Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Každému, kdo se o tyto věci trochu zajímá, je jasné, že to není o tom poslat pár lidí s pár raketami na Mars. Někdo ale začít musí i s těmi raketami a Musk s tím začal. O Marsu sní nejen Musk, ale i mnoho dalších vědců, kteří zkoumají jak zabezpečit životní podmínky a jak organizovat nově vznikající společnost. I to jsou velmi důležité věci. Zde je zajímavé pojednání o radiaci při cestě na Mars a na jeho povrchu: http://www.businessinsider.com/mars-colonization-human-survival-radiation-food-biosphere-2018-4?IR=T . http://nationalinterest.org/feature/how-colonize-mars-25200

Bakterie tam žít mohou - což je základ k zúrodňování marsovské půdy. http://www.astrobio.net/news-exclusive/microbes-survive-thin-air-mars/ https://phys.org/news/2018-04-life-survive-conditions-mars.html

Dusíku je na Marsu dost. Ovšem vázaného v horninách. Řešení je z technického hlediska poměrně triviální - vysoká teplota.

Problémy s energií ve vesmíru se také řeší: http://www.kosmonautix.cz/2018/05/krok-vstric-stepnemu-kosmickemu-reaktoru/

Jestli nakonec první lidi na Mars doveze Musk, nebo někdo jiný je jedno, ale přípravy na kolonizaci Marsu se právě rozbíhají neuvěřitelným tempem.

2 0
možnosti
DT

K vašemu prvnímu linku - to není žádné pojednání o radiaci při cestě k Marsu, ale reklama na Biosféru2. O radiaci se tam mluví jen zběžně a na ještě méně řádcích, než u mého blogu. Nezlobte se, ale tvrdit, že stačí odstínit raketu dvaceti centimetry vody - a tu vodu si nabrat na Phoebosu - to podle mě není žádné řešení. Jednak na to "nabrání vody" potřebujete extra projekt, který na Phoebosu přistane, jednak potřebujete na těžbu surovin v mikrogravitaci naprosto jinou technologii - takovou zatím nikdo nevyvinul. Pro Muskovy plány s kolonizací Marsu (která má začít za pár roků) je to naprosto bezpředmětné. Stejně tak jiná úvaha, poslat na Mars geneticky změněné lidi, který by tamní podmínky nevadily. To už samo o sobě je nesmysl, i když se nedivím, že je tam tendence kombinovat to s podobně naivním pohledem na svět páně Muska.

Bakterie tam žít nemohou - chloristany. Zkuste si na ruku nalít peroxid a ze deset minut mi vyprávějte, jak tam mohou žít bakterie. Chloristany by působily podobně. ;-) A je naprosto lhostejné, jestli k tomu někde na netu najdete studii, která existenci silných oxidačních činidel v půdě Marsu prostě jednoduše nezohlednila.

Vysoká teplota na Marsu nebude až tak jednoduchá věc. Energii musíte nejdřív odněkud vzít. A ponechám vaší fantazii, odkud to bude. Jistě vás napadne jaderný reaktor - a urychlíme to - zeptám se vás, jak ho tam dostanete. A ne, nejde mi o typ rakety, ale o technologii, obsluhu a bezpečnost.

Jistěže někdo jedno doletí s lidmi na Mars. Důvodem pro napsání totoho blogu bylo ale Muskovo nestydaté chvástání, že to udělá on a bude to už za několik let.

Mimochodem, pořád ještě dlužíte to porovnání výrobní kapacity "všech výrobců motorů". Pokud jste zapomněl, připomenu vám to - podle vás Musk vyrábí nejvíc motorů raket na světě. Přeju krásný den, Františku. :)

2 0
možnosti
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,27
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.