Děkujeme za pochopení.
M55i44c71h95a58l 51Š90t70o74s23e48l
.
A v sekyrkové polévce prý sekera také není!-)
D41a42n43a 16T83e10n78z66l62e28r
Když se to tak vezme kolem a kolem, je to asi nejzdravější polévka. Mějte krásný večer, Michale, ať se vám daří.
M33a42r24c24e57l 67M51o97s66e86r
Ahoj Danko, tvůj blog vždy čtu rád, mám určité vzdělání v oboru chemie, ale ne té potravinářské, pokud jde o kulér, karamel, ten se připravuje prostým zahřátím cukrů na vyšší teplotu. A je je jedno o jaké cukry jde, přítomnost kyseliny sírové a čpavku není třeba, ( teda pokud mě něco neušlo z moderního vývoje ), problém jsou jen vznikající furany, viz kauza Tuzemák , ale s tímto se setkává každý kdo griluje, peče a smaží, Abych pravdu řekl, Kofolu, (tam je ten karamel taky) a i karamel v jiných potravinách jím i piji celý život a zatím nic . Ale fakt, bujonové kostky jsou pohodlné, ale z hlediska dobré výživy, nic moc
D33a23n14a 60T43e98n33z54l51e87r
Díky za návštěvu i zájem o blog. V té kole je ho opravdu dost - a nakonec těžko říct, jestli ta strmá křivka výskytu rakoviny jde na konto toho či onoho. Já bych si tipla ještě na těch deset tisíc nadzemních atomových výbuchů a následnou kontaminaci, která se bude změnami v genetickém kódu ale projevovat až po několika generacích. V konečném důsledku potom všichni budou zdravější, protože se organismus přizpůsobí (je tam ještě potenciál). Co nás nezabije a co nám chutná, to nás posílí. Krásný podvečer přeju.
D84a31n80a 57T14e73n84z64l47e38r
Děkuju za návštěvu i za přízeň, mějte krásný den, Jirko.
W82a70l54d31a 57W67i37n85t63e69r
Zajímavé počtení. Ta alchymie je spíš pro zasvěcené, ale toxicita glutamátů je poměrně známá a je paradoxem, že ten " pomalý novičok" baští převážně sojoví vegani a jim podobní. Proti gustu žádný dišputát.
D60a46n35a 33T62e17n34z42l65e75r
Taky mi to začíná tak připadat. Ono je to vlastně logické. Náhražky... prostě se to musí nějak vytunit, aby to bylo "jako". Pak v tom nemá být chemie...
Děkuju za milá slova i milou (jako vždy) návštěvu. Přeju vám krásný večer, Waldo.
K13l59á53r63a 59T47ů63m23o42v80á
Ne že bych vývar v jakékoliv podobě používala často (dávám ho asi do dvou jídel), ale po přečtení jsem prozkoumala tu kostku, co zrovna mám v ledničce (bez přidaného glutamátu, bez konzervantů, vhodné pro vegetariány) a 30% soli, palmový olej, zeleniny 9,1% (možná docela dost?). Jasně, že vím, že je to humus, ani na kostky bůhvíjak zvyklá nejsem, doma to byla vždycky taková nouzová rychlovka, svým způsobem vzácnost - máma nepracovala až do mých 16.
Jestli jste těmi "povolanějšími" co se týče glutamátu, myslela mě, asi vás zklamu. Vybavuju si jen to, že působí excitačně v nervových buňkách a ve vyšších dávkách je může poškodit. Přesný mechanismus si ale už po těch letech nepamatuju.
D48a44n34a 71T44e64n83z42l35e94r
Glutamát tak asi bude v podobě výtažku z droždí (jak popisuju v blogu, i já měla něco takového ve spíži, po napsání toho textu a zjištění, co je to zač, (člověk to koupí aniž by to četl) to letělo do popelnice.
Jak to tak pozoruju - obávám se, že v jídle pro vegetariány je opravdu kdejaká chemie... tedy nechci strašit...
Krásný večer, Kláro, mějte se moc prima.
H52o77n37z34a 84V55r34á51n65a
Dobrý den, v rámci objektivity bych rád podotkl, že dosud nebyla žádným vědecky podloženým výzkumem prokázána škodlivost glutamánu na lidský organismus. Nicméně samozřejmě vše nutno požívat s mírou. Jinak Vaše blogy z jakéhokoliv soudku jsou skvěle čtivé a děkuji za ně.
D31a81n62a 49T66e94n76z92l17e88r
Nebylo? Měla jsem pocit, že jsem někde četla, že ano - ale nemůžu se hádat, nevěnovala jsem tomu moc pozornost. Nechci těmi blogy o "chuťovkách" strašit, spíš mi připadá zajímavé a legrační (a někdy lehce odporné) co všechno se dá s jídlem podniknout, aby bylo hezčí, pevnější, trvanlivější...
Děkuju za milá slova i přízeň, mějte krásný večer, Honzo.
R50a37d88e22k 11J10a61r27o52š
Nechte na hlavě...
Díky bujónu (bouillonu) KUB od Maggi, který inspiroval Picassa a Braqua, došlo v podstatě ke vzniku nového progresivního uměleckého stylu a u nás v Čechách i stylu. Vivat kubismus
D49a98n39a 79T89e35n31z29l77e14r
Nebylo to díky absintu? Krásný večer přeju, a díky za návštěvu.
Z23u22z56a81n58a 65Z81a84j14í49c86o90v34á
šmarja...hrůza! Ale přečetla jsem to celé a kromě poučení jsem si i hezky početla. I když je to vlastně smutné...
D46a73n12a 49T48e22n82z54l72e33r
A přes to všechno z toho neumřeme - vlastně musí člověk náš organismus obdivovat. Krásný podvečer přeju, Zuzano, díky za návštěvu.
D22a20n32a 51a 81R58u41d72o56l24f 13M74e19n93t55z40l55o29v24i
Koukám, že masox by mohli i vegeteriáni a s malou úpravou možná i vegáni.
D56a76n64a 58T74e91n16z86l84e82r
Ještě pár takových úprav do toho vloží - a už to nebude jedlé vůbec. Zase se to ale nezkazí ani po letech. Krásný den Vám i Vaší paní, Rudolfe.
M17i93l58a50n 87S43t70e36h23l10í35k
Guten Appetit !
D71a75n39a 75T31e70n63z18l93e18r
Někdy aby člověk radši nevěděl... Děkuju za návštěvu, mějte krásný den, Milane.
- Počet článků 968
- Celková karma 19,30
- Průměrná čtenost 1331x