Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Ono také závisí na druhu dřeva. Z hlediska minimálního začouzení skel je nejlepší buk, trochu horší dub, a nejhorší jsou smrk a borovice (asi kvůli smůle, kterou obsahují). A samozřejmě dřevo musí být vyschlé, což u polen trvá i 2 roky.

1 0
možnosti
WW

R^ Buk, štípaný a skladován (vysušován) kůrou dole.

0 0
možnosti
DT

R^ Nebo ty pilinové slisované brikety, ty jsou ještě vyschlejší, zase rychleji shoří. R^ Přeju moc hezký den a díky za návštěvu. :-)

0 0
možnosti
PV

P31a42v97e82l 80V57é61b52r

8. 1. 2019 11:33

S tou rychlostí shoření těch briket to není tak zlé. Když už se nemusí topit tak intenzivně, tak 1 briketa na zhruba hodinu. Dokonce na chalupě používáme topení, kterému říkáme "na svíčku". To 1/2 brikety postavíme doprostřed topeniště co možná na svisle (pohrabáčem to jde, díky středovému otvoru, docela dobře) a kolem nahrneme žhavé uhlíky. Samozřejmě, uzavřený přívod vzduchu. Tahle polovina vydrží hořet 1,25 hodiny, než se musí postavit další svíčka. To postavení na svisle je docela důležité, aby se briketa při hoření udržela vzpřímená.

Rozhodně je rychlost shoření brikety srovnatelná s rychlostí shoření špalku. A když je potřeba kamna (či krb) rozpálit - tak se může dřevo jít schovat.

2 0
možnosti
DT

R^ Díky za tip!

Když už jsme u tipů, kominík mě udivil sdělením, že podle nových moderních zjištění, se má dřevo zapalovat přesně opačně, než to dělám: dolů se mají dát ta největší polena, navrch menší a úplně navrchu zapálit papír. Dívala jsem se asi pěkně skepticky, protože se dušoval, že to fakt tak funguje, on to prý tak dělá...

0 0
možnosti
WW

:-) V krbu zásadně shora a hlavní klapku vzduchu na MAX. Až začne prohořívat níže, můžete nastavit normální režim.

0 0
možnosti
DT

Včera jsem to fakt zkusila. Můj krb prostě nechce. :-) Ale třeba ho to ještě naučím (a sebe). R^

0 0
možnosti
WW

R^ Vy máte ten průhledný ze tří stran a nejspíš máte jiný systém přívodu vzduchu, takže nechte mírně pootevřená dvířka. Na třísky (nahoře) položte sušený líh, tedy nic takového, jako noviny apod, co rychle shoří a nevytvoří souvislý nepřerušovaný "kanál", což se projeví tím, že to bafá a jde do místnosti. Dobré je, i když to zní nelogicky, zavřít okno či dveře - to poznáte podle plamenu, že mění směr (třepotá se). Malý plamen musí být skutećně klidný. Určitě se to podaří. ;-)

0 0
možnosti
DT

R^ Zkouším to, díky. Zatím hoří ten líh. A je to napínavé.

0 0
možnosti
PV

P77a41v33e27l 97V95é45b12r

9. 1. 2019 15:19

U nás se prodává Pe-Po (pevný podpalovač). Krbová kamna podpaluji kostečkou velikosti zhruba kostky cukru (i když, pravda, mám naštípané suché třísky a tak).

0 0
možnosti
  • Počet článků 968
  • Celková karma 18,73
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.