Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu
Zobrazit příspěvky: Doporučované Všechny podle vláken Všechny podle času

L52a33d59i13s38l68a98v 43J81í59l22e35k 9552529372231

Taky jste mi připomněla mládí. Asi do mých 15 let maminka pekla chleba. V díži byl ponechaný kvásek z minulého pečení. Nalila se voda a kvásek měkl a bobtnal. Pak se nasypala mouka a promísilo se to. Dělalo se to večer. Ráno se brzy vstalo a těsto se znovu promísilo. Pak se dávalo do ošatek a vsadilo se do roztopené pece. Pec se roztápěla dlouhými poleny výhradně z borovic. V létě a na podzim jsme na zahradě nasbírali jablka, hrušky či švestky a maminka udělal podplameňáky. Malé bochníčky plněné ovocem. Chleba se pekl 3 hodiny, podplameňáky jen hodinu. Když je maminka vytáhla, často z nich tekla karamelizovaná šťáva, jedli jsme je teplé. Jeden bochník měl tak 5 kg, možná více. Nejméně 60 kg chleba bylo moc i pro naši početnou rodinu. Kooperovali jsme proto se sousední rovněž početnou rodinou. Dali jsme jim polovinu bochníků, pak upekli chleba oni a dali příslušný počet rohlíků nám. I při této vzájemné výpomoci se běžně jedl chléb starý 14 dnů. Když byl tvrdý, nalámal se do bílé kávy nebo mléka, udělaly se topinky, nevyhodil se. Maminka dávala do chleba fenykl, někdy kmín. Sousedka měla jiný recept. Hned jsem vždy poznal, zda jíme náš chléb nebo od sousedů.

+6/0
doporučit
14.5.2018 11:02
Foto

P37a46v12e55l 31D43v87o54ř14á89k 5399875594910

Obchodní řetězec Peny teď prodává chléb obohacený mletými cvrčky. Geniální způsob, jak odstranit zbytečné prosívání mouky. Článek o tom byl i na iDNES.

+5/0
doporučit
14.5.2018 10:32
Foto

J74a14n 87P76r88a11ž14á45k 4408137269750

R^Kdyz jim chleba (i suchy), mohou se nase kocky pominout a kdyz jim kousek uloupnu, malem se o nej poperou. Nemohou v nem byt rozemlete ty mysky?;-D

Hezky den, Danko:-)

+2/0
doporučit
14.5.2018 18:18
Foto

K76l84á13r92a 28T88ů55m64o64v81á 2283744647198

R^Mně přijde, že dnešní pečivo vydrží kratší dobu poživatelné, brzy gumovatí.:-/ "Umělý" balený chleba má tu výhodu, že nemá tvrdé kůrky. Jsem asi jediný exot, co je nemá rád.;-D Na tom barvení asi něco bude, babička vždycky prskala, že ty naše "zdravé" chleby jsou mnohem tmavší, než býval ten "nejhorší" (=nejméně kvalitní) za jejího dětství. Prý se původně barvilo jen poctivě celozrnné pečivo, aby ho neznalí snadno poznali, a až později se barvení začalo zneužívat k oblbnutí zákazníka.

+2/0
doporučit
14.5.2018 17:29

M45i14l98a47n 38S21t82e88h84l17í47k 7780639353191

Nenechám :-)R^

+2/0
doporučit
14.5.2018 12:25

P91a15v97e39l 54V65é13b50r 5209702502411

Pěkné počteníčko (ten návod na vlastní chléb jednou vyzkouším), ale nejvíc se mně líbí ten úvodní obrázek přírodního sendviče (aspoň je jasné, že to maso není umělé).

+2/0
doporučit
14.5.2018 8:29
Foto

W93a37l91d84a 22W22i79n65t98e46r 6917739151919

R^ Pěkný článek. Chystáte se vyzkoušet solární pec? Vypadá to, že slunce bude dost a dost. :-)

+1/0
doporučit
14.5.2018 11:35

S87l98a95v54o49m35í29r 55B72e76n30e45š 6192527410624

Ve střední Evropě lidé mleli mouku už před 30 000 lety.

......................

Nemáte tam o jednu nulu navíc? Nemá to být "před 3 000 lety"?

Zemědělství dnešního typu začalo v Egyptě, a Mezopotámii asi tak před šesti tisíci lety. Tedy za prvé podstatně později než před 30 000 lety a navíc i v jiné části planety.

Mletí obilí nemůže být starší než pěstování obilí. Nejprve si člověk musel obilí vypěstovat a teprve potom ho mohl začít mlít.

+1/0
doporučit
14.5.2018 8:57

R87u76d87o78l88f 60M91e31n35t65z82l 4682194557226

To mne udivuje, že se při těch všech úsporách ještě dělají s kváskem a nenasypou tam prostě kypřicí prášek. Byl by v tom nějaký rozdíl?

+1/0
doporučit
14.5.2018 8:05



BLOGER ROKU 2017

Zeman_projev

Jste mezi vylosovanými hlasujícími? Chcete se zúčastnit předávání cen? Více čtěte ZDE.





Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.