Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
WW

R^ Hezký pohodový článek. Mira je takovým časovým snímkem díky její známé rychlosti v prostoru a délce "kouřové" stopy, z čehož lze hodně užitečného získat.

2 0
možnosti
Foto

Otázka je, proč tam ten ohon vlastně vzniká. Vyvrhovaný materiál přece nemůže vědět, že hvězda někam letí, měl by se rozpínat a letět s ní. Stejně jako materiál každé planetární mlhoviny. Musí tu tedy být nějaký vliv okolí, který rozfoukává ten ohon a stlačuje rázovou vlnu. Proč se tento vliv neuplatňuje i u nějakých mlhovin je zvláštní.

1 0
možnosti
Foto

Pěkný článek. Ten obrázek ohonu za Mirou je perfektní. Člověk ani nemusí mít moc fantazije, aby viděl, na co všechno by se z něj dalo usuzovat, popřípadě naměřit. Všimněte si rázové vlny kousek nalevo před hvězdou. Dá se to vysvětlit jinak, než pohybem v odporujícím prostředí? Možná jen magnetické pole Galaxie nebo tlak záření. Čert ví.

1 0
možnosti
WW

R^+1 Zrovna jsem chtěl upozornit na onu pěknou rázovou vlnu, která vzniká z vlastního horkého plynu hvězdy po směru jejího pohybu, tj že je jakoby stlačován ve směru a proto v UV září.

1 0
možnosti
  • Počet článků 972
  • Celková karma 19,85
  • Průměrná čtenost 1325x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.