Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MT

Jestli to můžu trochu upřesnit - termín planetky ("minor planets") tady byl už dávno předtím, i v dobách, kdy byl Pluto ještě plnotučnou planetou ("major planet"). Planetky jsou totéž, co asteroidy. Pluto na tom pražském kongresu IAU obdržel nové označení "dwarf planet" (řadí se tam třeba i Eris a zjevně budou přibývat další trpaslíci z tohoto prostoru). Do celkových počtů minor planets se sice započítává, ale přece jenom bych mu to trochu výlučné postavení trpasličí planety asi nebrala, není to vůči němu úplně pěkné, udělat z něj jen jeden z těch asi 600.000 šutrů, co lítají sluneční soustavou... :-) (Nebudu to už komplikovat i dalšími kategoriemi, které Pluto "založil" - plutoidy a plutina...;-)).

0 0
možnosti
DT

Opravím to - máte pravdu s tou trpasličí planetou. R^ Děkuju za návštěvu blogu i diskuze, mějte moc hezký den. R^:-)

0 0
možnosti
JT

A co na zmenu sveho statusu rika Pluto ?

0 0
možnosti
DT

O tom bude vlastně příští blog. :-) Myslím, že to s ním vůbec nehnulo a sondě New Horizons se ukázal ve svém nejlepším světle, pokud se může v takové dálce od Slunce vůbec psát o světle. Přeju příjemný den a díky za návštěvu blogu. R^:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 976
  • Celková karma 19,39
  • Průměrná čtenost 1320x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.