Děkujeme za pochopení.
L28a21d19i22s55l73a97v 22J69í80l11e48k
Taky jste mi připomněla mládí. Asi do mých 15 let maminka pekla chleba. V díži byl ponechaný kvásek z minulého pečení. Nalila se voda a kvásek měkl a bobtnal. Pak se nasypala mouka a promísilo se to. Dělalo se to večer. Ráno se brzy vstalo a těsto se znovu promísilo. Pak se dávalo do ošatek a vsadilo se do roztopené pece. Pec se roztápěla dlouhými poleny výhradně z borovic. V létě a na podzim jsme na zahradě nasbírali jablka, hrušky či švestky a maminka udělal podplameňáky. Malé bochníčky plněné ovocem. Chleba se pekl 3 hodiny, podplameňáky jen hodinu. Když je maminka vytáhla, často z nich tekla karamelizovaná šťáva, jedli jsme je teplé. Jeden bochník měl tak 5 kg, možná více. Nejméně 60 kg chleba bylo moc i pro naši početnou rodinu. Kooperovali jsme proto se sousední rovněž početnou rodinou. Dali jsme jim polovinu bochníků, pak upekli chleba oni a dali příslušný počet rohlíků nám. I při této vzájemné výpomoci se běžně jedl chléb starý 14 dnů. Když byl tvrdý, nalámal se do bílé kávy nebo mléka, udělaly se topinky, nevyhodil se. Maminka dávala do chleba fenykl, někdy kmín. Sousedka měla jiný recept. Hned jsem vždy poznal, zda jíme náš chléb nebo od sousedů.
D18a20n25a 17T54e73n34z52l41e87r
To jsou krásné vzpomínky. Nechcete navázat na tradici a také péct? Je to jednoduché ... a jak dobré výsledky toho hobby jsou, víte sám... Krásný večer, Ladislave, a díky moc za milá slova i milou návštěvu.
V44ě59r84a 34F88o47l96t67ý36n18o41v20á
Tak jsem si při čtení zavzpomínala na mládí. Byla jsem laborantka v pekárnách. Nejsme kolegyně? Nejlepší chleba byl ten nejobyčejnější, podle základního receptu.
D70a28n72a 36T13e83n42z85l72e12r
Nejsme, ale kdysi jsem to opravdu chtěla studovat. Pak z toho sešlo. Tak dneska alespoň jako hobby. Mějte krásný večer, Věro, a díky za návštěvu.
P62a93v14e87l 98D52v18o48ř61á87k
Obchodní řetězec Peny teď prodává chléb obohacený mletými cvrčky. Geniální způsob, jak odstranit zbytečné prosívání mouky. Článek o tom byl i na iDNES.
A79l83ž61b34e86t65a 36V10l53č42k72o69v38á
Bože, bože.....a najít voňavý kmínový a dobrý z kvásku chleba je umění....ja občas v troubě upeču chlebový skvost a jednoduchý postup, můžu poslat recept
V46l91a51s79t50í89k 91F66ü68r85s81t
Já si peču chleba doma, jednoduchý recept a hotovo za necelé dvě hodiny.
No a když není čas, klidně si ho koupím v obchodě. Myslím, že hůře na tom bude jiné pečivo.
V64o79k45o88u94n 87V29l73a29d60i36m19i92r
To pecete ovsem veku a ne chleba. Chleba musi nejmene 8 hodin kynout.
M85a69r76i82e 87Š52í10p41k33o57v22á
O výrobě dnešního chleba by se asi mohly psát i romány Naštěstí jsme objevili úplně obyčejný chleba (zvaný konzumní) v jednom blízkém obchodě (rakouský supermarket). A ten tedy je jednak dobrý, správně vykynutý, upečený, a hlavně zůstává několik dní bez kvalitativní změny. Mám ale ráda vícezrnné pečivo, a to je problém. Většina je jen obarvená mouka. Když jsem měla předchozího psího kámoše, spolehlivě určil, co je barvené, a co pravé. To barvené vyplivl Už toto pečivo nekupuji, nebaví mě ta hra pokus-omyl.
