Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M35i77c96h29a79l 34Š56t50o98s88e49l 7382617817616

R^

.

A v sekyrkové polévce prý sekera také není!-)

+1/0
9.5.2018 14:26

D65a53n73a 67T52e80n81z71l97e63r 5980152395233

R^ Když se to tak vezme kolem a kolem, je to asi nejzdravější polévka. :-) Mějte krásný večer, Michale, ať se vám daří.

0/0
9.5.2018 16:33

M13a71r39c10e32l 89M37o12s16e97r 5343405291926

Ahoj Danko, tvůj blog vždy čtu rád, mám určité vzdělání v oboru chemie, ale ne té potravinářské, pokud jde o kulér, karamel, ten se připravuje prostým zahřátím cukrů na vyšší teplotu. A je je jedno o jaké cukry jde, přítomnost kyseliny sírové a čpavku není třeba, ( teda pokud mě něco neušlo z moderního vývoje ), problém jsou jen vznikající furany, viz kauza Tuzemák :-), ale s tímto se setkává každý kdo griluje, peče a smaží;-D, Abych pravdu řekl, Kofolu, (tam je ten karamel taky) a i karamel v jiných potravinách jím i piji celý život a zatím nic :-). Ale fakt, bujonové kostky jsou pohodlné, ale z hlediska dobré výživy, nic moc:-)

0/0
9.5.2018 12:26

D49a26n19a 88T68e59n57z79l70e23r 5770762525153

Díky za návštěvu i zájem o blog. V té kole je ho opravdu dost - a nakonec těžko říct, jestli ta strmá křivka výskytu rakoviny jde na konto toho či onoho. Já bych si tipla ještě na těch deset tisíc nadzemních atomových výbuchů a následnou kontaminaci, která se bude změnami v genetickém kódu ale projevovat až po několika generacích. V konečném důsledku potom všichni budou zdravější, protože se organismus přizpůsobí (je tam ještě potenciál). Co nás nezabije a co nám chutná, to nás posílí. :-) Krásný podvečer přeju. R^

+1/0
9.5.2018 16:32

M97a65r80c29e26l 36M94o26s20e37r 5383905331626

Moc děkuji za přání V

0/0
9.5.2018 18:01

M47a75r43c22e60l 88M32o81s53e19r 5453795641336

Ještě bych dodal, kyselina glutamová je přirozená aminokyselina, jenže , jak psal slavný vědec a renesanční člověk Paracelsus, "Vše je toxické, záleží jen na dávce", no a v případě glutamátů, je toho, v dnešní době moc:-)

0/0
9.5.2018 18:15

D11a25n32a 55T47e31n14z49l26e15r 5230912965333

A navíc glutamáty jsou její soli, takže reagují jinak a jinde. Rozhodně tomu člověk nemusí "jít naproti", jak se říká. Míněno je pomyslné neštěstí. :-)

+1/0
9.5.2018 18:19

M16a81r59c76e35l 94M41o94s79e64r 5263635821266

tak to je R^

0/0
9.5.2018 18:51

J21i71r83k46a 71B71r25u94n14n82e53r 4128582969587

R^

0/0
8.5.2018 1:02

D37a97n67a 90T97e75n71z58l67e53r 5680902165443

Děkuju za návštěvu i za přízeň, mějte krásný den, Jirko. :-)R^

0/0
8.5.2018 7:25

W66a38l83d48a 86W38i54n30t75e30r 6357179201769

R^ Zajímavé počtení. Ta alchymie je spíš pro zasvěcené, ale toxicita glutamátů je poměrně známá a je paradoxem, že ten " pomalý novičok" baští převážně sojoví vegani a jim podobní. Proti gustu žádný dišputát. :-)

0/−1
7.5.2018 20:26

D75a33n33a 46T44e45n51z66l57e71r 5830502485223

R^Taky mi to začíná tak připadat. Ono je to vlastně logické. Náhražky... prostě se to musí nějak vytunit, aby to bylo "jako". Pak v tom nemá být chemie...

