Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J11i58r39k65a 30B18r85u41n18n78e32r 4298982269487

R^

0/0
16.5.2018 3:27

D24a19n75a 57T12e56n58z16l66e64r 5400652255813

Děkuju za návštěvu a přeju krásný den. :-)

0/0
17.5.2018 6:42
Foto

J19a58n97a 94M39a95j61o95v37á 4875402456783

Chodím do kouzelného obchůdku, kde mají všechno. Chlebů z mistních pekáren, až se divím. Mám nejdradši "zdounecký", je to takový ten chleba, jako byl "vždycky", dlouho vydrží...

...ale...safra...jestlipak do něj dávají ty myši, to fakt netuším...

Díky, Dano. R^R^

0/0
14.5.2018 20:45

D79a81n52a 11T62e41n17z93l69e44r 5850152345523

Takový chleba bude spíš myší nebe - takže je tam nedávají, ale spíš vyhánějí. :-)R^ Krásný večer Jani, mějte se moc prima. R^

0/0
14.5.2018 20:51
Foto

J52a71n11a 89M51a69j58o98v30á 4335342686303

vy taky, těším se na další článek. A ... pustili jsme se právě s Davidem do toho spisovatelství :-)

0/0
14.5.2018 21:10

D85a28n80a 86T27e65n76z77l33e24r 5620762335173

R^ To je skvělé! Držím palce. R^

0/0
15.5.2018 7:05

P87e49t23r 21P88a15l52e19č33e35k 3970875754292

Myši jsou fakultativní. ;-D Budete-li si přát jistě vám je tam dají.:-)

0/0
15.5.2018 8:53

D80a61n28a 76T92e21n31z74l87e57r 5680482565743

Chleba s přidanou hodnotou. :-)

0/0
15.5.2018 13:42

P28a57v47e22l 27V61é70b58r 5179212452621

Zdounecký je dobrý, ale mají ho v Koryčanech (kam jezdím v sobotu z chalupy nakupovat) rychle vyprodaný.

0/0
15.5.2018 11:33

I76v76a93n 54M88a38r89e57k 6964718942

Dík a karma p.Tenzler . R^

0/0
14.5.2018 20:09

D85a82n22a 85T22e61n65z52l49e58r 5770902745873

Já děkuju za návštěvu a milá slova, Ivane. Mějte krásný večer. :-)R^

0/0
14.5.2018 20:50
Foto

A84l69ž23b58e31t54a 16V41l39č43k54o80v42á 7670390585972

Víte, že ráda vařím, peču a dobře jím, tak Dano, tady je recept- je jednoduchý a výsledek famózní.

Do mísy dáme

-3 hrnky hladké mouky /žádná chlebová, z té to dobré nebylo/

- 1 pytlík sušeného droždí

- na jemně nastrouháme 1 velkou nebo 2 menší brambory

-2 čajové lžíce soli

- 1 čajová kopcem mletý kmín

- 1,5 hrnku vody

promícháme /udělejte si nejdřív tento čistý, pak do dalších pečení můžete přidávat bylinky, česnek....../

- necháme 8-12 kynout za občasného promíchání

- zahřejeme troubu na 230 C - v zahřáté na 30 min zahříváme nádobu ve které to budeme péct -jenské sklo i s poklicí/ takže tvar kulatý nebo obdélník/ - po 30 min do suché a hodně teplé jenské mísy vyklopíme celou směs - posypeme celým kmínem a trochu mořskou solí - zakryté pečeme pod poklicí 30 min při 230 C - dopečeme bez poklice 15 min je boží, věřte a zkuste!

0/0
14.5.2018 19:14

D77a55n61a 60T38e15n75z57l96e50r 5680942145983

R^ Děkuju moc!

To musím zkusit. Kamarádka dělá podobný - jen na to má velký litinový hrnec s víkem. R^

0/0
14.5.2018 19:33
Foto

A84l28ž66b13e67t76a 98V74l27č88k54o52v77á 7400410285962

Dano, nezdá se, ale je výtečný

0/0
14.5.2018 19:59

D22a90n59a 10T44e22n36z56l63e47r 5100342135463

Věřím a děkuju moc. :-)R^

0/0
14.5.2018 20:49
Foto

J45a35n44a 68M61a75j64o70v81á 4985122386723

Tak už to mám uložené a taky zkusím.R^

+2/0
15.5.2018 6:35
Foto

A16l84ž37b44e25t77a 52V55l14č53k98o50v16á 7390550145392

jednoduché, nebudete litovat :)

+1/0
15.5.2018 14:13

P97a50v23e52l 18V27é43b71r 5799522422501

Jenom malý dotaz: Ten brambor syrový, nebo vařený?

