Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pro pana Švadlenku, pokud sem zavítáte - máte tam ve vlákně prosbu o zveřejnění vašeho textu z diskuze. Ráda bych z něj udělala blog, podle mě je škoda, aby se tak dobrý text ztratil v diskuzi, zasloužil by víc pozornosti.

Pokud by vám to nevadilo (já vím, jak smýšlíte o blogování zde) ... smím z toho udělat blog? Samozřejmě by byl uvedený s vaším jménem.

0 0
možnosti
Foto

Dano, jak slíbeno v poslední článku, jsem také na TUTOM (to není maďarsky NEMTUDOM!). Také na TUTOM dělám totéž jako na TAMTOMR^

0 0
možnosti

:-) Děkuju Horste. R^:-) Potěšila mne jako vždy tvoje milá slova. :-) Přeju moc hezký den, ať vám přeje počasí. R^

0 0
možnosti

Zdravím. To jste mi připomněla jiného blogera, který je taky z hlediska rakoviny amatér, ale ten studuje odborné články o výzkumu rakoviny a dohledává na trhu vhodné doplňky stravy k léčbě. To je on:

http://schoupal.blog.idnes.cz/

a tady si buduje svůj web:

http://alternativnicesta.cz/

Myslím, že dělá dost užitečnou práci. Vám když studium tak jde, mohla byste se k němu připojit, když už vám astrofyzikální témata pomalu dochází ale zajímá vás téma rakoviny. To mne jenom tak napadlo :)

0 0
možnosti

Děkuju za příspěvek, i když si nejsem jistá, že jsem ráda, že jste můj blog a tuto diskuzi zneužila pro reklamu na šarlatána. :-)

Fyzikální a astrofyzikální témata mi nikdy nedojdou. Co se týká radioaktivity, vzít lidem neopodstatněný strach z ní je taková moje srdeční záležitost. Kdo jiný by to měl dělat, než ti, kdo k tomu oboru přičichli? :-)

Mějte hezký den, Veroniko. :-)

3 0
možnosti

Děkuju. :-) Mějte krásný den, Jirko.R^

0 0
možnosti
Foto

R^Správně, trénink musí být.:-)

Babička nás odmala strašila uranem. Že si děti její sestry hrály na haldách u dolů a jedna z holčiček ve dvaceti umřela na rakovinu. A taky, že ta suť je pod asfaltem. Důkaz? Chlap ze vsi dělal u silnic, nakradl si tam na základy baráku a celá rodina vymřela na rakovinu. Bohužel včetně těch, co v tom domě nebydleli, a sousedům se nic nestalo... Podle mě spíš genetika.;-) Každopádně sedět na chodníku nebo sebrat kámen na cestě bylo nemyslitelné. A takové krásně růžové tam byly.:-) Záření se nebojím, spíš se bojím nehody nebo útoku.

0 0
možnosti

Pokud to byly haldy u uranových dolů, se zbytky uranové rudy, pak by se mohlo jednat o skutečnou pozdní reakci. Taky by asi záleželo na tom, jak si hrály. Možností je hodně.

Musela by se zevnitř kontaminovat radioaktivním prachem, tj. sníst ho, vdechnout... Samotný neobohacený a průmyslově nevyužitý uran září jen málo a spíš jen alfa a beta, takže je nebezpečnější zevnitř než zvenku. Při v dechnutí rakovina plic, při snědení spíš nějaké problémy se zažívacím traktem, tipovala bych si... nejsem ale odborník na medicínu, možná by se našly i jiné formy rakoviny, ke kterým by pak mohla být náchylná.

To samé by platilo v případě kamení v základech domu. Tam by se mohlo zase dlouhodobě jednat o radonové zatížení, projevilo by se to rakovinou plic, na ostatní rakoviny nemá radon moc vliv. Největší dávku dostanou právě plíce a právě od alfa záření z produktů rozpadu radonu.

Podle mě je lepší, vědět, čemu se vyhnout, než se pak zoufale ptát "proč zrovna já?". Ale kupodivu nás masírují media spíš falešnými strachy.

