Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Poprvé jsem se s Venuší setkal v knize Prázdniny ve hvězdách. :-)R^

0 0
možnosti

R^ Myslím, že ji někdo už zmínil. R^

Krásný večer, Františku. R^:-)

0 0
možnosti
Foto

A nebude jednodušší přece jen zkusit využít ty naše pouště?:-)R^

0 0
možnosti

R^:-) Pouště jsou třeba a stejně by v důsledku konvekce vznikaly tam, kde vznikají, protože to souvisí s mírou přijatého záření ze Slunce, tedy je to i jakýsi "pásmový" ventil - proto nejsou pouště na rovníku. Využití však skutečně existuje a samo se nabízí vzhledem k podmínkám pro všechny typy slunečních elektráren. ;-)

1 0
možnosti
Foto

Hezké shrnutí. R^

Jen mám obavu, aby se dřív nestala Země Venuší... :-)

4 0
možnosti

Dlouhodobě vzato se to dřív nebo později stane a možná že hrátky s Venuší naučí lidstvo, jak to trochu oddálit. :-) Krásný den za oceán. R^

2 0
možnosti

K těm ruským filmům, dole v diskuzi. Jestli můžu, ráda bych doporučila jeden nový. Není sice přímo o vesmíru, je o letectví. Jmenuje se Posádka, (Ekipáž) . Špičkově udělaný, naprosto srovnatelný s jakýmkoliv hollywoodským velkofilmem. Je z loňského roku.R^

1 0
možnosti

+1R^K těm starým filmům z dětských let se pŕistupovalo bez předsudků, kromě toho, že nic lepšího ve vzpomínaném žánru nebylo a proto se na ně vzpomíná v dobrém a občas se "zkouknou", pokud je na to nálada. :-) Nové ruské už jen na doporučení přátel nebo dobrou recenzi.:-)

1 0
možnosti

Děkuju. R^ Mějte hezký večer, Jirko.:-)

0 0
možnosti
Foto

R^To mi připadá jako hodně optimistická teorie, že by to někdy lidstvo zvládlo. Ale kdo ví?:-)

Díky, Danko, hezký den:-)

2 0
možnosti

Přeju také hezky zbytek dne a děkuju za návštěvu. R^

Jsem ráda optimistická. :-)

0 0
možnosti

Tipl bych si, že pokud Zemi "vybydlíme", pořád bude mnohem jednodušší ji nějak "zrepasovat", než to zkoušet s Venuší, nebo Marsem. :-)

3 0
možnosti

To máte rozhodně pravdu. Hlavní motivace by asi byla touha dozvědět se, jestli to zvládnete. :-)

Mějte moc hezký večer Milane. R^:-)

1 0
možnosti

R^ Hezké a věcné.

Na Venuši jde vidět, jak stačí málo (absence silnějšího magnetického pole až po její velmi pomalou rotaci), aby se to významně odrazilo na podmínkách, hlavně že u každé objevené exoplanety alá superzemě předpokládáme ty nejskvělejší podmínky. :-) Rád si listuji v knihách a vědeckých publikací minulého století, ve kterých se předpokládal jakýsi prehistorický život na Venuši a jakou to dávalo naději a hlavně motivaci se tam podívat. Před příletem prvních sond se už tušilo, že to nebude vysněný svět, ale průzkumu to nebránilo, ani tomu vedlejšímu s využitím radiových skenů s velmi vysokým rozlišením pro mapování povrchu - co kdyby ze ztuhlé lávy vyčnívaly zbytky kamenného města... Před miliardami let, kdy Slunce mělo asi polovinu intenzity záření od současného a Venuše snad měla i magnetické pole, oceán, vhodnou atmosféru, mohla být klidně kolébkou života, který sluneční vítr zafoukal na Zemi, tehdy na kost promrzlou... Stínit Venuši štítem je dobrý nápad (i když se neví co by to způsobilo) a hlavně realizovatelný s využitím jako solární elektrárna, ale dovážet na ni led už je ten horší, protože lepším adeptem by byl Mars, který se alespoň točí a dosažení tlaku třeba i něco nad 700 milibarů by jej učinilo obyvatelným s pouhou kyslíkovou maskou. ;-)

3 0
možnosti
Foto

Tak se mi při tom čtení vybavil sovětský film Planeta bouří z r. 1962. Venuše s prehistorickou faunou, nezbytný robot, na konci příslib inteligentních obyvatel. Socialistických řečí jen tolik, aby film povolili a všechny se odbudou hned na začátku. Je tam i pár pěkných myšlenek - pojištění výpravy dvěma kosmickými loděmi. Zápletka v podstatě chybí, což beru za plus. Při skutečném výzkumu také k zápletkám nedochází, jen k haváriím. Asi večer opráším DVD.

3 0
možnosti
Foto

Dano, škoda, že jeden lidský život je krátký na to, aby tohle zažil. R^R^R^R^

1 0
možnosti

Možná se ještě dožijeme zastínění Země, tuším jsem nedávno někde četla něco o takovém projektu. Krásný den, Horste. :-)R^

0 0
možnosti

Paní Dano, vždy, když si čtu o těchto futuristických vizích, které jsou k uskutečnění přisuzovány našim potomkům, tak si vždy kladu základní otázku, zdali budou mít na takové náročné experimenty dostatečné množství energie. Pokud budeme do vesmíru nadále cestovat na chemický pohon, tak se mi už jen pojem "vesmírná turistika" jeví jako úplný nesmysl. Jestliže lidstvo v dohledné době nepřijde s odlišným technologickým fungováním, tak bude mít co dělat i zde na naší planetě, která není zdrojově nevyčerpatelná.

3 0
možnosti

Teď jste uhodil hřebíček na hlavičku, Tomáši. R^ Předpokládá to objev nějakého nového zdroje energie. Byla bych docela optimistická, před relativně krátkou dobrou jsme neznali elektřinu - a dnes. ...

Řekla bych, že je jen otázkou, jak rychle to bude.

Mějte moc hezký den, Tomáši. R^:-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 967
  • Celková karma 18,99
  • Průměrná čtenost 1332x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.