0/0
16.5.2018 6:00

D18a60n96a 16T49e30n70z36l12e84r 5550592895413

Sice to nebylo na mě, ale co znám recepty, tak v nich byl brambor vždycky uvařený. Podobně se přidádá do chleba také něco, čemu Němci říkají "Kochstück" (netuším jak je to česky, asi "zavářka") to je mouka svařená se solí (nejčastěji) a vodou. Výhoda je, že se tím do těsta přidá další voda aniž by pak těsto bylo moc řídké. Tím je nakonec střídka "vlažnější" a drží déle čerstvá, tedy nedrobivá a nevyschlá. Svařená brambora má v sobě také zahuhlý škrob a do něj navázanou porci vody. R^

0/0
17.5.2018 6:45

A80l44e27n54a 45P18e66t52r10u 4612245290961

česky je to zápara

0/0
21.5.2018 10:42
Foto

J67a93n 72P44r35a20ž15á94k 4918117449650

R^Kdyz jim chleba (i suchy), mohou se nase kocky pominout a kdyz jim kousek uloupnu, malem se o nej poperou. Nemohou v nem byt rozemlete ty mysky?;-D

Hezky den, Danko:-)

+2/0
14.5.2018 18:18

D18a83n76a 36T22e93n62z61l76e45r 5970532345163

:-) Já si vzpomínám, jak náš kocour ke chlebu čuchl a zatvářil se ublíženě. Máte skvělé kočky! R^

Asi na tom usušeném něco bude, náš pes se také může pominout, když dostane usušené kůrky. Možná se v tom během tvrdnutí rozkládá škrob na cukry a ta zvířata to cítí?

Krásný večer vám i vašim labužnickým kočkám. :-)R^

+1/0
14.5.2018 18:38

S33t82a65n59i45s90l30a33v 13K42u38n49c 9303491840455

Hmm, kde a kdy se tak asi kočky a psi naučili šlechtit obilí, umlít z něj mouku a pak upéct chleba.... ale koho tady zajímaji názory a postoje přírody vždyť není sapiens, nemá Harvard.... obraz dekadence člověka.... jak ta labuť ten rohlík krásně hltá, dívej... já jsem sapiens, já si tady můžu dělat co chcu a ty přírodo drž pysk, ke skvělé kočce patří prostě chleba a basta...

Proč na ptačí chřipku neumírali orli či poštolky ?? Aneb řešením je nedat MO nažrat...https://stanislavkunc.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=614245

Sorry za spam, tak nějak se s tou lidskou ignoraci přírody nemůžu furt srovnat....

0/−1
15.5.2018 21:44

D88a43n82a 88T36e34n88z25l86e66r 5600672295313

Kde jste proboha vzal, že psi a kočky umí šlechtit obilí, že umí mlít mouku a péct chleba? Už jste takového psa nebo kočku pozoroval?

Co je to to MO, co nemají žrát poštolky? Nějak se v tom ztrácím...

Na ptačí chřipku pojdou častěji ty druhy ptáků, kterým se virus nepřizpůsobil (jak je tomu vždycky u virů a hostitelů). Přechovává se v přirozeném "zásobníku" ve vodním ptactvu, nakazit se mohou samozřejmě i poštolky a orli.

---

Myslím, že ten, kdo vychází z nesprávných předpokladů, musí nutně dojít také ke zmateným a nelogickým výkladům světa kolem sebe.

+2/0
15.5.2018 23:05

P94a29v20e28l 86V31é39b42r 5659522452841

Myslím, že je to jeden ze zatvrzelých ochránců přírody, který tu přírodu ochrání, kdyby ji tím měl zničit. Prostě mají nějakou vizi a na skutečnost nehledí.

0/0
16.5.2018 6:03

W80a44l96d72a 73W23i76n40t56e64r 6697459781989

R^

0/0
16.5.2018 19:06

D93a49n72a 78T40e62n13z81l46e19r 5390112625633

Jestli se nepletu (v tom případě se omlouvám) je pan Kunc ten bloger, co léčí rakovinu džusem a popírá, že jsou divoká zvířata žijící mimo civilizaci nemocná. Navzdory důkazům. :-)

0/0
17.5.2018 6:47

W16a56l77d39a 53W51i52n54t27e24r 6917469901879

Ignorace přírody určitě ne, ale jen to, že se domestikovaná zvířata častěji setkají s chlebem nebo rohlíkem, než divoká, tak proč by si nemohla vybírat? :-) S labutěmi je to podobné, když přišly na to, jak je snadné přiživit se na tom, čím se přikrmují ryby v rybnících a důsledek jde znát. Ochránce přírody by měl znát i tyto mechanismy a další, třeba symbiosu v živočišné říši, parasitismus atd - i to chcete eliminovat? Všechno je to boj o přežití počínaje nejmenšími entitami života a člověk má bohužel v některých ohledech početní převahu, která se negativně projevuje stejně jako jiný přemnožený druh, ale to už bychom se dostali k příčině v náboženství a to i po stránce Vámi zmíněné ignorace, která se vytvořila z falešného hlásaní podřízenosti veškerého "nižšího" života.