Dano, díky za opět užitečný blog, a hezký týden přeju!
D46a29n11a 28T56e94n29z93l11e95r
Děkuju za milá slova i milou návštěvu, Marie. Když by se zakázalo barvení sladem, tak si výrobci jistě nechají napadnout nějakou jinou variantu, jak toho docílit.
Ono je to s tím celozrnným pečivem vůbec tak trochu na hraně. Na to, aby v té mouce bylo ještě něco, co by mohlo působit zdravě, musí být ta mouka nejdéle měsíc stará - tedy měsíc od semletí. Jistě si dovedete představit, že to často není ... realizovatelné. A kdo ví, jak dlouho se už skladovaly ty zmrazené polotovary, ze kterých se v Lidlu (nebo i ve většině pekáren) "peče" "čerstvý chleba". Celozrnná mouka v supermarketech má dobu "čerstvosti" kolem jednoho roku, plně se tedy ignoruje, že živiny z klíčku jsou ready jen měsíc. Takže i když zvládnete najít a kopit celozrnné pečivo (skutečné celozrnné pečivo), není o nic moc lepší než to běžné.
Krásný večer a díky za zájem o blog.
H54o50r76s41t 22A34n67t52o18n 11H36a97s65l20b73a17u13e23r
Danuš, přejít z vesmíru na chleba je zrovna tak zajímavé. Ať celé rodině chutná
D67a53n57a 17T66e98n69z92l69e71r
Děkuju. Přeju krásný večer, Horste, ať se všem tvým lidem i zvířátkům daří.
A98l66ž35b22e48t44a 92V44l70č63k83o56v32á
Dano! jako studentka jsem chodila do pekárny na noční směny si vydělat peníze. A první noc jsem asi každý 10 chleba vyřadila, protože měl na vrchu plíseň, nebo se mi nezdál. Přišel mistr a řekl "To se speče" a tak jsem všechno pokládala na linku do pece. Díky za příspěvek
D31a30n23a 80T18e36n20z53l80e60r
Ouuu to je tedy ošklivá představa. Děkuju za milou návštěvu, mějte krásný večer.
S49l52a88v86o51m16í47r 51B61e88n53e51š
Ve střední Evropě lidé mleli mouku už před 30 000 lety.
......................
Nemáte tam o jednu nulu navíc? Nemá to být "před 3 000 lety"?
Zemědělství dnešního typu začalo v Egyptě, a Mezopotámii asi tak před šesti tisíci lety. Tedy za prvé podstatně později než před 30 000 lety a navíc i v jiné části planety.
Mletí obilí nemůže být starší než pěstování obilí. Nejprve si člověk musel obilí vypěstovat a teprve potom ho mohl začít mlít.
P75a23v59e30l 26K39o46v48á39ř
Jenomže, Vy máte představu o pečení chleba, jako již organizovanou, řemeslnou výrobu. Ale té mohlo a jistě také předcházelo, sběr obilek volně rostoucích trav, roztloukání kamenným tloukem na mouku a v nějaké hliněné nádobě zalité vodou na těsto. A pak kvašení, - a upečení vzniklého těsta, na rozpálených kamenech, nebo v primitivní pícce.
D21a31n36a 85P53o27l60a66n59e28c97k47á
Krásný myšky. Zrovna včera jsem pekla škvarkový placky z celozrnné špaldové mouky. Dala jsem tam tedy droždí, protože kvásek jsem neměla, ale kolegové hlásí, že se povedly.
K27l81á33r60a 91T86ů95m29o11v94á
Mně myšky v kombinaci s chlebem spíš asociují občasné zprávy o myši zapečené v bochníku.
P12a80v55e16l 63V59é90b96r
Pěkné počteníčko (ten návod na vlastní chléb jednou vyzkouším), ale nejvíc se mně líbí ten úvodní obrázek přírodního sendviče (aspoň je jasné, že to maso není umělé).
D73a14n50a 49T28e26n13z43l33e54r
Maso není umělé.
Děkuju za milá slova, Pavle, mějte moc hezký den!
- Počet článků 968
- Celková karma 19,29
- Průměrná čtenost 1331x