Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RV

Jako obvykle říkáte A a neříkáte B - ochranu před zářením musíme řešit už na Měsíci - a postupy jsou známé - zakopání ložnic a obýváku/tělocvičen (prostory s nejdelším pobytem posádky) pod povrch je nejjednodušší a nejspolehlivější řešení - chrání před veškerou radiací. Ochranu před slunečním zářením při letu k Marsu a Měsíci zajišťuje nejlíp samotná vhodně uspořádaná konstrukce lodi - nádrže paliva, nádrže odpadní vody, baterie a systémy, zásoby pitné vody, zásoby jídla - to při letu k cíli dohromady vytvoří dost tlustou ochranu směrem ke Slunci (odkud sluneční záření přilétá). Odlet pochopitelně ne v době maxima Sluneční činnosti. Kosmické záření je horší, dá se snížit tím, že kóje posádky (ložnice=obývák) - umístníte co nejvíc uvnitř lodě a ještě je obložíte olovem - 1 cm vrstva sníží množství záření na 25%, je to sice zátěž, ale jinak to nejde. U kolonie je výhodou, že stačí přežít cestu tam. Dál se experimentuje s umělým elektromagnetickým polem - pro ochranu skleníků - spolehlivost je otázkou. Vyvaření chloristanu z půdy je jen otázkou tepla - při jaderných generátorech na povrchu je tepla víc než dost, žížaly, humus a půdu je možné v metrácích dovést ze země nebo pěstovat hydroponicky - řasy můžou jíst prasátka nebo slepice. Z atmosféry můžete destilací získat kvanta dusíku. Tohle všechno by se mělo vyzkoušet na Měsíci.

0 0
možnosti
FT

F32i26l36i25p 40T79y81k11a44l

14. 5. 2018 18:46

Vážená paní Tenzler, nemám v úmyslu jakkoli hodnotit nebo kritizovat Váš výčet faktů, které podle Vás znemožňují kolonizaci Marsu. Při dnešním stavu technologie je pobyt na Marsu pro člověka a jiné vyspělé organismy neuskutečnitelný ale v budoucnu určitě ne nemyslitelný. Zatím se podařilo v uměle vytvořeném, Marsu podobném milieu adaptovat určité cyanobacterie a Lichenkolonie, které by mohly na Marsu vegetovat. Vy se zmiňujete jen o Elon Musk a tvrdíte, že všechny jeho theorie jsou nesmyslé. Významní světoví astrophysici a kosmologové mezi jinými z USA, Číny Ruska a Německa se zabývají touto thematikou velmi vážně již od roku 2010/11 a na programu Kolonizace Marsu se podílejí světoznámé firmy a vojenské instituty. Nemyslím, že je mezi nimi nějaký Čech a pokud ano, Vy a Váš kolega Winter se o tom zcela určitě nedozvíte. Ne ten pionýr v oboru E-automobilu (Tesla) Elon Musk je naivní, spíše Vy a pan Winter. Vy se vyjadřujete relativně zdrženlivě což je OK, pan Winter ale předstírá, že pozřel Šalamounovo lejno a jeho nafoukaným, bohužel velmi diletantickým stylem se snaží udělet dojem vyvoleného experta v oboru astrophysiky a kosmické technologie. Můj obor je medicína, celé studium od 1. do 13. semsetru jsem absolvoval na LM-Universität München ale zajímám se tak jako Vy i o přírodní vědy, respektive o disciplíny s afinitou k lidskému organismu. Vaše články o falsifikátech potravinářského průmyslu mě velmi zaujaly. Ovšem s blogem "E. Musk a jeho plány na kolonizaci Marsu díl 1 a 2" jste se odvážila na théma, které je velmi kontraversní i pro odborníka. Podle mne Vám ale pro posouzení tak komplexní vědy chybí jak kompetence, tak i qualifikace. Promiňte mou otevřenost. Váš jmenovaný blog mně natolik inspiroval, že jsem si přečetl několik statí na <en.wikipedia.org/wiki/colonisation_of_mars> ale i <SpaceX-wiki, Space Shuttle, Astrophysics Strategic>... etc. . Objevil jsem díky Vám něco, o čem jsem neměl potuchy a za to Vám srdečně děkuji. Sincerely yours true reader filip

0 0
možnosti
DT

Ujišťuju vás, že pro opravdové odborníky tohle téma není sporné ani trošku. Co jsem viděla, tak se mu všichni smějí. Ale věci neznalé se mu daří mást docela dobře. Připodobnila bych to k takovým těm americkým pojízdným náboženským cirkusům. Hop hop Ježíš...