0/0
16.5.2018 19:06
Foto

K73l40á58r73a 48T87ů37m88o68v85á 2213824807978

R^Mně přijde, že dnešní pečivo vydrží kratší dobu poživatelné, brzy gumovatí.:-/ "Umělý" balený chleba má tu výhodu, že nemá tvrdé kůrky. Jsem asi jediný exot, co je nemá rád.;-D Na tom barvení asi něco bude, babička vždycky prskala, že ty naše "zdravé" chleby jsou mnohem tmavší, než býval ten "nejhorší" (=nejméně kvalitní) za jejího dětství. Prý se původně barvilo jen poctivě celozrnné pečivo, aby ho neznalí snadno poznali, a až později se barvení začalo zneužívat k oblbnutí zákazníka.

+2/0
14.5.2018 17:29

D97a87n42a 71T60e22n34z10l85e40r 5900372555493

Moje bez kvásku pečené vydrží jen asi dva dny, pak začíná uvnitř odbourávat škrob a vysouší se. Už je pak jen na topinky. S kváskem to vydrží daleko daleko déle, klidně i 3 dny a je to pořád jako nové.

Navíc děti zjistily, že to moje pečivo skoro neplesniví. :-) (a že se snažili...)

Babička měla jistě pravdu. Odbarvuje se, obarvuje se - v blogu je pro srovnání barva bagety z neošetřené bílé pšeničné mouky. Je to tmavší než běžná bageta, která se dá koupit.

Krásný večer, Kláro, vám i zvířátkům. :-)R^

+2/0
14.5.2018 18:34
Foto

K32l57á85r92a 71T25ů17m15o60v64á 2623744367278

R^Občas máma přinese domácí chleba místo švestiček, a ten vydrží klidně týden. Bohužel si ještě nikomu pak neřekla o recept.;-D

Zajímavé je i to, že babičce neskutečně bílá mouka nevadila. Naopak nelenila s hůlkou oběhnout půl města, aby měla na pouťové koláčky tu nejlepší (=nejbělejší). Jo, je to tak. Nezkušeným okem neošetřené bílé od neošetřeného celozrnného nepoznáte.:-)

0/0
14.5.2018 20:21

D86a90n27a 69T70e54n55z39l81e29r 5850772635733

R^ Je to kus od kusu a já vidím rozdíly i mezi jednotlivými mlýny. Některé melou mouku, která dělá měkčí těsto, mají na to nějaký trik, kombinují nějaké parametry na stroji. Taky asi půjde o druh pšenice.

Babičce se proto nedivím, že si taky našla mouku, která jí nejvíc vyhovovala. R^

+1/0
14.5.2018 20:58
Foto

K53l28á81r21a 41T86ů66m21o98v27á 2213644907918

Myslím, že spíš chtěla pro nás udělat ty nejlepší a nejhezčí koláčky.:-)

+1/0
14.5.2018 21:31

D36a76n19a 85T85e17n23z94l22e31r 5650112925913

R^

+1/0
15.5.2018 7:07

T75o66m17á92š 61T42a60t42í81č51e42k 5480592750908

Podle mé zkušenosti pečivo gumovatí v mikrotenových sáčcích. Opět moje zkušenost: zabalit do hadry, strčit do chlebníku, chladné místo taky pomůže.

+1/0
14.5.2018 18:40
Foto

K98l58á15r62a 63T12ů14m20o10v91á 2563604587158

Ty pytlíky fakt nejsou ideál, ale za mého dětství negumovatělo tolik.

0/0
14.5.2018 20:23

T60o54m40á93š 73T44a42t20í27č13e57k 5400932930668

Je to tak, změnil se nejen obal, ale i obsah. Mimochodem se omlouvám za stylistickou hrubku:pečivo člověk samozřejmě zabalí do utěrky.

+1/0
14.5.2018 23:01
Foto

K52l46á56r47a 13T22ů71m60o47v38á 2883714567178

V pohodě, nejsem kdovíjak cimprlich.:-)

0/0
15.5.2018 22:15

P11e15t81r 12K36o30r96e11c53k85y 2403577883401

Tak tentokráte to asi není kritika na chleba? Díky za recept a co se pustit do piva....mě ta Plzeň nějak nejede, ikdyž je to nej pivo na světě...

