Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

To je zajímavé s tím kynutím těsta. Kdysi mi vyprávěla kamarádka, že na brigádě v pekárně nechávali kynout těsto při poměrně nízké teplotě. Myslel jsem, že je to, aby se jim nedělaly velké bubliny. Že dochází k nějaké autolýze mouky mne vůbec nenapadlo.

0 0
možnosti
DT

R^ Trošku do toho poslední dobou fušuju. :-)

To se dělá většinou proto, že je nutno mít třeba chleba nebo housky časně ráno, tak aby na tom nemuseli dělat celou noc, vyrobí těsto večer, trošku ho nakynou a zbytek kynutí probíhá v noci v chladírně. Ráno to jen trochu rozehřejí a může to do pece. Výhoda je v tom, že to pak má celkově lepší chuť než takové ty nemastné neslané rychlovýrobky.

Dnes se ale většinou peče z polotovarů, které jsou zamrazené (a například pro celé Německo) se vyrábí na jednom místě v nějaké obří superfarbrice blízko Lipska.

V těch "lepších" receptech (které se vyplatí dělat už jenom jako hobby doma, jinak by to nebylo ekonomicky únosné, lidi by takový chleba kvůli ceně odmítli) jsou ještě i jiné triky: jednak se pracuje s kváskem (to je známé), pak také s tou autolýzou těsta (těsto plus voda a nechat až den stát), nebo poolish (těsto plus voda plus ždibeček droždí a nechat až den stát), také se dělá (Kochstück.. jak se to řekne česky... zavářka?) když se voda nebo mléko uvaří na hodně hustou kaši s částí mouky - a také (Quellstück - spařák?) když se horkou vodou zaleje šrot nebo semena a nechá se to pár hodin stát. Takový chleba je pak naprosto výborný. Dají se do toho dát ještě takové věci jako jogurt nebo podmáslí - a můžu potvrdit, že ani nestihne vychladnout, tak bleskově mi to snědí. Kdybyste chtěl zkusit - pošlu konkrétní recept. :-)

Krásný den vám i vaší paní! :-)R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,69
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.