Pan Winter má opravdu hluboké znalosti ve všech oblastech fyziky, o kterých jsem psala a často tu v diskuzích uvádí souvislosti, které třeba já neznám. Já bych řekla, že pokud tu někdo je odborník, je to on (a někteří další). R^ Přeju krásný večer.

1 0
možnosti
PB

P88e35t70r 23B75ü55r82g47e26r

14. 5. 2018 15:33

Pěkné, pěkné... O těch chloristanech jsem vůbec nevěděl.!Proč ale nemít mnohem "přízemnější" cíl: kolonizace například Sahary by musela být mnohem jednodušší!

0 0
možnosti
DT

R^R^ S tím by se dalo začít. Děkuju za návštěvu a přeju krásný večer, Petře.

0 0
možnosti
MS

Dnes jsem zaznamenal informaci, že NASA chystá na rok 2020 projekt vyslání sondy-vrtulníku na Mars. Není mi sice jasné, jak může vrtulník fungovat v tak řídké atmosféře, jakou má Mars, ale každopádně je to zajímavé.

0 0
možnosti
DT

R^ To mě také dost udivuje. :-) Ale určitě to mají propočítané, asi bude vztak stačit.

0 0
možnosti

Akorát mi vrtá hlavou jeden problém. Proč na Mars? Jsou dobré důkazy a solidních nerostných zdrojích? Nebo toliko víme, že jsou tam sopky? Protože kvůli pustým kopcům a pláním se spoustou písku to nemá smysl kolonizovat.

0 0
možnosti
DT

R^ Já osobně myslím, že je jeden dobrý důvod, proč chtít utéct ze Země. Jednoho dne to stejně bude nutné. Definitivně ji budeme muset opustit za miliardu let, ale s největší pravděpodobností ještě daleko dřív (přiletí nějaký nevhodně velký asteroid). A na to bychom měli být připraveni co nejdřív. Pak už je celkem jedno, kam to bude.

Venuše je zatím nevhodná (ale stačí trošku vyluxovat atmosféru - z té bude navíc uhlík pro stavbu pevných konstrukcí a malounko zastínit...) a tak zbývá Mars. Mars je navíc na rozdíl od Venuše neperspektivní tím, že eventuálně pracně vytvořenou atmosféru ztrácí (Venuše ne, je dost velká).

Tipovala bych si, že Mars je první krok - a Venuše bude druhý. R^

0 0
možnosti
Foto

Dano, v tvé diskuzi je veselo, moc se mi tu líbiloR^;-D

0 0
možnosti
DT

Už to byl poslední blog o Muskovi. :-) Tedy prozatím.

Přeju krásný večer do Norimberku. R^

0 0
možnosti
DT

Citát pana Limy: "Na takove idiotiony neni treba reagovat, pani Tenzler. Clanek jsem necetl, ale diskuze je zajimava. Plne podporuji prispevky pana Ksira. To snad staci."

Aby to nezapadlo někde vzadu na třetí stránce diskuze.

Pane Limo, vy chodíte na moje diskuze nadávat, aniž byste měl alespoň snahu si ten blog přečíst. Vaše útoky ve smyslu "sice nevím oč jde, ale plně podporuju pana XY" jsou legrační. Pak se nedivte, že vás neberu vážně. :-)

Jinak ... považuju to za nepříliš chytré. Tady máte v blogu konkrétní věci, které můžete rozporovat co hrdlo a klávesnice ráčí. Tak jen směle do toho.

2 0
možnosti

Já si myslím, že perchlorátový problém je z hlediska kolonizace Marsu marginalita. Ta svrchní vrstva je stejně úplně jalová, takže případná kolonie by buď pracovala s nějakou formou hydroponie bez substrátu, nebo by si základní substrát vyráběla z hlubších vrstev kde už tyhle sloučeniny nebudou, stejně by nutně musela mít nějaké těžařské a stavební vybavení.

Ty problémy jsou v tom, že kolonie by potřebovala zařízení, která zatím moc nejsou - kompaktní jaderné reaktory, zařízení na průmyslovou výrobu kyslíku, močoviny a paliv z atmosféry. Vyřešit zdroje vody...

