Děkujeme za pochopení.
J95a86n 70S48l90a98v73í94č20e78k
Ono také závisí na druhu dřeva. Z hlediska minimálního začouzení skel je nejlepší buk, trochu horší dub, a nejhorší jsou smrk a borovice (asi kvůli smůle, kterou obsahují). A samozřejmě dřevo musí být vyschlé, což u polen trvá i 2 roky.
W31a25l57d98a 26W34i66n64t19e90r
Buk, štípaný a skladován (vysušován) kůrou dole.
D28a76n71a 96T12e93n51z61l75e79r
Nebo ty pilinové slisované brikety, ty jsou ještě vyschlejší, zase rychleji shoří. Přeju moc hezký den a díky za návštěvu.
P31a42v97e82l 80V57é61b52r
S tou rychlostí shoření těch briket to není tak zlé. Když už se nemusí topit tak intenzivně, tak 1 briketa na zhruba hodinu. Dokonce na chalupě používáme topení, kterému říkáme "na svíčku". To 1/2 brikety postavíme doprostřed topeniště co možná na svisle (pohrabáčem to jde, díky středovému otvoru, docela dobře) a kolem nahrneme žhavé uhlíky. Samozřejmě, uzavřený přívod vzduchu. Tahle polovina vydrží hořet 1,25 hodiny, než se musí postavit další svíčka. To postavení na svisle je docela důležité, aby se briketa při hoření udržela vzpřímená.
Rozhodně je rychlost shoření brikety srovnatelná s rychlostí shoření špalku. A když je potřeba kamna (či krb) rozpálit - tak se může dřevo jít schovat.
D74a87n44a 46T39e53n34z28l84e14r
Díky za tip!
Když už jsme u tipů, kominík mě udivil sdělením, že podle nových moderních zjištění, se má dřevo zapalovat přesně opačně, než to dělám: dolů se mají dát ta největší polena, navrch menší a úplně navrchu zapálit papír. Dívala jsem se asi pěkně skepticky, protože se dušoval, že to fakt tak funguje, on to prý tak dělá...
W44a35l86d30a 84W84i72n28t25e73r
V krbu zásadně shora a hlavní klapku vzduchu na MAX. Až začne prohořívat níže, můžete nastavit normální režim.
D46a95n56a 21T28e40n56z88l26e73r
Včera jsem to fakt zkusila. Můj krb prostě nechce. Ale třeba ho to ještě naučím (a sebe).
W24a88l30d56a 80W47i28n71t82e19r
Vy máte ten průhledný ze tří stran a nejspíš máte jiný systém přívodu vzduchu, takže nechte mírně pootevřená dvířka. Na třísky (nahoře) položte sušený líh, tedy nic takového, jako noviny apod, co rychle shoří a nevytvoří souvislý nepřerušovaný "kanál", což se projeví tím, že to bafá a jde do místnosti. Dobré je, i když to zní nelogicky, zavřít okno či dveře - to poznáte podle plamenu, že mění směr (třepotá se). Malý plamen musí být skutećně klidný. Určitě se to podaří.
D27a50n91a 10T56e23n20z61l42e87r
Zkouším to, díky. Zatím hoří ten líh. A je to napínavé.
P77a41v33e27l 97V95é45b12r
U nás se prodává Pe-Po (pevný podpalovač). Krbová kamna podpaluji kostečkou velikosti zhruba kostky cukru (i když, pravda, mám naštípané suché třísky a tak).
- Počet článků 968
- Celková karma 18,73
- Průměrná čtenost 1331x