Děkuju za milá slova i milou (jako vždy) návštěvu. Přeju vám krásný večer, Waldo. :-)

0/0
7.5.2018 20:56
Foto

K25l92á12r79a 19T59ů47m54o68v62á 2703684147178

Jde to i bez té chemie, výběr "základů" je pestrý a pak stačí základní koření +- sůl (ale i bez té by to při troše šikovnosti šlo). Jen nesmíte chtít chuť nerozeznatelnou od "originálu".:-)

+1/0
7.5.2018 21:52

D32a46n64a 90T64e94n81z43l29e32r 5560692915103

Myslím, že jste to vystihla. R^ Ono to chce (jako každé řemeslo) čas a šikovnost. Vařit ale musí všichni, i ti, koho to nebaví a nemají čas (pokud nemají pro změnu dost peněz na to, aby za sebe nechali vařit jiné). Ti pak musí sáhnout k polotovarům - a ty jsou zatížené chemií už z principu. Něco, co bylo potřesenou cestou po cestách necestách, vydrží beze zjevných změn měsíce a roky, případně bylo zmrazeno a bude zase rozmrazeno aniž by to doznalo (logických a přírodních) změn k horšímu... v tom prostě musí být nějaká důmyslná chemie.

Můžeme jen doufat, že se její škodlivost pozná hned a ne až po desetiletích nebo generacích. Utěšuju se tím, že čím drastičtější následky, tím snad dřív by je bylo vidět. :-)

+2/0
8.5.2018 7:30
Foto

K79l21á63r46a 88T42ů15m82o28v54á 2973604397318

Tak zrovna jídlo z mnohých restaurací by mohlo být samostatnou kapitolou. ;-)

0/0
8.5.2018 8:58

D63a69n74a 74T41e44n43z21l16e92r 5850532395803

:-) To už by ale nešlo dát do "vědy", spíš do kolonky "krimi".

+1/0
8.5.2018 11:10
Foto

K72l78á33r48a 67T46ů73m57o98v34á 2793714127488

;-DR^

0/0
8.5.2018 18:21

F28i19l91i14p 65T60y79k58a56l 3805388563654

Bohužel to tak není vždy. Na př. plesnivý chléb obsahuje aspergilus flavus, což je à priori v nativním stavu nejedovatá plíseň. Ovšem ten aspergilus se v našich útrobách, tedy hlavně v jejunum (tenkém střevě), pokud přežije pasáž žaludkem, začne rozmnožovat a při tom vznikají jako vedlejší produkt aflatoxíny, které vyvolávají "liver carcinoma" t.j. rakovinu jater. Ta však zpočátku nedělá žádné potíže, takže ta diagnoza je stanovena když už je pozdě, většinou až za několik let. Podle toho, kolik té plísně dotyčný konzument spolykal, jak virulentní (životaschopný) ten aspergilus byl a jak odolný (immunita) je organizmus toho konzumenta.

0/0
13.5.2018 16:35

F68i14l69i59p 45T12y33k19a48l 3315588913924

De gusticus non est disputandum, říkali již antičtí Římané. Ovšem zde nejde o ten gusticus ale o to, že nás potravinářský průmysl považuje za stádo blbců. Dokud se ty sra.ky budou kupovat, budou se i vyrábět. Paní D.Tenzler je bohužel asi ta jedíná biochemička, která se snaží otevřít lidem oči a sensibilizovat ty více-méně prostoduché davy konzumentů, pro které je auto, hokey a fotbal důležitější než jejich vlastní zdraví a tím i život.

0/0
13.5.2018 16:12
Foto

K56l16á70r50a 94T68ů42m93o91v96á 2103814877788

Ne že bych vývar v jakékoliv podobě používala často (dávám ho asi do dvou jídel), ale po přečtení jsem prozkoumala tu kostku, co zrovna mám v ledničce (bez přidaného glutamátu, bez konzervantů, vhodné pro vegetariány) a 30% soli, palmový olej, zeleniny 9,1% (možná docela dost?). Jasně, že vím, že je to humus, ani na kostky bůhvíjak zvyklá nejsem, doma to byla vždycky taková nouzová rychlovka, svým způsobem vzácnost - máma nepracovala až do mých 16.:-)

Jestli jste těmi "povolanějšími" co se týče glutamátu, myslela mě, asi vás zklamu. Vybavuju si jen to, že působí excitačně v nervových buňkách a ve vyšších dávkách je může poškodit. Přesný mechanismus si ale už po těch letech nepamatuju.:-/

0/0
7.5.2018 18:27

D11a23n32a 52T20e21n79z15l52e38r 5730442685773

Glutamát tak asi bude v podobě výtažku z droždí (jak popisuju v blogu, i já měla něco takového ve spíži, po napsání toho textu a zjištění, co je to zač, (člověk to koupí aniž by to četl) to letělo do popelnice.

