

Co je singularita víme, je nekonečně (nebo skoro) hustá a do jednoho bodu stažená hmota. Proč vznikla nevíme (když pomineme teorie o černé díře coby singularitě, protože i tam se jedná o věc, která je spekulací).

Proč fluktuace - to se dá vysvětlit jako základní vlastnost stavu, kdy je vše menší, než určitá velikost (viz Heisenbergova teorie neurčitosti). 

Nahodilost - nevím. To bude nejspíš záležet na přístupu vědců samých, s Heisenbergem jsme se (lidstvo) smířili docela lehce.

0 0
možnosti
  • Počet článků 972
  • Celková karma 19,83
  • Průměrná čtenost 1325x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.