Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J21a23n 86P33a94l59l90a92s

7. 8. 2017 19:51

Dobrý večer, díky za všechny Vaše články. Já jako laik žasnu a občas i něco pochopím.

Jinak ten terraforming už v budoucnosti proběhl. Zařídil ho Arnold, však to taky dotáhl na guvernéra. Říkali to v CK Total Recall, ale pro mě byl ten zájezd moc drahý.

1 0
možnosti

Lidi budou mít velké problémy v následujících stoletích i na Zemi, a nebudou mít zdroje na to, aby se snažili o nemožné na Měsíci nebo na Marsu. Je možné že časem vzniknou vhodné technologie, aby se tam dalo levněji létat a přežívat, ale to je docela dost vzdáleno.

1 0
možnosti

Opravdu to tak vypadá. R^ Krásny zbytek den, mejte se prima, Jirko R^

0 0
možnosti
Foto

Tak mne při čtení vašeho zajímavého článku napadla taková šílená myšlenka, jestli by se ten Mars nedal přistrčit trochu blíž a strejda Google mi prozradil, že ono už to někoho skutečně napadlo:

http://www.nydailynews.com/news/national/moving-uninhabitable-planets-goldilocks-zone-100-percent-scientists-article-1.1380994

https://space.stackexchange.com/questions/3854/how-would-we-move-venus-or-mars-into-earths-orbital-zone

I když jako milovník teplejších krajů bych raději přistrčil Venuši :-)

1 0
možnosti

V jednom z připravovaných blogů budu skutečně rekultivovat Venuši. Překvapivě to s sebou ponese méně problémů, než rekultivace Marsu. :-)

Planety naštěstí přesouvat neumíme, to by chtělo takové energie, že ji nejsme díkybohu schopni nikdy vyvinout. Jinak by asi už ve Sluneční soustavě nikdy nebylo veselo. Přeci jen ten balanc je hodně šťasná náhoda. :-)R^ Krásný den, Honzo, díky za návštěvu. R^

3 0
možnosti
Foto

Tak asi jedině ta izolovaná kolonie...:-)R^

0 0
možnosti

R^ Jediné, co by mě napadalo, by byla lokální a dobře zahrabaná kolonie. Zahrabáním se vyřeší záření. Ale zase je otázka, proč to vůbec dělat. Snad jako výletní cíl. :-) Krásný den, Kláro, mějte se moc hezky. R^

1 0
možnosti

Asi bych měl největší obavu z radiace. Nás chrání zemské magnetické pole. Na Měsíci chodili astrounati jenom pár hodin. Ale něco jiného to bude, pokud by na místě vznikla trvalá kolonie. To není jako někde na ISS, kde stále působí zemské magnetické pole. Na Marsu by se možná jednou mohli osadníci projít v hustší atmosféře jenom tak s dýchacím přístrojem - pak to udělají ještě několikrát a umřou na nemoc z ozáření...

1 0
možnosti

R^ Ano, tohle všechno by šlo jen s jedním předpokladem - že budou mít osadníci přenosný, jednoduchý, nerozbitelný zdroj lokálního magnetického pole. Netuším sice, jak se to udělá, ale před dvě stě lety jsme také nevěděli nic o elektřině, takže v tomhle ohledu by mě vývoj nepřekvapil. :-) Přeju krásný den, Jane. R^

Napadá vás, jako biologa, jestli by se daly na zkulturňování Marsu použít nějaké rostliny, řasy, něco živého, co by vyrábělo atmosféru (jakoukoliv)? Nějaké jejich modifikace? Vydržely by ty extrémní podmínky (hlavně vakuum) a jejich postupné změny směrem k hustší atmosféře?

1 0
možnosti
Foto

Ano, Dano, starejme se o vlastní zemičku R^R^R^R^

0 0
možnosti

R^ Kéž by... to by bylo prima. Přeju krásný den, Horste, Tobě i celé rodině. :-)R^

0 0
možnosti

Bezvadný článek. R^ V konfrontaci s vašimi vědeckými vývody vypadá film Marťan ještě daleko směšněji, než by se na první pohled zdálo. Ale odpusťme to jeho tvůrcům, každopádně je to lepší podívání, než ty romantické koniny, kterými nás všechny TV zásobují celé prázdniny. A Marťanská kronika od Bradburyho, která už je reálu úplně vzdálena, je nakonec jedna z mých neoblíbenějších sci-fi knih. :-)

2 0
možnosti

Je to jeden z mých nejoblíbenějších filmů, znám ho nazpaměť. Má jen sem tam nějakou chybku. R^ Drobnou... :-) Kéž by takových filmů byl víc.

Krásný večer, Milane, mějte se moc hezky! R^

0 0
možnosti
Foto

Pěkný článek. Zvláštní, že jsem si nikdy neuvědomil, jak je dráha Marsu excentrická. Člověk si to uvědomí, až když vidí ten rozdíl v přísunu energie od Slunce.

2 0
možnosti

R^ My si tu stěžujeme na nějaké desetinky stupňů, o které se planeta otepluje - tam by to muselo být daleko drastičtější. Rostlinky nebo breberky, které by tam měly žít, by musely být opravdu robustní. :-)

Krásný večer, Rudolfe, Vám i Vaší paní. R^:-)

1 0
možnosti

Zdravím po dlouhé době, hezký článek. I když jeden český nejmenovaný politik měl, a není to tak dávno, jasno R^;-D. Holt vizionář.

1 0
možnosti

Děkuju a přeju i vám krásný večer, Jaroslave. :-) Ten politik, to mu asi nějak uteklo. Ale věděla bych o řadě politiků, kterým by to na Marsu slušelo už dneska. :-)

1 0
možnosti

Děkuju za návštěvu, mějte krásný večer, Jirko. :-)

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS