Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Dano, děkuji a přeji nezasněžený vchod celý konec týdne!R^R^:-)

0 0
možnosti
DT

Vám všem také - ovšem mám takový pocit, že se vám to přání nesplní. :-) Krásný víkend, Horste a děkuju. R^

0 0
možnosti

Bylo by to na několik sérií blogů, které by se mohly zabývat pouze "uváděním románových příběhů na pravou míru" - třeba ve stylu Jirotkova Saturnina. A asi by to byla docela zábava. je to hezký článek, ale proč srážet Měsíc? Proč to nenapálit rovnou do Země. Tam by toho tolik fyzikálního možná nebylo třeba. Katastrofický konec by byl zaručen - a NASA už na tom pracuje. Tedy na prevenci. :-) Hezký začátek dne Dano - děkuji. R^R^

2 0
možnosti
DT

Děkuju. :-)

Ono nejde jen o tohle. Na základě podobných filmů pak lidi na internetu s naprostou vážností rozumují, jak jednou vyměníme oběžnou dráhu Venuše a Marsu a podobně. Ignorujíc, že to a) nejde b) kdyby to šlo, ztratíme Zemi.

Ale když ono to v té televizi vypadalo všechno tak bezvadně a Michio Kaku to taky odsouhlasil. :-)

Krásný den i vám. R^

1 0
možnosti
WW

R^:-) Pěkně napsané. Hollywoodští režiséři mají zřejmě dost společného s rolí režiséra ve filmu Trhák. Třeba ve The Core, pokud se vynechá ostatní, prořezává jakýsi kouzelný paprsek z nebeské trhliny most v San Francisku, jakoby režisér otrocky ztvárnil metaforu "paprsky, prořezávající oblohu" podobně, jako Smoljak nechal přilepit k parapetu Kozderkovou, aby se vyhovělo scénáři, ve kterém stálo, že se nemohla odlepit od okna. Odborní konsultanti jsou jen v titulcích, aby to trochu navozovalo dojem, že se vychází z reálných předpokladů...

1 0
možnosti
DT

Děkuju. :-)

Odborní konzultanti tam jsou jen na parádu. :-) Takové věci by se už neměly jmenovat Sci-fi, protože tam není Sci ani kousek.

Někdy je to jako hra "najdi deset chyb". On jich člověk najde i víc než deset. :-)

Mějte krásný den, Waldo, ať se vám všechno daří. R^

0 0
možnosti
DM

Je vidět, že nemáte tu pravou Hollywoodskou představivost. Zažil jsem film, který začínal tím, že se Měsíc srazil s hnědým trpaslíkem. A na Zemi srážku zaznamenali až v okamžiku, kdy věci začaly "padat nahoru". Co se dělo dál, nevím, protože jsem přepnul a užil si pohádku z mechu a kapradí...

(samozřejmě karma :-)

1 0
možnosti
DT

R^ Jsem zmlsaná Star Trekem, tak možná proto... :-)

Ale celá věc má také jednu smutnou stránku. Málo fyziky ve škole, pak pár takových Hollywoodských filmů a také "jakodokumentace" z dílny takových es jako Michio Kaku... a pak se člověk přestává divit všem těm ezo nadšencům, co opravdu věří na nějakou desátou planetu, co vyvolává na Zemi zemětřesení a mor.

Mějte krásný den. R^

1 0
možnosti
Foto

Pěkný článek. Asi jste narazila na zlatou žílu. Vydalo by to na knihu Hollywood a fyzika nebo Fyzika v Hollywoodu, možností je nepřeberně. Ke slovu by přišly pojmy jako hollywoodská gravitace atp.