0 0
možnosti

Teď vás vezme za slovo pan Kunc, který propaguje dýchání radonu :-). Článek pěkný, jen bych se držel terminologie ("reaktivní druhy kyslíku", někdy se též píše "volné kyslíkové radikály", ale to není přesné, protože sem patří i peroxid vodíku, který radikál není). Taky mi úplně není jasný ten popis poškození DNA - 90 % tvoří poškození bází spojujících obě vlákna (za "bází" by asi měla být čárka, ale ani tak by to nebylo úplně přesné). Mimo to rakovina nevzniká z neopraveného poškození DNA (pokud ho buňka neumí opravit, prodělá apoptózu či senescenci). Vzniká z toho, když se po opravě DNA vyskytnou chyby. Jejich výskyt má určitou pravděpodobnost, takže čím víc poškození, tím je větší možnost chyb = mutací.

0 0
možnosti

Jsem moc ráda, že jste přišel do diskuze. Byla jsem si naprosto jistá, že tam nadělám nějaké nepřesnosti ohledně biologie. Děkuju za upřesnění. Zkusím do blogu zabudovat opravu.

;-) Vy víte, že bych nejradši viděla, že děláte o biologii blogy pro veřejnost. R^

Mějte moc hezký večer, ať se vám daří. :-)R^

0 0
možnosti

Kolik asi dostane těch mikrosievertů člověk při rentgenu kloubů ??

0 0
možnosti

Jestli si dobře vzpomínám, bude to tak od 0,1 miliSv do 1, podle toho, co je to za vyšetření a za přístroj.

Opravdu bych se kvůli tomu nestrachovala. Jsou horší věci, myslím.

Mějte moc hezký zbytek dne a děkuju za návštěvu blogu. R^:-)

0 0
možnosti
Foto

Diky za pekny a poucny clanek.

Mnohe veci, ktere jste zminila jsem nevedel. Hlavne to, jak ozdravne funguje mala davka radioaktivity.

0 0
možnosti

Ví se to už docela dlouho. Vzpomínám si, že když jsem před asi tak 18 lety dělala odpovídající kursy, že nám o tom povídali už tehdy. Je škoda, že se o tom moc nemluví. Mějte krásný večer, zdravím vás, Jaroslave. :-)R^

0 0
možnosti

Děkuju, jsem ráda, že se vám líbilo. :-)

0 0
možnosti

Na principu, který popisujete, fungují například i radioaktivní lázně v Jáchymově. Radioaktivní voda se tam používá například k léčbě revmatoidní artritidy, tedy zánětlivého onemocnění kloubů. A opravdu to funguje. Ještě dávno před objevem radioaktivity odhalili léčivou moc jáchymovských důlních vod horníci, kteří v dolech pracovali. Vypozorovali, že když si bolavé svaly a klouby omývají v důlních vodách, rychle se uzdravují. To se týkalo i různých zranění.

Léčivou moc jáchymovské radioaktivní vody propagovala a velmi úspěšně rozvinula Marie Curie-Sklodowska, která své znalosti uplatnila při velmi efektivním léčení nespočtu vojáků zraněných v první světové válce.

Nesmí se to ale přehánět. Sama Marie Curie-Sklodowska kvůli svým výzkumům obdržela tak vysokou dávku radiace, že jak ona, tak její manžel, na sklonku života trpěli nemocí z ozáření.

Krátce po objevu radioaktivity se v Jáchymově rozběhla doslovná radiománie. Vyrábělo se Radiumbier (radioaktivní pivo) nebo Radiumbrot (radioaktivní chleba) a světlo světa spatřil dokonce přístroj zvaný "domácí Jáchymov". Ten sloužil k výrobě radioaktivní vody filtrováním přes vysoce radioaktivní rudu. Tento přístroj byl vyloženě nebezpečný. Když zemřel jeden americký senátor, který si "domácí Jáchymov" taktéž pořídil a denně používal, tak se při pitvě jeho těla zjistilo, že trpěl silnou nemocí z ozáření.

6 0
možnosti

R^ Děkuju moc za zajímavé detaily. Částečně jsem to sama nevěděla. :-) Od jednoho staršího člověka vím, že když byl dítě, v obchodech s obuví byly rentgenové přístroje, které prosvěcovaly nožky dětí s botami, které si měly koupit (na požádání, ne povinně) - a tak se kontrolovalo, jestli jim boty nejsou moc malé nebo moc velké. :-) Dnes je to absolutně nepředstavitelné...

My dnes přeháníme zase v druhém extrému...

Přeju moc hezký den, ať se vám daří, Jiří. R^:-) A ještě jednou - díky! R^

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS