- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Děkuji za důvod k zamyšlení, co nám mohou v supermarketu nabídnout s pěkným potiskem a vkusně uložené v plastovém obalu.
Pořád si musím připomínat, že ještě před sto léty se velká část potravin pěstovala v rodinách venkovanů a prodávala na trhu. Bereme jako pokrok, že dnes již většina potravin spatřila světlo světa v průmyslové výrobě a stvořena byla v laboratořích potravinářského průmyslu. Na základě pokroku na nás vše spořádaně čeká v regálech samoobsluhy, přitom jsme se všichni ve škole učili základy pěstování rostlin a základu životního cyklu hospodářských zvířat. Ale od té doby všeobecně ignorujeme znalost výroby toho, co nás udržuje živé. A necháme se živit podle pravidel potravinových řetězců. Už není cesty zpět. Nechceme a neumíme dřít do úmoru a žít v souladu s přírodou. Přijímáme náš umělý, reklamou vybarvený svět, který zatím možná umíme poznat, ale už nikoliv jakkoliv změnit.
Je to napsáno určitě pravdivě, ale které potraviny jsou u nás nezávadné. Všechno je to jedno fuj, jak ve složení, tak i v chuti.
Je to velký průšvih a na něm si lebedí choroby, které z něj vznikají a další, které příjdou později po jejich léčení dalšími, zdraví škodlivými dryáky.
Děkuju. Jste na mě moc hodná. Díky za návštěvu, jsem ráda, že se vám líbilo. Pokud máte chuť, stavte se příště - bude pizza. Krásný den, Martino, mějte se moc hezky.
Zajímavé téma a pěkně zpracované. Holt, je nás přes 7 miliard, řešení přelidněni je tabu, ale všechno zlé je pro něco dobré, protože s pomocí chemiků máme možnost vychutnávat ropu, dřevotřísku...
A jak nám chutná...
Kdyby jen chemie... za opravdu chutné považuju, když se do toho vloží biologové.
Přeju krásný den, Waldo a díky za návštěvu a milá slova.
Tak jsem si přečetla u kávy při čekání Váš blog a cestou domů si přemýšlela od tím, co všechno vlastně jíme. Snažím se v posledních letech víc přemýšlet nad tím, co kupujeme a dáváme na talíř, ale občas je pokušení prostě mámivé...
Je pravda, že puding si vaříme doma. Teď už zase frekvence vaření stoupá, je to u nás něco jako "záchranná poživatina" v období starostí...a máme doma maturanta...
...maturant má ovšem přes dva metry a koupené pudingy by jedl po krabicích i s kelímky. Tak vaříme. A jak to tak čtu, budeme vařit i dál.
Ehm...o čem budete psát příště? Já, abych to třeba už rovnou vyhodila z jídelníčku :-)
Já myslím, že naše potraviny zpravidla nejsou nebezpečné. Polotovary se rozhodně mohou používat bez výčitek svědomí. A chodíte do práce - na nějaké vyvařování nemáte čas.
Považuju jen za zajímavé, jak důmyslně už zasahuje věda a technika už i do našeho jídla. U takového obyčejného pudinku... třeba.
Příště (tedy ve čtvrtek) bych ty chutné nechutnosti trochu rozředila jiným tématem - chtěla bych se trochu pošklebovat astrologii. Ale hned poté plánuju rozebrat, co všechno se dá najít v průmyslové pizze.
Přeju krásný večer! S dobrým pudinkem.
Zrovna nedávno jsem si říkala, že jsem ten "umělý" pudink už dlouho neměla, že bych si ho mohla jen tak na chuť koupit. Tak tedy nic. Mně je nejvíc nesympatická ta sukralóza kvůli chloru. Prý je pevně vázaný a je to bezpečné, ale není "bezpečná" především proto, že se používá krátkou dobu a spousta věcí se tedy neví? S tím TiO2 je to fakt "bomba", používá se mj. i do "nebarvených" potahů tabletek.
Přesně... takových bezpečných věcí už bylo. Třeba DDT...
Pokud to skutečně s TiO2 dojde tak daleko, tak to bude malér hlavně ve stavebnictví. Čím si lidi budou malovat zdi...
Krásný večer, Kláro. Máte tip na nějakou prima průmyslovou potravinu, kterou bych mohla blogoefektně rozebrat?
Děkuju za návštěvu. Mějte krásný den, Jirko.
Tak tohle naštěstí nejím, už jsem lekl že budete psát o tom z pytlíku.
Ten z pytlíku je na tom o něco lépe. Zdravím a přeju krásný den, mějte se hezky, Pavle.
Dano, určitě máte pravdu, ale jíst ho budu dál. Děkuji za zajímavé info!
Nebojte, na to se neumře. Přišlo mi ale zajímavé, co všechno se dnes s jídlem podniká, abychom to koupili, aby to bylo krásné a abychom to koupili ještě jednou. Mějte krásný den, Alžběto! Ať se vám daří.
Předpokládám, že to vše se hlavně týká hotových pudinkových výrobků, u kterých musí být delší trvanlivost. Když si uděláme doma dezert z pudinkového prášku a hned ho po obědě "zbodneme" ke kávě, asi to taková hrůza nebude. Nebo třeba oblíbené buchtičky se šodó.
Ten domácí by měl být v pořádku. I v něm máte třeba aroma, ale to se už přežije... Rozhodně nepotřebuje tuning, aby vydržel ošklivé zacházení na dálnici na korbě kamionu a aby nezplesnivěl...
Děkuju za milou návštěvu, Milane a přeju krásný den.