Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Výborný příspěvek, karma. Jen si nejsem jistý zda "černá díra s hmotností tří miliard Sluncí má velikost, odpovídající velikosti našeho slunečního systému". Pokud je tím myšlena velikost sluneční soustavy, tak mi vychází, že by měla malou hustotu a nebyla by černou dírou. Myslel jsem, že u černé díry je možno určit pouze hmotnost, ale zase se v tom tolik neorientuji.

0 0
možnosti
DT

Díky za upozornění. R^ Je tím asi myšlen horizont událostí, máte pravdu, nepropočítávala jsem to - myslíte, že to ono? Díky moc za návštěvu. R^

0 0
možnosti
Foto

černá díra a její chování chování je i pro laiky fascinující jev...všechno pohltí a je to.. Mám však obavy, že její vlastnosti si osvojili politicii v našem malinkým, reálným světě, v podobě hospodaření nebo spíš přesouvání finančních toků:-)

2 0
možnosti
DT

:-) A možná ještě efektivněji.  Někdy zmizí i to, co ani neexistovalo. :-) Krásnou neděli, Jaromíre. R^

1 0
možnosti
JB

Jako obvykle, karma.

Zajímavé jsou "hrátky" s rychlostí, časem a gravitací podle OTR A. Einsteina. Na hranici č. díry, na horizontu "událostí" se pro vnějšího pozorovatele nic neděje, v důsledku gravitace se pro nás zastavil čas.

Nikdo zvenku neuvidí pád do č. díry.

Podobné je to i s rychlostí světla. Kdybychom, hypoteticky, pozorovali foton letící kolem nás (ne ten co narazí do oka), také se na něm zastaví čas. Světlo nestárne a když miliardy let do ničeho nevrazí je stejné jako v okamžiku kdy vzniklo.

Snad si nevymýšlím, to bych nerad.

1 0
možnosti
DT

Ano R^ fascinující. 

Světlo stárne jen v tom smyslu, že jeho vlnová délka podléhá stejnému rozpínání, jako sám vesmír (celý prostoročas). Takže je jeho vlnová délka stále delší, to "nejdelší" světlo je reliktní záření. Jinak také myslím, že ostatní vlastnosti, respektive informace v něm obsažené zůstávájí. R^

Jinak do vysvětlování dějů kolem horizontu černých děr se mi v blogu moc nechce - nemám pocit, že je naprosto chápu sama. :-) Přeju krásnou neděli.

2 0
možnosti
Foto

"Dřív, než v ní nadobro zmizí, nahřeje se na vysokou teplotu"

Celkem by mě zajímalo čím se nahřeje. Gravitačním stlačením a nějakou následnou reakcí?

0 0
možnosti
DT

Za to nahřívání může částečně hustota akrečního disku a částečně vysoká gravitace, která hmotu přitahuje, drtí a rozmělňuje. Hmota, která se do akrečního disku dostala, není v klidu, ten disk je dynamický, hmota absolvuje srážky s jinými částicemi a tím se nahřívá. Kolem supermasivní černé díry prý má klidně teplotu i milion stupňů. Disky kolem stelárních černých děr mají ještě daleko vyšší teplotu, asi proto, že je gradient (gravitačního pole) vyšší než u celkem rozměrné hypermasivní černé díry.

Přeju moc hezký zbytek večera. :-)

1 0
možnosti
Foto

J49a19n 56P11r78a64ž70á94k

17. 10. 2015 17:47

R^Danko, promiňte mi ten emotivní výraz, ale je to prostě úchvatné:-)

0 0
možnosti
DT

To je tím tématem. :-) Jak něco uchvátí, už to nepustí. :-)   Moc hezký víkend celé rodině. R^R^

2 0
možnosti
MJ

Tak dnes jsme si přišli na své i my, amatéři. Černé díry, ty zná přece každý. Mluvíme o nich rádi. Díky za poučení. Umíte opravdu krásně, jednoduše psát, to se cení.R^:-)

0 0
možnosti
DT

Děkuju moc za vaše milá slova, vaše návštěva vždycky potěší. :-) Přeju příjemný víkend. R^

0 0
možnosti
PK

P28a44v50e86l 40K10i54l51i49k

17. 10. 2015 11:13

V jednom z minulých blogů jste psala o splynutí dvou galaxií. Jednotlivé hvězdy se díky vzdálenostem nesrazí. Ale co supermasivní černé díry v jejich jádrech? Nově vzniklá galaxie bude mít v centru nakonec asi jednu supermasivní černou díru. Takže ty dvě původní černé díry musí asi splynout, navzájem se pohltit, nebo jak to nazveme.

Viděl jsem simulaci srážky naší galaxie s galaxií v Andromedě, ale o těch černých dírách se tam nezmínili. Došlo mi to až teď.

0 0
možnosti
KK

Bude trvat možná stovky milionů, možná miliardy let, než se hvězdy sloučené do jedné galaxie opět ustálí. Obě černé díry se též hodně dlouho nespojí hned, později budou patrně obíhat kolem jednoho společného těžiště v nové galaxií, a pak po ještě delší době za obrovského záblesku splynou. Ten záblesk bude putovat vesmírem na všechny strany po další miliardy let, ale mnohé dnes ještě pozorovatelné vzdálené galaxie už nejspíše nedostihne.

2 0
možnosti
KK

Máte výjimečný dar popsat složité děje z astrofyziky populárním způsobem tak, že tomu snad musí porozumět i každý laik. I pro čtenáře znalé věci je to lákavé čtení R^

2 0
možnosti
DT

Děkuju moc, jste na mě moc hodný. Děkuju za milá slova i návštěvu. :-) Přeju moc hezký večer.

1 0
možnosti
  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,69
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.