Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

L92e21o 26V87l83a14c78h36y19n70s60k49ý 4521674787620

Děkuji za důvod k zamyšlení, co nám mohou v supermarketu nabídnout s pěkným potiskem a vkusně uložené v plastovém obalu.

Pořád si musím připomínat, že ještě před sto léty se velká část potravin pěstovala v rodinách venkovanů a prodávala na trhu. Bereme jako pokrok, že dnes již většina potravin spatřila světlo světa v průmyslové výrobě a stvořena byla v laboratořích potravinářského průmyslu. Na základě pokroku na nás vše spořádaně čeká v regálech samoobsluhy, přitom jsme se všichni ve škole učili základy pěstování rostlin a základu životního cyklu hospodářských zvířat. Ale od té doby všeobecně ignorujeme znalost výroby toho, co nás udržuje živé. A necháme se živit podle pravidel potravinových řetězců. Už není cesty zpět. Nechceme a neumíme dřít do úmoru a žít v souladu s přírodou. Přijímáme náš umělý, reklamou vybarvený svět, který zatím možná umíme poznat, ale už nikoliv jakkoliv změnit.

0/0
22.4.2018 23:10
Foto

M32a39r68i84e 81T72o13m37š22í31č57k98o98v13á 4497385806166

Je to napsáno určitě pravdivě, ale které potraviny jsou u nás nezávadné. Všechno je to jedno fuj, jak ve složení, tak i v chuti.

Je to velký průšvih a na něm si lebedí choroby, které z něj vznikají a další, které příjdou později po jejich léčení dalšími, zdraví škodlivými dryáky.

0/0
19.4.2018 15:24

M10a83r98t44i78n45a 86M42o40u87d67r60á 7710963376639

Jako vždy - zajímavé a čtivé R^:-)

0/0
17.4.2018 9:27

D79a30n12a 50T53e29n18z88l75e62r 5550782375153

Děkuju. :-) Jste na mě moc hodná. Díky za návštěvu, jsem ráda, že se vám líbilo. Pokud máte chuť, stavte se příště - bude pizza. :-) Krásný den, Martino, mějte se moc hezky. R^

0/0
17.4.2018 12:18

W30a32l68d45a 66W93i63n86t59e33r 6967489421259

R^ Zajímavé téma a pěkně zpracované. Holt, je nás přes 7 miliard, řešení přelidněni je tabu, ale všechno zlé je pro něco dobré, protože s pomocí chemiků máme možnost vychutnávat ropu, dřevotřísku...;-D

+2/0
16.4.2018 21:10

D68a60n59a 60T71e45n33z29l35e39r 5620792755193

:-) A jak nám chutná... R^

Kdyby jen chemie... za opravdu chutné považuju, když se do toho vloží biologové. :-)

Přeju krásný den, Waldo a díky za návštěvu a milá slova. :-)R^

0/0
17.4.2018 7:35

W68a25l88d17a 15W34i66n44t91e35r 6397429101919

:-)R^ No ano, syntetická biologie, kde bychom bez ní byli, nebo bez biologické konzervace - to bychom si asi těžko pochutnávali na ovocných jogurtících á la Tesco z drceného peří a kostí, které se od původního československého patentu z 30. let dost, ale dost odlišují, neb by "nepřežily" dlouhé skladovací doby. I Vám hezký den. :-)

0/0
17.4.2018 10:32

D69a78n53a 14T86e92n30z25l13e94r 5170902815113

Děkuju. :-)

R^ S tím peřím jste mi něco připomněl. :-) Kdysi tu blogoval pan Frank Krejčí. Byl to kuchař, co se odstěhoval na Filipíny. Psal hodně o jídle. Vyprávěl o pokrmu (jinak se to asi nedá nazvat) tamní chudiny: peří obalení (v krvi?) a strouhance, co se prodává na ulicích. Nejlevnější jídlo. Může se nám z toho zvedat žaludek, ale my koneckonců tohle jíme taky, jen o tom nevíme a tváří se to jako skutečné originál potraviny. :-) (uff)

0/0
17.4.2018 12:18

W96a38l82d86a 28W53i28n44t43e89r 6437189571349

R^Dobře, že jsem si to přečetl až po obědě a nemusel moc přemýšlet nad tím, co mám na talíři.;-D Domorodé jídlo, které musíte sníst, aby jste neurazila, je vždy skokem do neznáma, respektive mnohdy na onu místnost a pak si rád člověk vzpomene na naše éčka a blafy z "Tricatelu". :-)

0/0
17.4.2018 13:26

D67a33n30a 38T45e41n58z56l85e57r 5910822885533

R^ V člověku musí být kus experimentátora. :-) Asi nejpestřejší to musí být právě v té Asii.

