Děkujeme za pochopení.
J45a40n 86H65u41r65k47a
...jen mi chybělo žákovské...pane profesore je v oceánu led slaný či sladký...
W77a21l54d15a 62W40i42n61t67e76r
Kdyby jste se náhodou ocitl ve stejné situaci jako trosečníci ze vzducholodi Italia, kteří skutečně havarovali na mořském ledu, nikoliv na utrhnutém pevninském ledovci, tak si na čaj vybírejte nejstarší led, který už není slaný. Mořská hladina zamrzá v tenkých vrstvách, které se díky vlnám lámou a hromadí na sobě. Vzniká zvláštní "terén", který vypadá jako miniaturní pohoří a není snadné jej překonávat, narozdíl od plochy ledovce. Minerály se "propadají" do spodní části ledu (asi to nějak vyplývá z vlastností hydrohalitu) a zvyšují salinitu vody pod ledem, což má další důsledky. Pokud mě paměť neklame, jako že určitě ne, zhruba před rokem, na téma voda a sůl, psala autorka blog.
H36o98r65s59t 89A67n20t11o84n 44H79a46s60l35b88a57u49e18r
Dano, děkuji, teď to vím, uvidím jestli si to budu pamatovat
D35a19n35a 27T65e44n83z36l28e26r
Přeju krásný začátek roku, Horste! Doufám, že nemáte moc velkou sněhovou kalamitu.
O50d29s65t90r24a10n24ě76n11ý 84U50ž28i54v39a80t13e97l
J74i92ř78í 72S81t92r52a41t66i73l
Nebo také ledu v soli, obojí je zde v pevném stavu.
J18i43ř31í 75S62t49r93a60t64i78l
Nebudu se zde přít, jen se mi to vysvětlení působením tlaku atmosféry trošku nezdá. Když je třeba při -15°C led zmrzlý na "kost" a suchý vzduch, tak na něm nějaká tekutá voda asi není. Když jej ale posypeme solí, tak brzy začně tát. Takže to vypadá spíše jen na vzájemné chemické působení těchto látek na sebe (bortí se krystalická struktura jak ledu, tak také soli).
P32a59v21e22l 55V63é66b16r
Moudré rozhodnutí, pane Stratile, alespoň pro jednou ze sebe neuděláte ... ale nechme toho a k věci:
Vrstvička vody na povrchu ledu závisí pochopitelně, na tlaku a teplotě. Když teplota klesá, ztenčuje se vrstvička vody, stává se neznatelnou, až posléze od určité teploty dolů zmizí - a potom po posypání solí led netaje. Je všeobecně známou skutečností, že od určité teploty se silnice nesolí, protože to nemá smysl. Nepovím vám z hlavy, jaká je za normálního atmosferického tlaku ta teplota, ale tuší, že ji paní Dana, nebo někdo z diskutujících zmiňoval.
To je ten problém s vámi: Máte pocit, že na povrchu ledu není žádná vrstvička vody a tak tam, podle vás, prostě není. A basta. Své pocity povyšujete nad poznání jiných.
L60a78d25i33s19l51a43v 67J60í35l38e85k
Ještě jeden kov, technicky velmi důležitý, při tuhnutí zvyšuje hustotu, je to litina, tedy železo obsahující okolo 4 % uhlíku. Mechanizmus změny hustoty při tuhnutí tam je jiný. Uhlík je v tavenině rozpuštěn, při tuhnutí litiny částečně vzniká karbid železa Fe3C, částečně se vylučuje jako grafit a právě tvorba grafitu zvětšuje objem. Při tuhnutí oceli (pod 2 % uhlíku) již grafit nevzniká, tuhnutí je spojeno se skokovým zvětšením hustoty. Ocelové odlitky se následkem toho trhají, musí se hledat cesty, jak tomu předejít.
Pokud jde o soustavu voda-NaCl, pak bych zmínil, že -21 °C je eutektická teplota.
W35a12l78d70a 80W84i66n30t10e50r
pokud je dodržen hmotnostní podíl (fázový diagram).
Š91t39ě66p38á74n 34B15i78c75e55r78a
Myslivci si takhle chladili sudy s pivem. Vykopali díru do země. Do ní strčili soudek s pivem a obsypali ho nějakým hnojivem, které zalili vodou.
W36a13l26d31a 38W36i66n98t79e90r
jj, salmiak a voda "vycucne" teplo z okolí, respektive jej má snahu ochladit až na nulu. Drahé chlazení, ale funkční. ))
W41a96l35d33a 54W56i44n61t94e51r
Opět hezký chemický blog. Fyzikální pohled je "naštěstí" jednodušší - k reakci je nutné teplo, které je odebíráno z okolí, což je třeba praktikováno při chlazení vína v kbelíku, které se ponoří do ledové drti ze třech dílů ledu a jednoho dílu soli... nedoporučuji, protože solanka je schopna ochladit na víc jak 10 stupňů pod nulou (i 20), takže se to řeší jenom ledem a vodou, což dá zhruba 4 až 0 stupňů C a není to tím, že by byl led studený či co. Silnice pod vrstvou solanky také dokáže pěkně promrznout...
D66a77n19a 85T85e66n80z76l18e62r
Dřív se tak dělala zmrzlina, dokud nebyly k dispozici elektrické chladící přístroje.
Děkuju moc a přeju krásný start do nového roku a moc hezký zbytek dnešního večera.
O48d52s58t98r30a30n59ě59n41ý 40U14ž30i76v69a26t80e13l
M29i35l54a93n 95S18t46e51h45l57í59k
Zase jsem o něco chytřejší. Že má až takový vliv atmosférický tlak, jsem vůbec netušil. Předpokládám, že čím větší je venku mráz, tím tenčí je ta vrstvička vody na ledu a tím to také na zamrzlých rybnících méně klouže.
P78a78v93e49l 15V31é12b80r
A čím větší tlak, tím silnější (a tím pádem více kluzká) vrstvička vody. Proto brusle tak krásně kloužou: Tlakem nože brusle (doufám, že jsem zvolil vhodný název) se pod ním vytváří kluzná vrstvička vody, která hned za bruslí opět zamrzá.
Žebříčky
- Karel Trčálek
Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu rozumím
- Ivana Dianová
Billa šok
- Milena Zelenková
Rómové se bouří před brněnským soudem
- Josef Nožička
Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím
- Blog Info
Blogy projdou zásadní změnou, podívejte se jakou
- Irena Fuchsová
Můj život s Kukurou
- Martin Mařák
PRO na Malém rynku
- Ondřej Šebesta
Základní pilíře populismu a generál na Hradě
- Vlastík Fürst
Přejeme Ukrajině mír, nebo kapitulaci?
- Miroslav Václavek
Hnutí ANO a jeho majitel Andrej Babiš jsou bezpečnostním ohrožením České Republiky
- Milena Zelenková
Rómové se bouří před brněnským soudem
- Josef Nožička
Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím
- Markéta Šichtařová
Návod na opravu naší ekonomiky
- Karel Trčálek
Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu rozumím
- Ivana Dianová
Billa šok
- Kateřina Lhotská
Vypnutí webů bylo protiprávní
- Vlastík Fürst
Přejeme Ukrajině mír, nebo kapitulaci?
- Vladimír T. Gottwald
Úsměvy a úšklebky CXXXII. (o jilmové aleji a vytížné Sněmovně)
- Irena Fuchsová
Můj život s Kukurou
- Miroslav Václavek
Hnutí ANO a jeho majitel Andrej Babiš jsou bezpečnostním ohrožením České Republiky