Diskuse
Fyzika v kuchyni – tlakový hrnec
Děkujeme za pochopení.
D64a13n47a 66T52e44n69z80l39e35r
Přeju moc hezký večer a díky za návštěvu.
P93a29v16e50l 75V18é24b72r
Všední téma, přesto se, jak vidno, najdou zajímavosti a souvislosti, které člověka, který si namyšleně myslí "vždyť o tom vím všechno", ani nenapadnou. Pěkné a je to zasloužená karma.
Jenom bych měl připomínku k tomu bajonetovému uzávěru: Všimněte si, že ani jeden ze zobrazených hrnců NEMÁ bajonetový uzávěr (u těch novějších by se o tom dalo diskutovat, ten překrásný historický ale už vůbec ne). Nelze tedy tvrdit, že každý tlakový hrnec má bajonetový uzávěr. Je to ale nepatrná chybička na kráse.
D37a90n13a 69T37e62n63z86l98e12r
Děkuju za připomínku - upravila jsem to v blogu. Děkuju za návštěvu a přeju krásný zbytek večera.
B44o49h45u28m41i68l 79M71i88c64h20a35l
Pro málo odvážné nebo zapomnětlivé je dobrou alternativou elektrický papiňák. Mou skepsi rozehnaly výhody: nemůžete ho přehřát; neuniká z něj při vaření pára (udržuje tlak právě na správné hodnotě); nemůžete ho zapomenout na plotně - po stanoveném čase se sám vypne; v malé kuchyni oceníte i to, že ho můžete postavit kamkoliv v dosahu síťového kabelu.
Dá se pořídit kolem 3 tisíc a po dvou letech to považuji za dobrou investici.
J60i40ř39í 10H38e63r78m69á88n89e59k
Samozřejmě, že se Vám elektrický papiňák může přehřát. Postačí porucha termostatu. To nebezpečí přehřátí je jen o málo menší než u klasického papiňáku a pak tak, jako tak musí zapůsobit "policajt" neboli bezpečnostní ventil.
W23a76l57d11a 93W74i84n12t64e45r
Pěkně napsané. Na obrázku, ten těžký litinový pro statné Gertrudy, to je fakt pěkný kousek. Kdo ví, kam by se ubíral vývoj parostrojů, kdyby se spalovací opozdily - existovaly prototypy mašinek bez ohniště, vezoucí si jakýsi bojler přehřáté vody pod tlakem a uvolňováním ventilu docházelo k výrobě páry (enatalpie atd.) až po kondenzační uvolňování tepla (topení ve vagonech nebo nádražních domcích)...bylo dost našlápnuto k (ne)tušeným možnostem...
H40o36r33s98t 17A38n22t54o89n 32H51a82s67l84b95a13u61e55r
Dano,děkuji za tajemství jednoho hrnce a přeji Ti pohodový celý týden - a nejen tento!
D89a92n93a 49T20e62n75z42l98e84r
Moc děkuju. I Tobě a tvým blízkým moc hezký týden, Horste.
J98i60ř74í 27H38e62r47m60á13n57e16k
Reaguji pouze na perex. Ano, princip "papiňáku" neboli tlakového hrnce je všem, kdo znají alespoň základní fyziku znám.
Ale legrace je, že spousta lidí, především ženy si myslí, že když voda v obyčejném hrnci vře "prudce", tak se jídlo udělá rychleji.
D54a90n98a 66T32e14n77z84l17e25r
Ona je to částečně pravda. Když voda prudce vře, tedy se v celém jejím objemu tvoří bubliny páry, má těch zhruba 100 °C. I před tím se z ní už dost "kouří" a to může leckdo splést s varem.
V perexu to není, ale z jednoho z grafů to můžete dobře odečíst.
Přeju krásný večer, Jiří, mějte se hezky.
R97u16d21o46l77f 90M26e69n33t73z39l
Dobře podáno Ten papiňák s posunutelným závažím bych chtěl. Nevím, co bych s ním dělal, ale je moc pěkný.
- Počet článků 971
- Celková karma 19,84
- Průměrná čtenost 1327x