Diskuse

O planetu méně - budoucnost Sluneční soustavy

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tak na tu dobu se zmrazit nenechám ;-D. Zítra jdu nacvičovat spaní pod zavěšenými maceškami.

0 0
možnosti

:-) Děkuju za návštěvu a přeju krásný den. R^

0 0
možnosti

Tak já žiji v bohulibé představě, že nás čeká nerušených několik miliard let, než nás pohltí rudý obr Slunce, a ony ty potíže po případné kolizí s Merkurem mohou nastat už za "pouhých" 40 miliónů let. :-)

0 0
možnosti

:-) Možná k tomu dojde až později, ale mělo by se počítat s tím, že to Zemi trochu počechrá. Další důvod, proč se zabývat s plány na opuštění planety. R^ Děkuju za návštěvu a přeju krásný den, Milane, mějte se hezky. R^

1 0
možnosti
Foto

To jsem teda netušil, že zrovna Merkur...

Ona je ta nebeská mechanika docela křehká věc. R^

1 0
možnosti

R^ My se toho nedožijeme, ale jednoho dne se nejspíš postará o pořádnou nebeskou atrakci. R^

Krásný den za oceán přeju. :-)

0 0
možnosti

Děkuju a přeju krásný den. :-)

0 0
možnosti
Foto

R^40 milionů let let - z hlediska člověka téměř nekonečno, ale z pohledu vesmíru jen okamžik. Bude tu v té době ještě někdo živý (nebo něco živého), toť otázka:-)

Hezký den, Danko, díky za článek:-)

0 0
možnosti

Děkuju. :-) Jsem optimistická, proto také ten poslední obrázek. Naši budouci prapotomci se dívají, jak kolem nich prolétá Merkur. :-)

Krásný den přeju a děkuju za milá slova. :-)R^

1 0
možnosti

R^ Perfektní.

Jsem rád, že jste tomu věnovala čas, protože zmínky o jakýchsi orbitálních či dráhových nebo gravitačních resonancí unikaly zájmu a sám jsem si připadal jako scifista, kdykoliv jsem se o tom zmínil včetně toho, že vypočítat gravitační závislost 3 a více těles vůbec není jednoduché. vezme-li se v úvahu např. oddalování planet od Slunce - Země se od Slunce ročně vzdálí v inkrementu cca 15cm buď z momentu hybnosti nebo úbytku hmoty Slunce atd. a v případě Merkura lze uplatnit Laplaceovu resonanci, lapidárně, že amplituda stoupá v čase ve fázi harmonických kmitů a jednoho pěkného dne prostě uletí, nebo se stane měsícem jedné z planet, což ji ovlivní i co do vzdálenosti od Slunce atd. Srážka je málopravděpodobná, nikoliv vyloučená a proto k nim s větší pravděpodobností docházelo těsně po zformování Sluneční soustavy díky tomu, že byl jakýsi přetlak vnitřních planet z jejich počtu. Za stabilní dráhu Země a klid může paradoxně Jupiter a Saturn a to je také, včetně gravitačních resonancí jedním z mnoha hřebíčků do rakve emzáckých civilizací, protože i planety z tzv obytné zóny mohou prodělat stav ledové koule, jak k tomu došlo v případě Země, která si naštěstí něco uchovala z předešlé doby;-)

3 0
možnosti

R^ Skvěle řečeno. R^ Já to spočítat neumím, ale spoléhám se na "hochy" (jak je sama pro sebe označuju), kteří to umí. "Hoši" píšou v podstatě jedno: ve Sluneční soustavě je neskutečný binec. :-) Naštěstí tu máme Jupiter, který to všechno tak nějak srovnal.

Docela bych měla ráda přístup k těm "opravdovým" softwarům, protože bych si s tím asi mohla věčně hrát. :-) Co se stane, když nemá systém Jupitera, ale z nějakého důvodu se stane, že tam jsou dva? Co se stane když.....

Těch lahvových hrdel, kterými se musela naše civilizace protáhnout, je tolik... máte pravdu. Těch civilizací asi nebude zase tolik. R^

Přeju krásný den, ať se vám ve všem vydaří, Waldo. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

O tomhle jsem nevěděl. Otázka je, co to udělá se zbytkem Sluneční soustavy. Kvůli zachování energie se musí zúčastněné planety přiblížit ke Slunci. U Jupitera to asi nebude nic moc, ale pro Venuši se Zemí by to mohlo být fatální. V lepším případě by bylo na Zemi jen větší teplo. V pravděpodobnějším by se zvýšila excentricita dráhy, což by s sebou neslo velké teplotní rozdíly během roku.

0 0
možnosti

Ostatní planety pak prý zůstanou jak jsou, on ten Merkur díky své velikosti ostatní moc neovlivňuje. Celé je to založené na gravitaci Slunce a Jupiteru. R^ Mohl by ale "po cestě ven" narazit jak do Země, tak do Venuše. V podstatě podle stejného scénáře, který už proběhl s jeho vnitřejšími sousedkami a sousedy.

Přímý náraz Merkuru - to by mohla být docela totální záležitost. :-)

Krásný den, Rudolfe, mějte se krásně, vy i vaše rodina. R^R^

0 0
možnosti
Foto

R^A já jsem si naivně myslela, že všechny planety zůstanou na svých místech a že Merkur spolkne až zanikající Slunce...

1 0
možnosti

U těch ostatních to tak je, Merkur ale bude mít možná smůlu dřív, než k tomu dojde. Je ovšem možné, že to potrvá déle (to myslím zatím neumíme dost přesně odhadnout - mluví se o až maximálně několika miliardách let). R^

Krásný den, Kláro, mějte se moc prima. :-)

1 0
možnosti

Pozoruhodné. Čekal jsem spíše, že Merkur, když už, tak spadne do Slunce a udělá na něm vlnky. A on zatím připravuje Merxit. A teď, v září, si to zase asi zkouší nanečisto.

1 0
možnosti

:-) Merxit. R^ Ještě nějakou dobu se to bude zkoušet, až to pak jednou vyjde. Mějte moc hezký den, Vladimíre a díky za zájem o věc. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

Danuš, jsi ozdobou a královnou BLOGERSKOU, u mě jsi také HVĚZDA! R^R^R^R^

0 0
možnosti

:-) Horste!

Děkuju... :-)

Mějte všichni krásný den, ať se vám všem dobře daří. :-)R^

0 0
možnosti