0 0
možnosti
DT

R^ Nejprve se musí zjistit, kolik přesně toho perchlorátu je. Vypadá to, že ho je mnohatisíckrát víc než v té Atacamě, ale i tam ho musí vymývat z nitrátů, tam těžěných. Možná je jen v povrchových deseti centimetrech, možná se dostal do hloubky stovky metrů. Ve druhém případě nemá cenu o vymývání nebo rozkladu ani přemýšlet.

Osobně si myslím, že problém bude právě s těmi reaktory. Vzpomenete si, jaké divadýlko hráli zelení, když se vypouštěla sonda Cassini? Ta měla relativně velké RTG. A to bylo jen naprosto neškodné plutonium, respektive jeho oxid, který se rozkládá až při teplotách nad 5000°C, slisovaný do keramických tabletek (tedy demobilizované plutonium, které by se v případě nutnosti dalo prostě sesbírat). Byl to speciální nuklid - alfa zářič. Ten zvnějšku živému organismu neškodí, aby škodil, musel by někdo takovou tabletu spolknout...

... a teď si představte, že někdo vezme x kilo štěpného uranu a dá ho do rakety, u které je určitá pravděpodobnost, že při startu vybuchne.

To ostatní co zmiňujete ... ano, a ještě milion jiných věcí, které předpokládáme a milion takových, které se ukáží až tam.

Děkuju za návštěvu a přeju krásný den, Michale. R^

1 0
možnosti
DS

Skvělý článek. Ostatně jako vždycky od Vás. R^ Jenom by mě ještě zajímalo, jak by to bylo s úbytkem svalů a slábnutí kostí během cesty? I když se to dá udržet cvičením atd a Mars má menší gravitaci, kde by asi nebyla potřeba takové stavby těla jako na Zemi. Byli by osadníci na tom fyzicky tak, aby mohli ty případné skleníky atd vůbec schopní postavit, starat se o ně atd?

0 0
možnosti
DT

Děkuju, jste na mě moc hodný. :-)

Měla jsem o tom blog, asi před dvěma roky, tam se dočtete víc. Dělaly se nějaké studie - celkové zjištění bylo, že je úbytek svalů (srdce) a kostní hmoty (osteroporóza) vlastně úplně jedno, protože cestu nelze přežít už kvůli vysoké hodnotě záření. Ta je až tak drastická, že myši, na kterých se to testovalo, ztrácely kognitivní schopnosti dřív, než by se k tomu Marsu dostaly.

Tedy nejen že hrozí následná rakovina, s čímž by se dalo nějak vyrovnat a akceptovat to, ale ty škody jsou tak akutní, že nevratně ničí mozek.

Když by se to nějakým způsobem (který neexistuje, ta hračka s pár desítkami centimetrů vody nepomůže na tvrdé kosmické záření) podařilo zvládnout, pak budou návštěvníci Marsu téměř neschopní akce v momentě, kdy přiletí. Na planetě se i s její malou gravitací pro změnu zaklimatizují. Ale... i kdyby tam pobyt trval rok-dva, zpáteční cesta by jim dala znovu do těla. Jejich kosti a srdce by byly na úrovni devadesáti-stoletých lidí. Přetížení při přistání by všechny jejich kosti rozdrtilo. Jinými slovy - tak, jak si to představuje Musk se na Mars cestovat nedá. Bude potřeba úplně jiný pohon, který by tam dostal loď třeba v průběhu týdne. Zatím nic takového neexistuje. Dnes trvá cesta tam kolem devíti měsíců (technika) a s lidmi by to bylo ještě asi delší, protože lidi nemůžete urychlovat po libost na mnohonásobnou hodnotu g.

Mějte krásný den a díky za návštěvu, Davide. R^

2 0
možnosti
Foto

R^Tak hlavně, aby tam fungovaly ty iPhony.;-D;-D;-D

1 0
možnosti
WW

R^

Jak jinak utvrdit víru muskověřících, než právě přes telefony. Pokud jejich obvody přežijí bypass z tvrdého záření po cestě, prozvonit domov bude trvat od 20-40 minut a případný meziplanetární internet bude mít naprosto stejnou odezvu. Žádné online-služby, žádná GPS (Muskovy satelity jsou stejnou lží jako jeho mise za 4 roky), tak co s tím iPhonem? Možná jako kalkulačka a foťák (pokud mu neublíží radiace po cestě a samotná na Marsu). :-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 967
  • Celková karma 19,03
  • Průměrná čtenost 1332x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.