Jak to tak pozoruju - obávám se, že v jídle pro vegetariány je opravdu kdejaká chemie... tedy nechci strašit...

Krásný večer, Kláro, mějte se moc prima. :-)R^

0/0
7.5.2018 20:54
Foto

K39l79á87r43a 21T72ů13m72o87v16á 2843684237718

Jo, kvasnicový výtažek tam je. Ale tak on nějaký glutamát je v každé bílkovině.:-)

Chemie je všude, snažím se vařit ze surovin nebo co nejméně upravených věcí, ale při práci to vždycky nejde.:-/

0/0
7.5.2018 21:02

D76a17n69a 77T56e33n31z94l26e78r 5480802225513

To je ono, při práci to nejde. Ono vlastně jednomu ani nic moc jiného nezbývá.

0/0
7.5.2018 21:31
Foto

K63l41á75r60a 10T63ů64m21o19v66á 2693254747378

Leda obětovat půl víkendu a navařit do mrazáku. Jenže někdy máte jiné plány, jindy jste pryč celý víkend...

0/0
7.5.2018 21:48

D35a25n66a 50T96e18n37z44l68e95r 5860452565433

R^ přesné

+1/0
8.5.2018 7:31

H63o18n93z40a 59V60r19á55n39a 5341687594161

Dobrý den, v rámci objektivity bych rád podotkl, že dosud nebyla žádným vědecky podloženým výzkumem prokázána škodlivost glutamánu na lidský organismus. Nicméně samozřejmě vše nutno požívat s mírou. Jinak Vaše blogy z jakéhokoliv soudku jsou skvěle čtivé a děkuji za ně.

0/−1
7.5.2018 18:13

D64a97n12a 17T41e58n92z69l10e22r 5960832145233

Nebylo? Měla jsem pocit, že jsem někde četla, že ano - ale nemůžu se hádat, nevěnovala jsem tomu moc pozornost. Nechci těmi blogy o "chuťovkách" strašit, spíš mi připadá zajímavé a legrační (a někdy lehce odporné) co všechno se dá s jídlem podniknout, aby bylo hezčí, pevnější, trvanlivější...

Děkuju za milá slova i přízeň, mějte krásný večer, Honzo. :-)R^

+1/0
7.5.2018 20:52

F28i72l79i73p 64T17y31k57a10l 3715398643234

Vážený pane, jste na omylu. Glutamát, jedno v jakém složení a množství, velmi negativně ovlivňuje sekreci a aktivitu hormonů. Na př. snižuje hladinu testosteronu v serum a narušuje jeho strukturu. Proto trpí statisíce mužů na "impotencia generandi", jinými slovy nejsou tito muži schopni plodit děti, protože jejich spermie nemají dost energie domrskat se až do uterus (dělohy) ženy a krom toho je jech počet nedostatečný. Nepleťe však impotencia generandi s impotencia coeundi, což znamená schopnost generovat sexuální akt. Penis není glutamátem ovlivňen. Takže žádnou paniku.

0/0
13.5.2018 16:52

R28a78d85e41k 81J47a11r72o46š 4667878540866

Nechte na hlavě...

Díky bujónu (bouillonu) KUB od Maggi, který inspiroval Picassa a Braqua, došlo v podstatě ke vzniku nového progresivního uměleckého stylu a u nás v Čechách i stylu. Vivat kubismus :-)

0/0
7.5.2018 18:12

D62a72n62a 95T96e55n54z47l90e82r 5590602145513

:-) Nebylo to díky absintu? :-) Krásný večer přeju, a díky za návštěvu. R^

+2/0
7.5.2018 20:46

F84i16l96i39p 77T75y44k74a90l 3245798253454

Paní Tenzler, máte naprosto pravdu. Picasso nepřišel s chemickými odpady do styku. Neměl to za potřebí, byl relativně bohatý a hlavně byl velký labužník, žijící ve Francii a ve Španělsku. Dopřál si nejen milenky ale i dobré kuchařky. Pokud ho něco inspirovalo, tak spíše ten Absinth, určitě ne kostky do polívky.

0/0
13.5.2018 17:06
Foto

Z13u50z80a15n91a 28Z77a53j57í93c14o74v82á 4202754366940

šmarja...hrůza! Ale přečetla jsem to celé a kromě poučení jsem si i hezky početla. I když je to vlastně smutné...

