Děkujeme za pochopení.
J17a51n 63H41u73r71k31a
...jen mi chybělo žákovské...pane profesore je v oceánu led slaný či sladký...
W55a70l45d51a 53W60i23n61t70e55r
Kdyby jste se náhodou ocitl ve stejné situaci jako trosečníci ze vzducholodi Italia, kteří skutečně havarovali na mořském ledu, nikoliv na utrhnutém pevninském ledovci, tak si na čaj vybírejte nejstarší led, který už není slaný. Mořská hladina zamrzá v tenkých vrstvách, které se díky vlnám lámou a hromadí na sobě. Vzniká zvláštní "terén", který vypadá jako miniaturní pohoří a není snadné jej překonávat, narozdíl od plochy ledovce. Minerály se "propadají" do spodní části ledu (asi to nějak vyplývá z vlastností hydrohalitu) a zvyšují salinitu vody pod ledem, což má další důsledky. Pokud mě paměť neklame, jako že určitě ne, zhruba před rokem, na téma voda a sůl, psala autorka blog.
H53o53r69s89t 78A66n39t28o30n 45H80a64s85l51b90a31u92e64r
Dano, děkuji, teď to vím, uvidím jestli si to budu pamatovat
D16a29n22a 52T83e69n59z96l19e49r
Přeju krásný začátek roku, Horste! Doufám, že nemáte moc velkou sněhovou kalamitu.
O74d12s16t81r61a71n63ě97n93ý 50U94ž14i90v36a50t10e70l
J88i73ř71í 70S49t62r81a26t97i40l
Nebo také ledu v soli, obojí je zde v pevném stavu.
J11i68ř10í 39S80t57r89a53t27i38l
Nebudu se zde přít, jen se mi to vysvětlení působením tlaku atmosféry trošku nezdá. Když je třeba při -15°C led zmrzlý na "kost" a suchý vzduch, tak na něm nějaká tekutá voda asi není. Když jej ale posypeme solí, tak brzy začně tát. Takže to vypadá spíše jen na vzájemné chemické působení těchto látek na sebe (bortí se krystalická struktura jak ledu, tak také soli).
P23a86v91e37l 51V69é12b38r
Moudré rozhodnutí, pane Stratile, alespoň pro jednou ze sebe neuděláte ... ale nechme toho a k věci:
Vrstvička vody na povrchu ledu závisí pochopitelně, na tlaku a teplotě. Když teplota klesá, ztenčuje se vrstvička vody, stává se neznatelnou, až posléze od určité teploty dolů zmizí - a potom po posypání solí led netaje. Je všeobecně známou skutečností, že od určité teploty se silnice nesolí, protože to nemá smysl. Nepovím vám z hlavy, jaká je za normálního atmosferického tlaku ta teplota, ale tuší, že ji paní Dana, nebo někdo z diskutujících zmiňoval.
To je ten problém s vámi: Máte pocit, že na povrchu ledu není žádná vrstvička vody a tak tam, podle vás, prostě není. A basta. Své pocity povyšujete nad poznání jiných.
D64a63n41a 62T39e92n21z23l56e10r
Děkuju a přeju krásný večer.
L82a32d71i71s85l59a83v 78J22í20l21e24k
Ještě jeden kov, technicky velmi důležitý, při tuhnutí zvyšuje hustotu, je to litina, tedy železo obsahující okolo 4 % uhlíku. Mechanizmus změny hustoty při tuhnutí tam je jiný. Uhlík je v tavenině rozpuštěn, při tuhnutí litiny částečně vzniká karbid železa Fe3C, částečně se vylučuje jako grafit a právě tvorba grafitu zvětšuje objem. Při tuhnutí oceli (pod 2 % uhlíku) již grafit nevzniká, tuhnutí je spojeno se skokovým zvětšením hustoty. Ocelové odlitky se následkem toho trhají, musí se hledat cesty, jak tomu předejít.
Pokud jde o soustavu voda-NaCl, pak bych zmínil, že -21 °C je eutektická teplota.
W69a54l97d84a 10W67i57n20t21e28r
pokud je dodržen hmotnostní podíl (fázový diagram).
Š76t13ě43p48á81n 34B62i43c40e55r54a
Myslivci si takhle chladili sudy s pivem. Vykopali díru do země. Do ní strčili soudek s pivem a obsypali ho nějakým hnojivem, které zalili vodou.
W37a12l78d22a 37W84i72n62t98e22r
jj, salmiak a voda "vycucne" teplo z okolí, respektive jej má snahu ochladit až na nulu. Drahé chlazení, ale funkční. ))
W39a22l50d92a 85W63i53n92t52e65r
Opět hezký chemický blog. Fyzikální pohled je "naštěstí" jednodušší - k reakci je nutné teplo, které je odebíráno z okolí, což je třeba praktikováno při chlazení vína v kbelíku, které se ponoří do ledové drti ze třech dílů ledu a jednoho dílu soli... nedoporučuji, protože solanka je schopna ochladit na víc jak 10 stupňů pod nulou (i 20), takže se to řeší jenom ledem a vodou, což dá zhruba 4 až 0 stupňů C a není to tím, že by byl led studený či co. Silnice pod vrstvou solanky také dokáže pěkně promrznout...
D46a88n64a 55T67e38n47z77l58e25r
Dřív se tak dělala zmrzlina, dokud nebyly k dispozici elektrické chladící přístroje.
Děkuju moc a přeju krásný start do nového roku a moc hezký zbytek dnešního večera.
O78d79s65t69r42a52n29ě71n72ý 82U83ž56i22v15a46t90e91l
M32i53l98a46n 94S14t82e43h58l56í80k
Zase jsem o něco chytřejší. Že má až takový vliv atmosférický tlak, jsem vůbec netušil. Předpokládám, že čím větší je venku mráz, tím tenčí je ta vrstvička vody na ledu a tím to také na zamrzlých rybnících méně klouže.
P60a43v44e81l 30V69é80b89r
A čím větší tlak, tím silnější (a tím pádem více kluzká) vrstvička vody. Proto brusle tak krásně kloužou: Tlakem nože brusle (doufám, že jsem zvolil vhodný název) se pod ním vytváří kluzná vrstvička vody, která hned za bruslí opět zamrzá.
- Počet článků 970
- Celková karma 19,57
- Průměrná čtenost 1328x