Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
WW

R^Jako vždy, vynikající. Každou sekundu dopadá na zemský povrch cca 180 částic na m2. Kdo má nabídku lepšího bytu ve čtyřpatrové budově a uvažuje přestěhovat se o patro výše, dost si "polepší" :-), ale něco lze eliminovat, v rámci ionizačního záření z důsledků jistých částic, polystyrenovými stropními kazetami. :-) Ani rekreační piloti nejsou ušetřeni - v 10 000 ft. obdrží ekvivalentně stejnou dávku jako současný obyvatel Tokia. Opravdu nám to občas zničí data na Flash (preferuji HDD), ale nebýt záření (jakéhokoliv), evoluce by se stěží konala. :-)

1 0
možnosti
MS

To je pravda. Za náhodnými změnami v DNA stojí právě to záření. R^

1 0
možnosti
JV

R^

Odposlechnuto kdysi na vsi:

Fanoušku nechoď ven, už jsou zase na slunci ty redukce ;-D.

1 0
možnosti
DT

R^:-) To je hezké. R^ Krásný večer, Jaroslave a díky za návštěvu. :-)

1 0
možnosti
DT

Děkuju za návštěvu, mějte krásný zbytek večera. R^:-)

0 0
možnosti
Foto

O důvod víc, proč v letadle vypnout mobil?:-)R^

0 0
možnosti
DT

To ano, zapnutému mobilu to může ublížit víc. Moc časté to ale přesto není, naštěstí. Na rozdíl od lidského organismu se ale mobil neumí opravit, když ho nějaký takový dáreček z vesmíru trefí. :-)

Krásný den, Kláro, mějte se moc hezky! R^

1 0
možnosti
DT

Děkuju, krásný den, vám i vaší paní. R^

1 0
možnosti
FL

Zdravím. Psala jste před časem že se lidi na Mars nedostanou, minimálně kvůli nebezpečnému kosmickému záření. A ejhle, tady se už vyvíjí vesty pro marsovské kosmonauty:

https://www.novinky.cz/veda-skoly/431307-izraelci-vyvijeji-vesty-na-ochranu-astronautu-pri-misi-na-mars.html

0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
2 0
možnosti
Foto

Rozlišoval bych striktněji mezi "radioaktivitou" a "kosmickým zářením".

Jde o dvě různé věci.

0 0
možnosti
DT

Když bychom to chtěli mít úplně přesné, je název ionizující záření ten nejlepší. Ale slovo radioaktivita spíš osloví nejvíc lidí, i těch, kdo nejsou do problému tak moc zasvěcení. Proto jsem ho použila.

Díky za připomínku a návštěvu, Františku, přeju krásný den. :-)R^

2 0
možnosti
MS

Díky za článek. Základním prvkem ochrany výpočetní techniky ve vesmírných sondách je mj. použití odolné elektroniky s menším stupněm miniaturizace, která má také nižší výpočetní výkon. Dále zmíněná kontrola parity či samoopravitelné kódy, redundance kromě uvedeného výběru 2oo3 také 1oo2 (je nutná vnitřní diagnostika chyb každého ze dvou modulů, při chybě jednoho pokračuje druhý).

Poněkud mne překvapuje, že autopilot A330 používal data bez jakékoli redundance a ověření. Měřené údaje spolu souvisejí, například rychlá změna výšky je doprovázena zrychlením. Rychlá změna jednoho měření bez odpovídajících změn souvisejících údajů vede k prohlášení měření za nevěrohodné. Věnuje se tomu vyrovnávací počet s řadou aplikací ve vědě, letectví, průmyslu atd.

2 0
možnosti
DT

R^

Dnes už ty systémy renundanci mají, ale jako vždy, donutí to letecké společnosti investovat do bezpečnosti až po nějaké tragedii. Kdoví, kolik takových chyb se předtím nezaregistrovalo.

Jedna veselá chyba pochází z Belgie. Vesmírná částice potrefila počítač, který vyhodnocoval výsledky voleb v nějakém malém městečku. Jednomu kandidátovi připočetl tuším přes 4000 hlasů - a protože bylo městečko malé, bylo to znát. I takové věci se mohou stát... :-)

Krásný den, Michale a díky za příspěvek a návštěvu. R^:-)

2 0
možnosti
MS

Bezvadný článek. To, že sluneční vítr má pro Zemi i blahodárné účinky jsem netušil. JInak je paradoxní, že ve středověku bylo vesmírné počasí všem "někde", kdežto dnes, v době vyspělé civilizace se ho musíme čím dál tím víc obávat. Nedovedu si například představit ten zmatek, který by nastal po masívním (celosvětovém) výpadku internetu. Z bankomatu, ani u bankovní přepážky by člověk "nevydojil" ani korunu a celou EET by si mohl Babiš vetknout za klobouk. :-)

3 0
možnosti
DT

Stačila by jedna pořádná a dobře mířená sluneční bouře. Vyřadí z provozu většinu satelitů, zničí rozvody energie na povrchu Země, to bylo na dlouho a bylo by to velice ošklivé. A v podstatě s tím nebo proti tomu nemůžeme vůbec nic dělat. :-/ Snad nás to mine.

Mějte krásný den, Milane. R^ A díky za návštěvu. :-)

4 0
možnosti
Foto

Jiné magnetické pole umožňuje že nám svítí auta, zprvu to byla dynama, teď nahrazena alternátory. Dneska budeme mít, paní profesorko, o něco hezčí den:-)R^R^R^

0 0
možnosti
DT

Dnes je prý den štěstí, takže máme být šťastní. Prý to přikázala v roce 2012 UNO nebo tak nějak. :-) Takže přeju šťastný a krásný den, Horste! Tobě i celé rodině. :-)R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,28
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.