0/0
18.4.2018 6:12

W22a93l98d23a 52W65i47n62t52e52r 6237559721349

R^ Hlad je nejlepší kuchař. :-)

0/0
18.4.2018 12:04

D45a62n69a 78T44e94n56z78l73e77r 5550492515493

:-) To ano... I když z vaší země pocházejí nejlepší kuchaři na světě. :-)R^

0/0
18.4.2018 12:43

W52a34l93d45a 63W74i32n48t89e30r 6657909851149

Mnoho kombinací regionálních kuchyní - čert aby se v tom vyznal a mnohokrát jsem byl svědkem toho, že podávání jídla bylo doprovázeno malým výkladem toho, co to vůbec je a jakou technologií bylo zpracováno - jako na královském dvoře. :-) Nemůže se tak stát, aby milovník koní papal cheval, jiní mají odpor třeba k mořským "darům" a jiní nemohou cítit sýrové variace. Domácnosti to mají ustálené, např. snídaně není vůbec o nějaké bagetě, ale o croissantu a kafe (déti kakao). Oběd klidně o zelenině, vývarech, rýži a masu, stejně jako na večeři - máme kratší pracovní dobu, jezdíme pozdě do práce a večer pro nás začíná po 22. hodině. Gastronomické orgie se spíš odehrávají v dobré restauraci, kam návštěvy doprovázíme, protože jsou-li nečekané, asi by umřely hlady. ;-D

+1/0
18.4.2018 23:55

D80a77n25a 88T67e34n21z32l86e23r 5470922955423

R^ To je krásné! Trochu mě udivilo to s tím sýrem - tady existuje takový dojem, že vy všichni sýr milujete a ten nejlepší pochází od vás a z Holandska. :-) Když se tu jí koně, tak to je nevědomky a většinou je to následováno nějakým potravinovým skandálem. :-)

Pečou si lidé u vás rádi a často doma třeba chleba nebo ty croissanty? Tady je to dost rozšířené hobby. R^

0/0
19.4.2018 9:12

W29a31l67d12a 23W96i20n27t57e77r 6917979121959

Na venkově a nejen chleba, croissanty, ale i baguette, které jsou o něčem jiném než ty z obchodu a dají se sníst na posezení bez ničeho (normálně s máslem a džemem nebo paštikou). Pak něco jako svatební koláčky (broiche), které se spíš namáčejí do kafe. Ze sýrů jsou to celé chody, ale i deserty, nejvíce plísňové, takže z toho opravdu může někdo šilhat. V městě je to viceméně "normální", tj od pizzy z polotovaru až po čínu nebo boeuf se vším všudy, tj od zeleniny až po houby. Z pohledu cizince je lepší se kamarádit s někým na venkově. ;-D

0/0
19.4.2018 10:56

M72i49l23a53n 18S52t97e95h62l65í81k 7270389303471

;-DR^

0/0
17.4.2018 9:10
Foto

J79a96n69a 78M88a29j68o61v63á 4775882936633

Tak jsem si přečetla u kávy při čekání Váš blog a cestou domů si přemýšlela od tím, co všechno vlastně jíme. Snažím se v posledních letech víc přemýšlet nad tím, co kupujeme a dáváme na talíř, ale občas je pokušení prostě mámivé...

Je pravda, že puding si vaříme doma. Teď už zase frekvence vaření stoupá, je to u nás něco jako "záchranná poživatina" v období starostí...a máme doma maturanta...

...maturant má ovšem přes dva metry a koupené pudingy by jedl po krabicích i s kelímky. Tak vaříme. A jak to tak čtu, budeme vařit i dál.

Ehm...o čem budete psát příště? Já, abych to třeba už rovnou vyhodila z jídelníčku :-)

0/0
16.4.2018 18:46

D29a46n96a 69T31e25n58z46l10e93r 5830532435333

Já myslím, že naše potraviny zpravidla nejsou nebezpečné. R^ Polotovary se rozhodně mohou používat bez výčitek svědomí. A chodíte do práce - na nějaké vyvařování nemáte čas.

Považuju jen za zajímavé, jak důmyslně už zasahuje věda a technika už i do našeho jídla. U takového obyčejného pudinku... třeba. :-)

Příště (tedy ve čtvrtek) bych ty chutné nechutnosti trochu rozředila jiným tématem - chtěla bych se trochu pošklebovat astrologii. Ale hned poté plánuju rozebrat, co všechno se dá najít v průmyslové pizze. R^

Přeju krásný večer! S dobrým pudinkem. R^:-)

+3/0
16.4.2018 19:34
Foto

K67l11á29r94a 67T89ů78m77o79v31á 2293224757148

8-oUž teď si říkám, určitě budu ráda, že při poslední návštěvě obchoďáku měli všechny s masem.

