Děkujeme za pochopení.
M89i96c15h83a69l 48Š21t65o24s32e51l
.
A v sekyrkové polévce prý sekera také není!-)
D26a80n21a 67T23e67n11z92l98e32r
Když se to tak vezme kolem a kolem, je to asi nejzdravější polévka. Mějte krásný večer, Michale, ať se vám daří.
M89a58r18c36e91l 12M12o31s51e17r
Ahoj Danko, tvůj blog vždy čtu rád, mám určité vzdělání v oboru chemie, ale ne té potravinářské, pokud jde o kulér, karamel, ten se připravuje prostým zahřátím cukrů na vyšší teplotu. A je je jedno o jaké cukry jde, přítomnost kyseliny sírové a čpavku není třeba, ( teda pokud mě něco neušlo z moderního vývoje ), problém jsou jen vznikající furany, viz kauza Tuzemák , ale s tímto se setkává každý kdo griluje, peče a smaží, Abych pravdu řekl, Kofolu, (tam je ten karamel taky) a i karamel v jiných potravinách jím i piji celý život a zatím nic . Ale fakt, bujonové kostky jsou pohodlné, ale z hlediska dobré výživy, nic moc
D49a76n52a 66T12e13n76z44l29e11r
Díky za návštěvu i zájem o blog. V té kole je ho opravdu dost - a nakonec těžko říct, jestli ta strmá křivka výskytu rakoviny jde na konto toho či onoho. Já bych si tipla ještě na těch deset tisíc nadzemních atomových výbuchů a následnou kontaminaci, která se bude změnami v genetickém kódu ale projevovat až po několika generacích. V konečném důsledku potom všichni budou zdravější, protože se organismus přizpůsobí (je tam ještě potenciál). Co nás nezabije a co nám chutná, to nás posílí. Krásný podvečer přeju.
D61a90n15a 98T47e95n57z76l46e18r
Děkuju za návštěvu i za přízeň, mějte krásný den, Jirko.
W43a71l25d12a 48W37i53n65t20e90r
Zajímavé počtení. Ta alchymie je spíš pro zasvěcené, ale toxicita glutamátů je poměrně známá a je paradoxem, že ten " pomalý novičok" baští převážně sojoví vegani a jim podobní. Proti gustu žádný dišputát.
D72a96n39a 97T12e84n96z93l92e58r
Taky mi to začíná tak připadat. Ono je to vlastně logické. Náhražky... prostě se to musí nějak vytunit, aby to bylo "jako". Pak v tom nemá být chemie...
Děkuju za milá slova i milou (jako vždy) návštěvu. Přeju vám krásný večer, Waldo.
K19l43á13r86a 85T47ů67m63o16v29á
Ne že bych vývar v jakékoliv podobě používala často (dávám ho asi do dvou jídel), ale po přečtení jsem prozkoumala tu kostku, co zrovna mám v ledničce (bez přidaného glutamátu, bez konzervantů, vhodné pro vegetariány) a 30% soli, palmový olej, zeleniny 9,1% (možná docela dost?). Jasně, že vím, že je to humus, ani na kostky bůhvíjak zvyklá nejsem, doma to byla vždycky taková nouzová rychlovka, svým způsobem vzácnost - máma nepracovala až do mých 16.
Jestli jste těmi "povolanějšími" co se týče glutamátu, myslela mě, asi vás zklamu. Vybavuju si jen to, že působí excitačně v nervových buňkách a ve vyšších dávkách je může poškodit. Přesný mechanismus si ale už po těch letech nepamatuju.
D67a82n91a 57T28e40n31z89l70e63r
Glutamát tak asi bude v podobě výtažku z droždí (jak popisuju v blogu, i já měla něco takového ve spíži, po napsání toho textu a zjištění, co je to zač, (člověk to koupí aniž by to četl) to letělo do popelnice.
Jak to tak pozoruju - obávám se, že v jídle pro vegetariány je opravdu kdejaká chemie... tedy nechci strašit...
Krásný večer, Kláro, mějte se moc prima.
H86o11n26z46a 88V92r74á10n44a
Dobrý den, v rámci objektivity bych rád podotkl, že dosud nebyla žádným vědecky podloženým výzkumem prokázána škodlivost glutamánu na lidský organismus. Nicméně samozřejmě vše nutno požívat s mírou. Jinak Vaše blogy z jakéhokoliv soudku jsou skvěle čtivé a děkuji za ně.
D21a59n82a 52T58e34n38z22l24e61r
Nebylo? Měla jsem pocit, že jsem někde četla, že ano - ale nemůžu se hádat, nevěnovala jsem tomu moc pozornost. Nechci těmi blogy o "chuťovkách" strašit, spíš mi připadá zajímavé a legrační (a někdy lehce odporné) co všechno se dá s jídlem podniknout, aby bylo hezčí, pevnější, trvanlivější...
Děkuju za milá slova i přízeň, mějte krásný večer, Honzo.
R88a85d12e13k 71J97a89r14o81š
Nechte na hlavě...
Díky bujónu (bouillonu) KUB od Maggi, který inspiroval Picassa a Braqua, došlo v podstatě ke vzniku nového progresivního uměleckého stylu a u nás v Čechách i stylu. Vivat kubismus
D79a70n62a 17T33e39n71z18l27e65r
Nebylo to díky absintu? Krásný večer přeju, a díky za návštěvu.
Z92u72z66a28n94a 68Z83a39j42í33c89o28v17á
šmarja...hrůza! Ale přečetla jsem to celé a kromě poučení jsem si i hezky početla. I když je to vlastně smutné...
D38a80n77a 84T96e54n47z97l87e91r
A přes to všechno z toho neumřeme - vlastně musí člověk náš organismus obdivovat. Krásný podvečer přeju, Zuzano, díky za návštěvu.
D72a57n52a 59a 23R86u26d20o55l25f 68M26e29n82t18z13l24o60v70i
Koukám, že masox by mohli i vegeteriáni a s malou úpravou možná i vegáni.
D57a88n52a 55T77e51n61z85l20e72r
Ještě pár takových úprav do toho vloží - a už to nebude jedlé vůbec. Zase se to ale nezkazí ani po letech. Krásný den Vám i Vaší paní, Rudolfe.
D17a79n71a 90T68e63n58z12l88e51r
Někdy aby člověk radši nevěděl... Děkuju za návštěvu, mějte krásný den, Milane.
- Počet článků 968
- Celková karma 18,84
- Průměrná čtenost 1331x