Děkujeme za pochopení.
M73i55c14h87a43l 12Š36t40o25s29e82l
Tak proto! ... až doteď jsem si lámal hlavu, proč si neumím uvařit kafe bez cukru .-)
D24a96n44a 22T98e68n80z28l94e67r
Někdy se vyplatí experimentovat. Krásný den, Michale.
P94a91v73e97l 39H56e92k
Tohle je zajímavé a někdy to aplikuji do praxe. Osobně dávám přednost zrnkové kávě neb mletá na pracovišti často sublimuje či co.
D98a81n33a 22T90e10n29z62l71e12r
Asi tam budete mít nějakou časoprostorovou anomálii. Krásný den, Pavle, mějte hezký zbytek víkendu.
L10a93d10i74s83l44a46v 56S57t97r76n90a93d
Dano, hezky napsané. Dávám karmu. Káva je jednou ze dvou základních věcí, které "mého člověka" uvedou do provozu po probuzení a dalším přísunem ho umí udržet v chodu až 24 hodin. Tou druhou se moc nechlubím, ale přiznám to, je to nikotin . Ale zpět ke kávě. Trik s teplotou znám, jen jsem ho nepoužíval při přípravě vody v konvici. Svět je tak nějak rychlejší a čekání, až se voda ochladí na oněch cca 96°C, k rychlovarné konvici moc nepasuje. Ale dnes jsem si to vychutnal a po dlouhé době jsem měl výborné kafe. V dobách dřevních, kdy byla rychlovarná konvice symbolem zbytečného přepychu (a před jejím objevením se), jsem vodu na kávu vařil klasicky v konvici na plynu. A tam jsem dával pozor na teplotu. Plynový ohřev konvice s vodou má výhodu, že tepelný příkon předávaný vodě je nižší za jednotku času a teplota nestoupá tak rychle. A ze základní školy si pamatuju poučku, že v momentě, kdy voda přestane "brblat" a ztiší se, tak má při normálním atm. tlaku téměř přesně 97°C. To je totiž okamžik, kdy se z vody uvolní všechny rozpuštěné plyny (to "brblání"). Rychlovarná konvice většinou vodě dodává energii tak rychle, že tento okamžik proběhne téměř současně s nástupem bodu varu.
Ale ke kávě ještě něco. Zkoušela jste někdy experimentovat? Např. přidat do kávy před zalitím malilinko skořice - na špičku nože (hodí se třeba u kávy trochu unylé chuti), nebo na špičku nože světlého pepře? Zkuste. Možná Vás ta chuť příjemně překvapí.
D44a90n18a 77T62e39n88z13l54e42r
Zatím jsem s takovými přísadami neexperimentovala, znám jen kardamon, ale zní to dobře, rozhodně zkusím. Děkuju za tip i za milou návštěvu, Ladislave, mějte se moc hezky.
F41r43a95n70t32i95š25e58k 36L66u39f27t
Zdravím. Jak dlouho by se taková káva měla louhovat? Nebaví mne to čekání až vystydne, nejraději bych do ní hned po zamíchání hodil kostky ledu, aby se již dala pít.
D10a66n29a 18T39e61n81z98l94e31r
Pár minut trvá, než v turku klesnou zrnka kávy ke dnu, takže bych to limitovala tímhle.
Krásný den, Františku.
R76a98d90e50k 98J41a22r48o54š
Mně nejvíc chutná kombinace turek + rozpustná káva půl na půl. Náhodně jsem to jednou zkusil smíchat a od té doby si vařím jenom tohle. Doporučuji vyzkoušet
A také je skvělé dát si do kávy místo mléka Baileys...
D60a67n41a 87T72e23n60z42l48e49r
Co člověk to jiná chuť. Rozpustnou kávu ani Baileys jsem nikdy nezkoušela, ale věřím... Mějte krásný večer, Radku a díky za návštěvu.
K64l27á89r50a 58T54ů10m37o30v55á
Tak to vylité do klávesnice by mě asi fakt probralo. Jinak bůhvíjaké účinky nepociťuji. Možná už zase potřebuju zvýšit dávky.
D47a19n52a 66T93e32n14z74l58e93r
Je to opravdu nepříjemné, ozkoušela jsem. Kdysi... Pro mě asi ještě nepříjemnější než pro tu klávesnici.
Člověk si na tu kávu velice dobře zvyká. Mějte krásný večer, Kláro.
D55a80n65a 73T59e18n50z90l54e41r
Děkuju. I vám krásný večer, Jirko.
M84i27c98h23a57l 87S30e78d90m55í67k
Polyhistor sice nejste (na rozdíl třeba od jistého B. Slámy ), ale záběr máte úctyhodný.
D88a54n79a 73T54e50n51z70l34e44r
Na světě je spousta zajímavých věcí a času hrozně málo. Mějte krásný večer, Michale.
D88a91n 38P86o92s43p23i63s82i14l
Paní Dano, dnes přijemná změna z "nadpozemských témat" na pozemskéČlánek sem si přečetl se zájmem, i když bohužel káva už dlouhá léta nepatří k mým nápojům. Není to z nějakého náboženského či podobného důvodu, je to jenom proto, že můj žaludek nesnáší naši velmi silně praženou severskou kávu. Středoevroská "café latte" ještě ujde, tady na severu ani mléko v kávě nepomůže. Tak chtě nechtě se musím oddávat čaji , a během času sem se naučil jej oceňovat a stal se ze mně čajový fajnšmekr. Trochu problém je, když někdy ráno potřebuji nakopnout motor, a tady je káva k nedocenění, ale po návštěvě Argentiny před lety jsem našel náhradu - jejich "Mate de Yerba" má zrovna tolik kofeinu jako silná káva a navíc nedraždí žaludeční sliznici. Jinak tady na severu je dost lidí, jejichž žaludek, zrovna jako ten můj, severskou kávu nemohou. Už se těším na Váš článek o kávě a mléku, při návštěvě ČT či Středni Evropy je to pro mě aktuální téma.
D62a68n72a 72T36e50n98z98l85e57r
Díky za tip - o existenci maté jsem zhruba věděla, ale neznala jsem detaily. Teď koukám, ono se to prodává i u nás.
Příjemný večer přeju, Dane, mějte se moc hezky.
O75l97d65ř35i84c98h 15D67w97o29ř29á96k
Pamatuji si, že dle nějakého výzkumu ideální účinek kávy, kdy ji pít, je v 9:30-11:30 a 13:30 – 17:00
Mimo tuto dobu (vyjma noci) si tělo snad samo produkuje nějaký hormon, který má obdobné účinky jako kofein.
D95a28n19a 30T29e10n36z45l76e90r
Zajímavé. Vlastní zabudovaná káva.
Děkuju za návštěvu, Oldřichu, mějte krásné odpoledne.
- Počet článků 968
- Celková karma 19,24
- Průměrná čtenost 1331x