0/0
14.5.2018 13:45

D11a14n32a 18T19e52n56z54l98e22r 5540922885923

:-) A ja jaj... pivo je tuším čistá potravina, do které se podobné přísady vůbec dávat nesmějí. I když když člověk pomyslí na ovocné pivo... :-) Děkuju za návštěvu, Petře, mějte krásný večer. R^

0/0
14.5.2018 18:28

R91a65d83e72k 85H13o26f97m74a38n 7667721690502

Tuze děkuji za príma počtení - a asi upeču chleba!:-)

0/0
14.5.2018 12:41

W92a70l16d54a 32W40i58n42t16e80r 6617149591569

:-)R^

0/0
14.5.2018 13:19

D15a68n56a 42T41e13n18z87l11e67r 5710842245123

R^ Skvělé! Jediné, co dá trochu práce, je udržovat kvásek (nesmí se na něj zapomenout, to nemá rád). Všechno ostatní je čisté potěšení. :-) Přeju krásný večer a díky za návštěvu blogu.

0/0
14.5.2018 18:27

M39i92l51a45n 81S15t60e38h16l98í70k 7570439593581

Nenechám :-)R^

+2/0
14.5.2018 12:25

D13a20n81a 53T68e92n16z81l33e41r 5650412145693

:-) To jsem ráda. R^ Krásný večer, Milane, mějte se moc prima. :-)

0/0
14.5.2018 18:25

W48a82l46d25a 56W13i22n39t25e31r 6537949761629

R^ Pěkný článek. Chystáte se vyzkoušet solární pec? Vypadá to, že slunce bude dost a dost. :-)

+1/0
14.5.2018 11:35

D56a71n82a 68T58e38n96z56l89e41r 5550192325213

R^ Rozhodně ano! Zatím jsme ve fázi plánování a já sháním vhodný satelit. Žebrala jsem na smetišti, ale "hoši" tvrdili, že tam žádnou nemají. Tak zbývá už asi opravdu jen ebay. :-)

Děkuju za milá slova, jsem ráda, že se vám líbilo. Mějte moc krásný večer, Waldo. :-)R^

0/0
14.5.2018 18:25

L27a14d25i73s55l68a66v 26J33í42l86e55k 9462739942591

Taky jste mi připomněla mládí. Asi do mých 15 let maminka pekla chleba. V díži byl ponechaný kvásek z minulého pečení. Nalila se voda a kvásek měkl a bobtnal. Pak se nasypala mouka a promísilo se to. Dělalo se to večer. Ráno se brzy vstalo a těsto se znovu promísilo. Pak se dávalo do ošatek a vsadilo se do roztopené pece. Pec se roztápěla dlouhými poleny výhradně z borovic. V létě a na podzim jsme na zahradě nasbírali jablka, hrušky či švestky a maminka udělal podplameňáky. Malé bochníčky plněné ovocem. Chleba se pekl 3 hodiny, podplameňáky jen hodinu. Když je maminka vytáhla, často z nich tekla karamelizovaná šťáva, jedli jsme je teplé. Jeden bochník měl tak 5 kg, možná více. Nejméně 60 kg chleba bylo moc i pro naši početnou rodinu. Kooperovali jsme proto se sousední rovněž početnou rodinou. Dali jsme jim polovinu bochníků, pak upekli chleba oni a dali příslušný počet rohlíků nám. I při této vzájemné výpomoci se běžně jedl chléb starý 14 dnů. Když byl tvrdý, nalámal se do bílé kávy nebo mléka, udělaly se topinky, nevyhodil se. Maminka dávala do chleba fenykl, někdy kmín. Sousedka měla jiný recept. Hned jsem vždy poznal, zda jíme náš chléb nebo od sousedů.

+6/0
14.5.2018 11:02

D98a72n26a 52T34e61n57z95l82e75r 5710902915153

R^ To jsou krásné vzpomínky. R^ Nechcete navázat na tradici a také péct? Je to jednoduché ... a jak dobré výsledky toho hobby jsou, víte sám... Krásný večer, Ladislave, a díky moc za milá slova i milou návštěvu. R^:-)

0/0
14.5.2018 18:22

V69ě47r79a 10F21o20l15t79ý49n18o94v39á 1488506817129

Tak jsem si při čtení zavzpomínala na mládí. Byla jsem laborantka v pekárnách. :-)Nejsme kolegyně? Nejlepší chleba byl ten nejobyčejnější, podle základního receptu.

0/0
14.5.2018 10:37



Žebříčky





Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS

Najdete na iDNES.cz