1 0
možnosti
DT

:-)R^ Vy byste to uměl vysvětlit ještě daleko líp než já. R^ Byly by to skvělé blogy - kdybyste na to měl čas. R^ Vám i Vaší paní - moc hezký den, Rudolfe! R^

1 0
možnosti
DP

R^Tak dneska budu usínat v klidu;-) Ale jako vždy, díky za zajímavý článek:-)

0 0
možnosti
DT

Jsem ráda, že se vám líbilo. Děkuju za milá slova i milou návštěvu, Dane, mějte krásný den. :-)R^

0 0
možnosti
TT

:-)R^

Výpočet se samozřejmě týká kinetické energie Měsíce v systému Země-Měsíc.

0 0
možnosti
DT

Je to jen tak přibližně plus mínus dva řády. Ve skutečnosti by při reálné srážce probíhaly ještě jiné komplikované věci, v závislosti na momentální konfiguraci a fyzikálním stavu zúčastněných.

Rozhodně by to ale nešlo jednou kometou, a to ani hodně hodně velkou kometou, takovou, jaká třeba vyhodila do vzduchu část Měsíce v minulosti (vidíme dost velké krátery).

Krásný den, Tomáši, díky za milou návštěvu. :-)R^

0 0
možnosti

Mno, ono by stačila mnohem, mnohem menší energie než kinetická energie Měsíce. Náraz je neefektivní. Mnohem efektivnější je oblet, působí 2x při příletu a odletu. Car bomba a spol. taky nejsou zrovna efektivním využitím. Je to štěpná reakce, která využívá hmotnostní deficit jader a ten bývá 1e-4(5) energie ve hmotě. Vyspělá civilizace může umět víc. Ale hlavně (jednak jsem líný a jednak to neumím) když by se mi podařilo dostat systém tří těles do rezonance - (to znamená, že by třetí těleso opakovaně obíhalo ve společném systému) - tak ten je především obecně neřešitelný (nebo to neumíme) a hlavně nestabilní (to už víme) a tím pádem je buď jedno těleso 'vystřeleno' ze systému, nebo se s jiným srazí. A tak úplně se předem nedá říci, kdo s kým to bude. Takže: ještě že se kolem nás pohybují jen hóóódně malé šutry.:-)

2 0
možnosti
DT

R^ Teď jste mi něco připomněl - a to starou dobrou "planetu X" nebo Nibiru nebo jak tomu říkají. Nikdy se mi nepodařilo ezoteriky přesvědčit, že i kdyby něco takového existovalo, dávno by to znestabilnilo celou vnitřní soustavu.

Nakonec jsme v jakési diskuzi s nimi došli k názoru že Nibiru a) není vidět b) nepůsobí gravitačně c) zato na Zemi z nějakého důvodu vyvolává zemětřesení a výbuchy sopek (podle nich). :-) To... to je možná ještě lepší než ten Hollywood.

Krásný den přeju, díky za příspěvek a návštěvu - i zájem o věc. Mějte se hezky, Pavle. R^

2 0
možnosti
PV

P49a19v97e13l 79V17é95b24r

10. 1. 2019 11:38

Pěkný článek, hlavně k uvědomění si obrovských energií, které vládnou vesmíru a jak nicotní jsme proti nim my. Takže další karma se osvobodila z mého zajetí a přiletěla k vám, paní Dano.

Kdysi jsme ve škole (základní škola to nebyla) prováděli výpočet situace, kdyby se z jednoho kg hmoty vzaly všechny elektrony (nějakým kouzlem, neřešilo se, že to není uskutečnitelné) a přemístily se na Měsíc, kdežto protony by zůstaly pevně spojené se Zemí. Pohybové rovnice nám ukázaly, že Měsíc by učinil ještě 1,5 oběhu a srazil by se se Zemí.

0 0
možnosti
DT

Děkuju. :-)

R^ To je cool - to jsem netušila, že je to až tak moc. R^ Občas ji podceňujeme, ale elektromagnetická síla je opravdu hodně silná. R^

Krásný den - ať se vám daří, Pavle. R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 967
  • Celková karma 19,01
  • Průměrná čtenost 1332x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.