0/0
16.4.2018 20:00

D87a59n74a 29T57e44n75z26l68e22r 5950232705103

:-) Není maso jako maso... :-)

0/0
16.4.2018 20:12
Foto

K79l13á84r34a 55T95ů10m60o43v81á 2303144837518

Jak ctím maso, zdrhám. I kdyby bylo umělé.:-)

0/0
16.4.2018 20:18
Foto

K65l74á50r18a 48T54ů58m50o28v64á 2943984567518

*cítím, samozřejmě:-P

0/0
16.4.2018 20:21

D41a17n98a 53T28e78n96z76l45e93r 5660792145363

:-) Umělé maso, co se jako maso jen tváří... :-) I když před umělým masem, lisovaným z rozemletého separátu uteče i masožravec. R^

+1/0
16.4.2018 20:21
Foto

K25l92á97r53a 59T34ů60m92o70v86á 2733254517398

R^V konzervách za 10Kč není snad ani ten separát. Nechtějí to ani psi, natož kočky.:-)

0/0
16.4.2018 20:48

D83a30n39a 55T49e57n28z35l81e76r 5840152535883

R^ Kočky jsou fajnšmekři. Ale nevěřila byste, můj pes nechce syrové maso. :-)

+1/0
16.4.2018 21:06
Foto

K39l55á51r68a 50T31ů34m35o66v50á 2493314907478

Můj kocour po mase nejde. Asi, že to doma nemáme.:-) Ostatní kočky jsou jak divé.

0/0
16.4.2018 21:21

D45a22n78a 13T36e67n91z25l64e21r 5390552185883

R^ Taky zvláštní. R^

+1/0
17.4.2018 7:35
Foto

J20a31n68a 53M80a71j63o24v44á 4155742296143

Kdepak puding, sklenka červeného :-)). Na astrologii jsem zvědavá, to víte, rodina čarodějnic tahle témata bedlivě sleduje :-).

+1/0
16.4.2018 20:05

D58a62n87a 15T27e66n79z89l69e96r 5800772845953

Ouuu to vás asi nepotěším... :-)

0/0
16.4.2018 20:14

P23a90v39e38l 94V23é44b25r 5449802942491

A co takhle slivovice. Domácí, bez přidaného cukru, za mé osobní účasti ve schválené pálenici pálená...

+1/0
16.4.2018 20:39

D29a83n31a 76T73e37n17z63l43e61r 5750152215873

R^ Ta musí být absolutně bio. :-)

+1/0
16.4.2018 20:53
Foto

J37a98n50a 34M86a75j95o74v50á 4325142756793

S přidaným cukrem by to nebyla slivovice ale rodinná ostuda :-))). Vy máte určitě skvělou. R^

+1/0
16.4.2018 21:41
Foto

J15a68n43a 28M16a19j77o47v95á 4685912326533

Mně to nevadí, jsem taková obojetná. Po analytické odbornosti posedlá, nicméně provázená něčím mezi nebem a zemí (u nás po generace). Jen jsem se to naučila prostě neřešit a přijímat. S vědou se to vůbec nehádá.

0/0
16.4.2018 21:40

D70a31n62a 60T25e34n27z16l85e45r 5730202935293

R^ Kdoví, třeba se jednou protne ono "mezi nebem a zemí" s fyzikou. R^

0/0
17.4.2018 7:40

M53i53l42a97n 72S96t57e12h93l98í43k 7680959433501

Už se těším na to vaše pošklebování astrologii. Je to stejná pavěda, jako numerologie. :-)

0/0
17.4.2018 10:40

D41a40n58a 11T43e14n74z21l88e17r 5790582725293

R^ Ta by si taky zasloužila extra blog.

0/0
17.4.2018 12:19

P33e68t17r 22P89a33l92e62č69e29k 3340945684372

To se ubloguješ...frenologie, mesmerismus, okultismus...

0/0
17.4.2018 15:37

D62a27n55a 37T82e65n53z14l25e18r 5590242785423

To je pravda... :-) Neuvěřitelné, jaké pestrosti dosahuje lidská mysl.

0/0
18.4.2018 6:14
Foto

K53l89á91r48a 84T81ů69m40o35v56á 2163194567778

8-oZrovna nedávno jsem si říkala, že jsem ten "umělý" pudink už dlouho neměla, že bych si ho mohla jen tak na chuť koupit. Tak tedy nic.;-( Mně je nejvíc nesympatická ta sukralóza kvůli chloru. Prý je pevně vázaný a je to bezpečné, ale není "bezpečná" především proto, že se používá krátkou dobu a spousta věcí se tedy neví? S tím TiO2 je to fakt "bomba", používá se mj. i do "nebarvených" potahů tabletek.

