- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Děkuju za návštěvu a přeju krásný den.
Chodím do kouzelného obchůdku, kde mají všechno. Chlebů z mistních pekáren, až se divím. Mám nejdradši "zdounecký", je to takový ten chleba, jako byl "vždycky", dlouho vydrží...
...ale...safra...jestlipak do něj dávají ty myši, to fakt netuším...
Díky, Dano.
Takový chleba bude spíš myší nebe - takže je tam nedávají, ale spíš vyhánějí. Krásný večer Jani, mějte se moc prima.
Já děkuju za návštěvu a milá slova, Ivane. Mějte krásný večer.
Víte, že ráda vařím, peču a dobře jím, tak Dano, tady je recept- je jednoduchý a výsledek famózní.
Do mísy dáme
-3 hrnky hladké mouky /žádná chlebová, z té to dobré nebylo/
- 1 pytlík sušeného droždí
- na jemně nastrouháme 1 velkou nebo 2 menší brambory
-2 čajové lžíce soli
- 1 čajová kopcem mletý kmín
- 1,5 hrnku vody
promícháme /udělejte si nejdřív tento čistý, pak do dalších pečení můžete přidávat bylinky, česnek....../
- necháme 8-12 kynout za občasného promíchání
- zahřejeme troubu na 230 C - v zahřáté na 30 min zahříváme nádobu ve které to budeme péct -jenské sklo i s poklicí/ takže tvar kulatý nebo obdélník/ - po 30 min do suché a hodně teplé jenské mísy vyklopíme celou směs - posypeme celým kmínem a trochu mořskou solí - zakryté pečeme pod poklicí 30 min při 230 C - dopečeme bez poklice 15 min je boží, věřte a zkuste!
Děkuju moc!
To musím zkusit. Kamarádka dělá podobný - jen na to má velký litinový hrnec s víkem.
Kdyz jim chleba (i suchy), mohou se nase kocky pominout a kdyz jim kousek uloupnu, malem se o nej poperou. Nemohou v nem byt rozemlete ty mysky?
Hezky den, Danko
Já si vzpomínám, jak náš kocour ke chlebu čuchl a zatvářil se ublíženě. Máte skvělé kočky!
Asi na tom usušeném něco bude, náš pes se také může pominout, když dostane usušené kůrky. Možná se v tom během tvrdnutí rozkládá škrob na cukry a ta zvířata to cítí?
Krásný večer vám i vašim labužnickým kočkám.
Mně přijde, že dnešní pečivo vydrží kratší dobu poživatelné, brzy gumovatí. "Umělý" balený chleba má tu výhodu, že nemá tvrdé kůrky. Jsem asi jediný exot, co je nemá rád. Na tom barvení asi něco bude, babička vždycky prskala, že ty naše "zdravé" chleby jsou mnohem tmavší, než býval ten "nejhorší" (=nejméně kvalitní) za jejího dětství. Prý se původně barvilo jen poctivě celozrnné pečivo, aby ho neznalí snadno poznali, a až později se barvení začalo zneužívat k oblbnutí zákazníka.
Moje bez kvásku pečené vydrží jen asi dva dny, pak začíná uvnitř odbourávat škrob a vysouší se. Už je pak jen na topinky. S kváskem to vydrží daleko daleko déle, klidně i 3 dny a je to pořád jako nové.
Navíc děti zjistily, že to moje pečivo skoro neplesniví. (a že se snažili...)
Babička měla jistě pravdu. Odbarvuje se, obarvuje se - v blogu je pro srovnání barva bagety z neošetřené bílé pšeničné mouky. Je to tmavší než běžná bageta, která se dá koupit.
Krásný večer, Kláro, vám i zvířátkům.
Tak tentokráte to asi není kritika na chleba? Díky za recept a co se pustit do piva....mě ta Plzeň nějak nejede, ikdyž je to nej pivo na světě...
A ja jaj... pivo je tuším čistá potravina, do které se podobné přísady vůbec dávat nesmějí. I když když člověk pomyslí na ovocné pivo... Děkuju za návštěvu, Petře, mějte krásný večer.
Tuze děkuji za príma počtení - a asi upeču chleba!
To jsem ráda. Krásný večer, Milane, mějte se moc prima.
Pěkný článek. Chystáte se vyzkoušet solární pec? Vypadá to, že slunce bude dost a dost.
Rozhodně ano! Zatím jsme ve fázi plánování a já sháním vhodný satelit. Žebrala jsem na smetišti, ale "hoši" tvrdili, že tam žádnou nemají. Tak zbývá už asi opravdu jen ebay.
Děkuju za milá slova, jsem ráda, že se vám líbilo. Mějte moc krásný večer, Waldo.