Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

R^Opět příjemné počtení na terásce u kafíčka po západu slunce. :-)

Není co dodat - o Marsu jsme diskutovali příležitostně off topic kde se dalo či nedalo, takže snad jen k tomu nadšenci Muskovi, respektive jeho projektu tzv osídlení Marsu, jeho vizi, byť existuje nějaké pohyblivé datum, ale stejně to konzultuje s NASA, kde je dobře zapsán díky kontraktu po odstávce raketoplánů, takže něco vzájemného tam je... Průlomových objevů se nedostává, granty mizí v lepším případě ve "zlepšovácích", které fungují jen jako hračky bez praktického využití a pozadu nezůstávají teorie, které nepůjde ověřit ani za milion let. Glorifikace těchto tzv úspěchů je jen snahou získání jakési doživotní renty, z jakéhosi patláma na úkor daňových poplatníků a ti tzv popularizátoři, jako Kaku a jiní, v podstatě pro takovou vědu pracují a dávají plané naděje nadsvětelného cestování, popřípadě časem nebo mezi dimenzemi - takto se oslovují převážně budoucí mecenáši. Samozřejmě, že např. supravodivost, grafen, .. bude jednou nějak začleněn do stávajících technologií v jejich vylepšeních, jako že budeme mít např. mobily jako implantáty, HUD v brýlích, auta bez řidičů, lepší solární panely, těžce udržovanou fúzi, jakoby kvantové počítače, věrné simulátory lidské inteligence a mnoho dalšího, nějak se podepisující na kvalitě života a profitu provozovatelů technologií, ale v zásadních věcech, daleko od všech těch "zlepšováků", co by bylo skutečným technologickým skokem bez existujícího funkčního principu, nejspíš bude velký prd. ;-D Buďme rádi, že máme Musky, kteří ke svým cílům jdou skrze dynamický výzkum s okamžitou aplikací a to se pochopitelně nemusí líbit jiným ve "stacionářích". Samozřejmě, že mise na Mars je velmi riskantním podnikem bez zřejmého účelu, ale třeba se nezůstane jen u zlepšováků... :-)

2 0
možnosti

U Muska mám ten samý problém jako u Kaku. Mají na zřeteli jen svůj profit nebo slávu a mlží, nebo přímo lžou, aby ostatní postavili do špatného světla. Pak se v diskuzi dočtete, že "ten správný maník" to konečně vzal do rukou a že konečně prožene tu zaostalou NASA, která není schopná ani...atd. atd. Přitom je to jen poctivý přístup NASA, která nelže a poctivě se zabývá detaily, kdo dostala na Mars už x pracujících satelitů, to samé k ostatním planetám.

To mě prostě štve... :-)

Krásný den, Waldo, díky za milou návštěvu. :-)R^

2 0
možnosti
Foto

J78a37n18a 86M82a13j97o41v23á

31. 7. 2017 19:11

Dobrá Dano, tak já zůstanu raději "doma" na Zemi :-)))

0 0
možnosti

:-) Ono by bylo jednodušší osídlit Saharu, než Mars. :-)R^ Krásný den a díky za milou návštěvu. :-)

1 0
možnosti
Foto

Určitě budou pokusy vybudovat na Marsu alespoň částečně soběstačnou kolonii. Tím snílkem a vizionářem myslíte určitě Elona Muska.

Já osobně si myslím, že kosmická budoucnost se bude odehrávat spíše na obřích habitatech s umělou gravitací.

https://www.youtube.com/watch?v=rX6ZZEnOeJw

0 0
možnosti

Ano, myslím Muska, který se stylizuje do role objevitele.

Takové habitáty jsou asi jednou z možností, možná že šikovnější budou obrovské válce, ale to je jen otázka designu. Rv

Krásný den, Františku. :-)

0 0
možnosti
Foto

R^Ať se člověk koukne z které chce strany, vždycky to nakonec se současnými vymoženostmi stejně nejde.;-)

1 0
možnosti

R^ Ano, z různých důvodů, takže nám vlastně ani nemusí být líto, že tam nedoletíme. Jiné planety mají z mého úhlu pohledu větší šanci. To, že je hype právě kolem Marsu, je asi dáno tím, že Venuše tak trochu odstrašila svými vysokými teplotami. Přeju moc hezký večer, Kláro. :-)R^

2 0
možnosti
Foto

R^Díky za článek, Danko, hezký den:-)

1 0
možnosti

Děkuju, vám také krásný den - i vašim zvířátkům. :-)R^

1 0
možnosti

Na věcnou diskuzi se neodvažuji, jenom chci napsat díky za dobře podaný a i vesmírnému laikovy srozumitelný článek. :-)

4 0
možnosti

Děkuju moc za milá slova, Dane, mějte se moc hezky! R^

1 0
možnosti
Foto

Po návratu z cest, Dano, se opět kochám. Děkuji! R^R^R^R^

1 0
možnosti

Ráda tě vidím, Horste, a začíná léto, vrátili jste se právě včas. :-)R^ Krásný den celé rodině.

1 0
možnosti
Foto

Pěkný článek. Terraformace celého Marsu je fikce. Možná by se dalo mluvit o přizpůsobení malé a asi zastřešené enklávy v nějakém hlubokém údolí. I pak by to byl spíš jen vědecký výsadek než prosperující město. Problémem zůstává doprava, hlavně radiační stíty před kosmickým zářením.

Mysím, že veškeré ty atrakce na pouštích, kde si skupinky hrají na první osadníky Marsu slouží jen k upoutání pozornosti. Seriózní výzkum musí z něčeho žít, nejlépe z podpory veřejnosti.

3 0
možnosti

R^Dalším nemalým problémem může být i ochrana zastřešení před bombardováním meteority, které neshoří v atmosféře jako na Zemi.

2 0
možnosti

Kolonizace Marsu je čistá utopie. Nejsme dnes schopni (nebo spíše ochotni) kolonizovat milionkrát vhodnější místa zde na zemi (pouště, stepi, Antarktidu,....). Projekt kolonizace Marsu vidím jako mrhání prostředky. To daleko pravděpodobnější pro záchranu lidstva v budoucnu vidím řízené posouvání oběžné dráhy země dle aktuální aktivity slunce. Myslím si, že v horizontu milionů let by si s tímto lidstvo mohlo poradit.

0 0
možnosti

Velice zajimave a poucne. R^

2 0
možnosti

Děkuju za milá slova i návštěvu, mějte krásný den, Mirku. R^

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS