Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Není sporu o tom, že se přírodě nemá škodit a zároveň jsou pozorovatelní jevy, že se s ní něco děje ! Nicméně mi to připadá, že tábory se pak dělí, jako u uznání existence - neexistence boha ! Nedá se to věděcky doložit - ani vyvrátit. Jinými slovy - Neví se, zda jde o normální cyklus - byla jich celá řada - anebo jde o nevratný, průlomový jev. To, že žijeme cca 75 let se nám pak nějak zdá - Jinak se to bude jevit za 750 let .... Každopádně - Poznej a chraň ... :-)

0 0
možnosti

;-D Je normální, že se už vědě podsouvá kdeco, ale přírodní vědy boha prostě z principu neřeší a tímto neusiluje o jeho dokázání či nikoliv a už vůbec nechce nic v této záležitosti dokládat. Nic méně, Váš přispěvek je cenný už jen proto, jaké alternativy za náboźenství vznikají (v žádném případě to nevztahuji na Vaši osobu) a souhlasím, že s odstupem času získáme relevantní data.

3 0
možnosti
Foto

Nejsmutnější je, že spousta relevantních dat už tu byla a ta jsme zahodili. Ještě jako kluk jsem se učil, proč se Grónsko jmenuje Greenland a že kdysi to asi opravdu byla zelená země. Pak přišla Mannova hokejka a velice dobře si pamatuji, jak jsem o ní ani chvilku nepochyboval. Každý na to skočil, nikdo se neptal, jak koresponduje s předchozími záznamy. Co vím, tak teprve po roce 2000 začaly první pochyby a když pak heckli jeho server, byla to už jen třešnička na dortu. Odborná veřejnost ho už nebrala vážně. Jenomže tou dobou už byly nastartovány tunelové mechanismy.

Tím nechci říct, že popírám globální oteplování. Jen to, že je těžké se dobrat pravdy a že vliv člověka nebude tak přímočarý a jednoznačný, jak se nám snaží namluvit. Bojovat proti CO2, které je na seznamu skleníkových plynů až v druhém třetím řádu, je pošetilé. Jenomže co už jim zbývá, když proti vodní páře, která je v tomto ohledu horší, se bojovat nedá.

5 0
možnosti

Hokejka, kolébka...vzpomínám si ze školních let, kdy jsem přemýšlel, proč se proboha dinosauři musí opírat svým ocasem o zem a proč si eskymáci dobrovolně zvolili ledové podnebí a nenapadlo mě, že stejně jako Wikingové, narazili na skokovou změnu klimatu ve své původně zelené zemi (á 2 tehdejší generace) a zatímco jedni mohli odplout a drancovat, jiní se museli adaptovat. :-)

1 0
možnosti

Jestli máte na mysli Grónsko, tak to je na jihu zelené dlouhodobě a centrální a severní část již po miliony let ukrývají ledovce. Vikingové dopluli na ten zelený jih. Ale nástup chladnějšího klimatu je nakonec porazil, jejich krávy v zimách trvajících půl roku neměly co žrát, i když po zbytek roku byl ostrov zelený. Eskymáci byli lovci. Byli to potomci lidí, kteří putovali v době ledové, kdy byly ledovce mnohem rozsáhlejší, z východní Sibiře přes Beringii dále na východ a na jih. Někteří se prostě přizpůsobili chladnému klimatu, další postupovali dál a dál k jihu. Z těch, kdo se naučili žít v chladné zemi, jsou dnešní Eskymáci, z těch, kdo šli na jih, jsou Indiáni. Když začaly ledovce ustupovat, Eskymáci šli dále na sever, protože si tak mohli zachovat způsob života, na který byli zvyklí, a na jejich místo přicházeli Indiáni od jihu.

1 0
možnosti

Je fakt, že jsem při rešerši narazila na práci jednoho emerit. profesora, který zveřejnil výsledky porovnání sluneční aktivity od středověku do dneška s výkyvy teplot. Našel jednoznačnou a stoprocentní korelaci. To by znamenalo, že aktivnější Slunce rovná se vyšší teplota.

To samozřejmě nemusí znamenat, že se to všechno dá zase do pořádku, až bude Slunce po několik cyklů klidnější. Právě proto bychom měli vyvinout (jako lidstvo) nějaké technologie, které buď CO2 "likvidují" nebo se rovnou připravit na to, že nic nezůstane tak, jak to je a budeme se muset přizpůsobit.

Děkuju i vám za návštěvu a zájem o věc, mějte se moc hezky! R^:-)

0 0
možnosti

Zkusím trochu šťourat, když tedy nevěříte záznamům v ledovci. Jak je možné zjistit vyšší sluneční aktivitu ve středověku?

0 0
možnosti

Od doby, kdy byl vynalezen dalekohled, existují záznamy o slunečních skvrnách.

Dnes víme, co jsou skvrny zač a že přímo souvisí s aktivitou Slunce. Jsou to poruchy v konvektivní části, kde se záření přenáší ne vyzařováním a pohlcováním dalšími a dalšími molekulami, ale přenosem hmotných proudů. Nejmenší a málo teplé hvězdy (červení trpaslíci) se skládají jen z této konvektivní zóny, proto jsou tak moc aktivní, že na jejich planetách asi nebude moc šancí na život. Naproti tomu obrovské hvězdy mají konvektivní jen malou slupku na povrchu (proto například mohou uvnitř probíhat v různých slupkách různé druhy fúze a ty hvězdy skončí svůj aktivní život dřív - nespotřebovávají své palivo komplentě jako malinké a lehké hvězdy).

O téhle konvektivní zóně tedy víme opravdu dost a víme, jak se fyzikálně projevují její změny.

Víc skvrn na Slunci (něco, co pozorovali už ve středověku) rovná se vyšší teplota na Zemi. Viz ona studie jistého emerit. profesora z Hamburku tuším. Našel přesnou korelaci mezi odhadovanými teplotami a počtem slunečních skvrn. Začal mimochodem oteplováním dneška - tam ho to napadlo - a pokračoval zpracováním starých dat, ve kterých našel ten samý efekt.

0 0
možnosti