0/0
16.4.2018 17:30

D69a39n76a 48T45e47n57z70l60e51r 5750162745293

R^ Přesně... takových bezpečných věcí už bylo. :-) Třeba DDT...

Pokud to skutečně s TiO2 dojde tak daleko, tak to bude malér hlavně ve stavebnictví. Čím si lidi budou malovat zdi...

Krásný večer, Kláro. :-) Máte tip na nějakou prima průmyslovou potravinu, kterou bych mohla blogoefektně rozebrat?

+1/0
16.4.2018 17:55
Foto

K53l97á62r74a 54T60ů18m79o36v85á 2193854667328

Všechno, co nejsou primární suroviny?:-) I když i v těch je ledacos včetně toho DDT.:-(

Mně s TiO2 prvotně napadlo, že s ním občas nahrazujeme ZnO tam, kde hrozí inkompatibility. Až pak ty tabletky "bez barviv". Fakt jsem měla za to, že je skutečně nereaktivní. S tím malováním nevím? Vápno jako za starých časů? Ale ono možná po TiO2 bude připadat málo bílé.

0/0
16.4.2018 18:22

D90a98n31a 72T18e74n43z85l41e21r 5770402835813

Asi zbydou jen křídové nátěry. Jako se už teď používají v biostavbách. Vápno ne, to by časem sežralo jak tapetový podklad, tak malíře pokojů. Sbohem bílé stěny... ještě si je honem užijme... :-)

Tabletky by mohly být barevnější R^

+1/0
16.4.2018 18:34

P38a49v72e77l 16V49é85b36r 5929402632951

Já tedy nevím, ale nemyslím, že by někdo, krom těhotných, olizoval stěny. Takže je naděje, že EU (ve vzácném záchvatu zdravého rozumu) zakáže TiO2 pouze do potravin...

Mimochodem, těch (údajně) rakovinotvorných látek je už tolik, že těžko lze uspořádat pokus, kde by se účastnila pouze jediná látka a tak se může označit za škodlivou třeba i něco zcela nevinného.

+1/0
16.4.2018 18:49

D69a89n12a 90T38e59n79z35l79e61r 5290122965983

Jestli si to správně pamatuju (někdo mi to vyprávěl), jedná se o to, že v tom našli mikročástice na nanoúrovni, které jsou škodlivé pro buňky. Jsou tak mrňavé, že mohou buňku poškodit. Mělo by to být způsobeno technologií výroby TiO2, takže se to asi nebude dát jen tak změnit.

Uvidíme, čí lobby je silnější... :-)

0/0
16.4.2018 19:36
Foto

K85l66á66r51a 95T23ů76m36o51v86á 2223404787278

Mohly, ale barvičky jsou taky zdraví škodlivé nebo aspoň alergeny.

0/0
16.4.2018 19:58

D45a63n15a 89T18e22n15z53l83e50r 5810282605583

R^ Nojo vlastně... obalí se to tedy cukrem. Ten zase saje vodu... tak celulózou?

0/0
16.4.2018 20:01
Foto

K12l76á29r70a 80T16ů63m29o69v51á 2443504297438

Tablety obalené cukrem (dražé) existují. Navrchu mají ještě vosk.:-) Ale taky bývají barevné jako lentilky a ustupuje se od nich. Nevím, jestli kvůli náročnosti obalování mnoha vrstvami, diabetikům nebo riziku záměny za ty lentilky. Nejméně "chemie navíc" mají nepotažené tablety, ale některé účinné látky (mj. i vitamínové směsi) vypadají tak nevábně, že by to nikdo nebral... Deriváty celulózy se na potahy používají, ale jak s tou čistou, to nevím. Takový technolog zas nejsem.:-)

+1/0
16.4.2018 20:09

D48a25n77a 96T79e62n88z25l55e38r 5920842935413

R^

Oni už si nějak poradí. A kdyby měli říct, že je to bio a něco extra... :-)

+1/0
16.4.2018 20:17
Foto

K82l26á68r77a 62T27ů33m73o66v51á 2593714627268

To je fakt, co jde slisovat do tablety, může existovat ve variantě "bio" a "hezké".:-)

0/0
16.4.2018 20:21

D92a62n55a 67T92e71n14z67l71e83r 5470972695853

:-) Ošklivé tablety nám prodají jako "bio". A něco mi říká, že ošklivé zdi na tom budou podobně.

+1/0
16.4.2018 20:28







Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS

Najdete na iDNES.cz