0/0
7.5.2018 15:59

D36a80n77a 94T25e66n48z36l20e78r 5510872805483

R^ A přes to všechno z toho neumřeme - vlastně musí člověk náš organismus obdivovat. :-) Krásný podvečer přeju, Zuzano, díky za návštěvu.

0/0
7.5.2018 17:14

D25a81n19a 51a 96R19u76d66o42l35f 97M36e21n92t64z93l65o67v47i 9950877986467

Koukám, že masox by mohli i vegeteriáni a s malou úpravou možná i vegáni.

+1/0
7.5.2018 15:12

D50a86n82a 41T78e81n49z35l65e76r 5550872925723

:-)R^ Ještě pár takových úprav do toho vloží - a už to nebude jedlé vůbec. Zase se to ale nezkazí ani po letech. :-) Krásný den Vám i Vaší paní, Rudolfe.

0/0
7.5.2018 17:13

P68a78v27e27l 68V47é51b96r 5889542542711

Brzo budou moci i biftek...

0/0
7.5.2018 18:21

W25a23l83d49a 83W60i25n44t68e63r 6237769971849

R^

0/0
7.5.2018 21:05

M91i10l41a59n 65S15t70e31h95l87í30k 7780289603931

Guten Appetit ! :-)R^

0/0
7.5.2018 14:50

D53a97n38a 86T17e65n36z51l25e91r 5930722585143

:-) Někdy aby člověk radši nevěděl... R^ Děkuju za návštěvu, mějte krásný den, Milane.

0/0
7.5.2018 17:12
Foto

J14a65n 49P28r82a55ž51á64k 4388877499100

R^Danko, co vlastně jíte? Zbylo vůbec ještě něco, co se dá rozumě konzumovat, když nepočítám doma vypěstované produkty?:-):-P

0/0
7.5.2018 14:18

D93a26n94a 29T15e41n63z49l25e65r 5830892905283

:-) Já používám na vaření jen základní suroviny a to ještě jen ty, které jsou bez cukru - a tím myslím úplně. :-) Ale za to může jedna dost drastická forma vrozené nemoci v rodině. Jinak hřeším barvivy, aromaty a vůbec vším, co mi pomůže simulovat ovoce a zeleninu.

0/0
7.5.2018 17:10

D65a58n26a 67T70e42n22z27l90e32r 5800592445153

... takže svíčkovou se sedmi, hranolky, bramboráky, nudle (speciální druhy bez cukru) ... je to drsná dieta. :-) Krásný den, Vám i zvířátkům. R^

+1/0
7.5.2018 17:11
Foto

J52a87n 69P49r46a16ž71á19k 4558957869610

Ne drsna, ale nadherna dieta:-) Hezky den tez Vam:-)

0/0
7.5.2018 18:22

D18a18n87a 48T80e58n37z64l88e91r 5480692275173

Děkuju. :-)

0/0
7.5.2018 20:50

Z87d76e34n72k47a 54S95v57o95b37o95d44o53v83á 2552558124293

.. neboli-li dobrou chuť, milé české hospodyňky ;-D

R^

0/0
7.5.2018 13:23

D80a19n33a 13T38e51n50z32l32e79r 5260592495983

:-) Lidstvo je vynalézavé. :-) Čím vyvinutější chemie a biotechnologie, tím kreativnější asi bude naše jídlo.

Krásný den, Zdeňko, mějte se hezky a díky za návštěvu. :-)

0/0
7.5.2018 17:08
Foto

A32l39ž27b94e83t82a 57V41l64č59k22o60v52á 7460150525182

R^

0/0
7.5.2018 11:59

D43a89n28a 88T18e82n84z47l81e31r 5250322265413

Děkuju a přeju krásný den, Alžběto. :-)R^

0/0
7.5.2018 12:43

H45o86r95s21t 24A65n60t70o29n 71H48a53s72l90b77a98u13e26r 3788704826696

A to má bujón sympatický název. Dano, děkuji za informace bujónovéR^R^R^R^ a přeji hezký nový týden!!:-)

0/0
7.5.2018 10:03

D31a19n24a 55T42e57n12z60l42e19r 5480282755723

:-) Je to takový kujónský název. Lepší než v němčině "Brühwürfel". :-) Přeju krásný den Tobě i Tvým blízkým, Horste. R^

0/0
7.5.2018 12:43



Žebříčky





Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS

Najdete na iDNES.cz