Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DT

:-) Přeju moc hezký večer a díky za návštěvu.

0 0
možnosti
PV

P93a29v16e50l 75V18é24b72r

19. 6. 2017 9:07

Všední téma, přesto se, jak vidno, najdou zajímavosti a souvislosti, které člověka, který si namyšleně myslí "vždyť o tom vím všechno", ani nenapadnou. Pěkné a je to zasloužená karma.

Jenom bych měl připomínku k tomu bajonetovému uzávěru: Všimněte si, že ani jeden ze zobrazených hrnců NEMÁ bajonetový uzávěr (u těch novějších by se o tom dalo diskutovat, ten překrásný historický ale už vůbec ne). Nelze tedy tvrdit, že každý tlakový hrnec má bajonetový uzávěr. Je to ale nepatrná chybička na kráse.

1 0
možnosti
DT

Děkuju za připomínku - upravila jsem to v blogu. R^ Děkuju za návštěvu a přeju krásný zbytek večera. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

Pro málo odvážné nebo zapomnětlivé je dobrou alternativou elektrický papiňák. Mou skepsi rozehnaly výhody: nemůžete ho přehřát; neuniká z něj při vaření pára (udržuje tlak právě na správné hodnotě); nemůžete ho zapomenout na plotně - po stanoveném čase se sám vypne; v malé kuchyni oceníte i to, že ho můžete postavit kamkoliv v dosahu síťového kabelu.

Dá se pořídit kolem 3 tisíc a po dvou letech to považuji za dobrou investici.

0 0
možnosti
Foto

Samozřejmě, že se Vám elektrický papiňák může přehřát. Postačí porucha termostatu. To nebezpečí přehřátí je jen o málo menší než u klasického papiňáku a pak tak, jako tak musí zapůsobit "policajt" neboli bezpečnostní ventil.

0 0
možnosti
WW

R^Pěkně napsané. Na obrázku, ten těžký litinový pro statné Gertrudy, to je fakt pěkný kousek. :-) Kdo ví, kam by se ubíral vývoj parostrojů, kdyby se spalovací opozdily - existovaly prototypy mašinek bez ohniště, vezoucí si jakýsi bojler přehřáté vody pod tlakem a uvolňováním ventilu docházelo k výrobě páry (enatalpie atd.) až po kondenzační uvolňování tepla (topení ve vagonech nebo nádražních domcích)...bylo dost našlápnuto k (ne)tušeným možnostem... ;-)

1 0
možnosti
WW

pardon, překlep, entalpie

0 0
možnosti
Foto

Dano,děkuji za tajemství jednoho hrnce a přeji Ti pohodový celý týden - a nejen tento! R^R^

1 0
možnosti
DT

:-) Moc děkuju. :-)R^ I Tobě a tvým blízkým moc hezký týden, Horste. R^

0 0
možnosti
Foto

Reaguji pouze na perex. Ano, princip "papiňáku" neboli tlakového hrnce je všem, kdo znají alespoň základní fyziku znám.

Ale legrace je, že spousta lidí, především ženy si myslí, že když voda v obyčejném hrnci vře "prudce", tak se jídlo udělá rychleji.

0 0
možnosti
DT

Ona je to částečně pravda. Když voda prudce vře, tedy se v celém jejím objemu tvoří bubliny páry, má těch zhruba 100 °C. I před tím se z ní už dost "kouří" a to může leckdo splést s varem.

V perexu to není, ale z jednoho z grafů to můžete dobře odečíst.

Přeju krásný večer, Jiří, mějte se hezky. :-)

0 0
možnosti
Foto

Dobře podáno Ten papiňák s posunutelným závažím bych chtěl. Nevím, co bych s ním dělal, ale je moc pěkný.

3 0
možnosti
  • Počet článků 971
  • Celková karma 19,84
  • Průměrná čtenost 1327x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.