Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PM

P13e57t68r 48M93u19n12z64a33r

29. 3. 2018 10:24

"takový Musk se jen bimbá od jednoho napůl zakončeného projektu ke druhému, vyvíjí rakety beze smyslu a bez poptávky, pak je zase zruší a zavádí další a další modely, vyvine si nějakou kapsli na zásobování ISS, mezitím jsou jeho nové rakety daleko silnější a kapsle je moc malá, takže to musí řešit vnějšími tanky"

S tou kapslí jsem vám to minule vysvětlil a vy, koukám, to zase vytáhnete. Takže úmyslně lžete.

0 1
možnosti
WW

Vy v té kapsli poletíte, že se tak čílíte? Někdo Vám przní hymnu - zkuste se seberealizovat v tom. ;-D

0 0
možnosti
Foto

Já bych si tipl, že dalšího člověka na Měsíci vysadí soukromá raketa, například ta od SpaceX. :-)

Jinak si také myslím, že základem expanze do hlubšího vesmíru v naší Sluneční soustavě je zapotřebí na Měsíci vybudovat rozsáhlý průmyslový komplex.

2 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
1 1
možnosti
Foto

R^Tak zrovna Indii bych netipovala.;-)

0 0
možnosti
WW

Chytří lidé, dobří matematici...když už uměli ve starověku nafouknout své horkovzdušné Vímany a "letecky" obchodovat s Čínou díky znalosti proudění vzduchu, proč by nemohli mít v současnosti u Marsu svou sondu. ;-D Je fakt, že je to hodně přelidněná a chudá země ve smyslu chudoby lidí, nikoliv že Indie by byla chudá, ale naopak je bohatá. Přeskočili průmyslovou revoluci přímo k elektronické a informačně technologické, takže potenciál mají velký. ;-)

2 0
možnosti
DT

Děkuju za návštěvu a přeju krásný večer, Dane. :-)R^

0 1
možnosti
Foto

Na měsíci si určitě brzo někdo otevře kovošrot. Dano R^:-)

2 0
možnosti
DT

:-) Budeš se smát, Horste, ale na sběr šrotu se tam opravdu prý chystají. Jen budou zkoumat, nakolik stará technika strádá v měsíčních podmínkách (mikrometeority, záření, atd.)

Krásný den Tobě i Tvým blízkým! Ať se vám všem daří. R^:-)

1 1
možnosti
MS

Řekl bych, že pro USA už není Měsíc až tak zajímavý jako Mars. A sondám Spirit, Opportunity a Curiosity při vší uctě k čínskému kosmickému výzkumu, nemůže ten jejich Nefritový králík konkurovat. :-)

1 0
možnosti
WW

R^ Velmi pěkně podáno a seřazeno. L2 je už zmíněno, takže jen doplním o jinou maličkost, že i když rusáci neměli tak tučnou válečnou raketovou kořist a i když je známo, co dokáže jejich špionáž, přesto jsou schopni vlastních řešení z jednoduché příčiny, že se to jinde a jinému podařilo. Jejich mentalita jim velí nedůvěřovat, ale jak někde něco funguje, vědí, že to není slepá kolej a jdou po tom. Když už něco ukradnou, tak se vším všudy a vůbec se nenamáhají překopat design (Concorde, raketoplán... :-)

2 0
možnosti
DT

R^ Ano, přesně. Concorde vám ukradli komplet. I když přístroje v kabinách měly jejich vlastní design (alespoň co jsem viděla v technickém muzeu v Hildesheimu - mimochodem, opravdu stojí za prohlédnutí, kdybyste někdy měl jet kolem).

Buran také svým designem mluví sám za sebe. :-)

Mimochodem, Američané měli věčně problémy s odlupujícími se dlaždicemi. Rusi ne. Prý to bylo tím, že na jejich přilepení používali klasické školní lepidlo. To totiž v Rusku bylo ne ve formě tuhých tyčinek (jako tady dnes) ale bylo to tekuté lepidlo založené na silikátu. Kupodivu tohle úplně nejjednodušší lepidlo, se kterým si lepily děti ve škole, prý skvěle fungovalo u dlaždic na raketoplánu. Ono to zase tak od věci není, dlaždice byly keramické a silikát se silikátem...

U těch prvních raket jim ale věřím, že to vyvinuli sami. I když zase je fakt, že svou porci (druhořadých) německých vědců sklidili také Rusi. Měli tam několik skupinek, které prý později zase do Německa vrátili. Nakolik z nich Koroljov čerpal se neodvážím spekulovat.

Přeju krásný den, Waldo, díky za milá slova i návštěvu. :-)R^

2 0
možnosti
Foto

Jsem upřímně zvědavý, kdo tam bude dřív.

Zaujalo mne to umístění komunikační družice do L2. Ani jsem tomu nechtěl věřit, ale všude se to tak uvádí. K čemu je retranslační družice schovaná za Měsícem? Lépe bych rozuměl bodům L4 nebo L5. Je možné, že Číňané mlží, ale takhle divně?

1 0
možnosti
DT

Oni zároveň uváděli, že to bylo spíše jen blíže bodu L2 a že to vyžadovalo neustálé korektury kurzu a tím procvičování manévrování a komunikace. Vidíte, to jsem neprověřovala - vzala jsem to za fakt, že z onoho bodu budou zároveň vidět na Zemi i na odvrácenou stranu. Máte dobrý postřeh! R^

Mimochodem, je to přesně to, co mě na nich fascinuje - a zároveň to ukazuje v čem je síla státního plánování oproti "modernímu" soukromému sektoru.

Zatímco oni už roky přesně vědí co dělají a proč to dělají a všechno, co podniknou, je k nějakému užitku, takový Musk se jen bimbá od jednoho napůl zakončeného projektu ke druhému, vyvíjí rakety beze smyslu a bez poptávky, pak je zase zruší a zavádí další a další modely, vyvine si nějakou kapsli na zásobování ISS, mezitím jsou jeho nové rakety daleko silnější a kapsle je moc malá, takže to musí řešit vnějšími tanky... krátce... když o všem rozhoduje jen jeden rozmazlený a nevypočitatelný jedinec, může ve výsledku vzniknout jen zbytečně drahý a nesmyslný binec.

Myslím že i z tohoto důvodu budou Číňané na Marsu s lidmi dřív než Američané. A kdoví, jestli je nepředeženou také ti Indové. Ti pro změnu odmítli spolupráci s Rusy, jestli jsem to správně pochopila, i když s tím kdysi začali. Ale po startu Phobos Grunt už toho bylo na ně moc a tak další sonda už je jen a pouze v režii Indie samotné.

Přeju krásný den, Rudolfe, ať se vám daří. Hezký start do nového týdne! :-)R^

1 0
možnosti
  • Počet článků 967
  • Celková karma 18,99
  • Průměrná čtenost 1332x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.