Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Díky - opět zajímavá vysvětlení. Snad se Vám podaří, učinit pořádek v mých laických představách o fyzice záření. :-):-) Když to čtu, je všechno jasné. A pak dočtu, otočím se a připadám si jako ta blecha, co skáče od částice k částici, podle toho, jak se s tou, kterou "zná". :-) Zdravím. R^

0 0
možnosti
DT

Děkuju. :-) Jsem moc ráda, že se vám líbilo. R^ Příště (tedy vlastně už zítra) bude povídání o alfa částicích, to jsou takové malé divy, jednou milé a jednou nezbezpečné. Člověk s nimi nemůže nic dělat, musí si na to prostě zvyknout. Proto nás příroda vybavila systémy, které opravují škody z radioaktivity. Protože vyhnout se jim nedá, jsou "všude". Kam čert nemůže, tam nastrčí alfa částici. :-)

Přeju moc krásný den, ať se vám vydaří. :-)R^

2 0
možnosti
Foto

Zajímá mě již delší dobu , co si občas přečtu Vaše blogy. " Jaký je rozdíl, mezi nabitým elektronem a nenabitým elektronem"? U samopalu je mi to jasné, u elektronu tápu, ale abych to pochopil, protože nejsem studovaný fyzik.

0 0
možnosti
PV

P49a52v21e72l 44V24é88b93r

16. 4. 2019 17:47

A to jste slyšel/četl kde, o tom nenabitém elektronu?

2 0
možnosti
DT

:-) Děkuju a přeju hezký den, Waldo, mějte se prima.

:-/ Smutná věc, s Katedrálou u vás... snad se ta zkáza podaří udržet na uzdě a podaří se to nějak obnovit.

0 0
možnosti
Foto

R^Tak jo, dvě vrstvy. A jak to funguje, to si budu muset přečíst ještě jednou.:-P

0 0
možnosti
DT

Tohle záření jsou částice, takže si to můžete zhruba představit jako blechu, co skáče od atomu k atomu všude nechá trošku své energie (každého pokouše). Po nějaké době už nemá dost sil na to, aby něco ionizovalo - a tím pádem jeho nebezpečnosti doslova vyšumí. Mezitím ale může o sobě dát vědět ještě rentgenovým zářením - takovým tím pozdravem "byli jsme tady H+M"

Je to rozhodně zajímavé záření, má charakter.

Z mého pohledu velice sympatické záření, takový rebel. Jeho příbuzní na nás čekají spořádaně v zásuvce a těší se, až pro nás budou hrát elektrický proud. :-)

Přeju hezký večer, mějte se moc hezky, Kláro. R^

3 0
možnosti
PV

P57a88v84e33l 31V78é52b62r

15. 4. 2019 10:06

Má hlava je včelín, budu si to muset přelouskat ještě jednou. Bylo (a je) mi ale potěšením a přeji moc hezké dny.

0 0
možnosti
DT

Když bych měla ten blog shrnout do jedné věty - tak by to bylo o tom, že na rozdíl od gama záření je nutné beta záření stínit dvěmi vrstvami a ještě si s tím pohrát, co v těch vrstvách je a navíc je za každou cenu nezaměnit. Když je zaměníte, tak malér. :-)

Přeju krásný slunečný den, Pavle, mějte se moc hezky. R^

1 0
možnosti
MS

Zajímavé (i když "makačka na bednu":-)).R^ Trochu tápu nad větou z třetího odstavce od konce: "...jedna z nich je tvořena některým z lehkých prvků a oslabuje přímo beta záření - a druhá (z materiálu co nejtěžšími jádry) se stará o oslabení vznikajícího brzdného záření". Nemá to být naopak?

0 0
možnosti
DT

Ne, tu větu jsem opravdu myslela přímo tak.

Optimální oslabení pro beta záření by se konalo velice těžkým prvkem. Ale přitom by vznikalo příliš mnoho sekundárního záření.

Sahá se tedy k lehkým prvkům (plexisklo), ve kterých se to sekundární záření netvoří tak intenzivní. Čím lehčí prvek, tím je také menší změna úhlu pod kterým to záření postupuje (takže menší pravděpodobnost, že se vám z ozářené látky vrátí ven a vy musíte stínit ještě celé okolí).

Vznikající sekundární záření se pak stíní olovem nebo něčím s těžkými jádry.

Děkuju za milou návštěvu a přeju hezký den, Milane. Mějte se příjemně. :-)R^

3 0
možnosti
Foto

Aha, to jsou věci. :-) Na branné výchově nám říkali, že v případě nespravedlivého napadení americkým agresorem nás od beta záření uchrání již tenká vrstva hliníku. Takže dle dalšího vývoje vědy se raději balíme do dvou vrstev: svrchní alobal a pod ním olověná deska? Uff, to je jako nosit v batohu lehkou a těžkou balistiku, což není tak vědecké, ale pro dnešní dobu možná více příznačné... 8-o

0 0
možnosti
DT

To by vůbec nevadilo, protože americký agresor v té době myslel, že proti radioaktivnímu záření ho uchrání koště, kterým by si ometl boty. Nebo tak nějak to praktikovali v té poušti v Nevadě.

Přeju hezký den! :-)

2 0
možnosti
Foto

Milá Dano, děkuji za opětné rozšíření mých obzorů. Kéž by mi to neuprchlo z mozku. Vypadá to po ránu, že budeme mít počasově docela hezký den. tak ať je ten den i nepočasově povedený. R^R^R^R^ a teď můžeme oba spokojeně tleskat:-):-)

0 0
možnosti
DT

Děkuju a přeju krásné svátky! Bude prý hezky, předpověď je minimálně na týden optimistická :-)R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 967
  • Celková karma 18,99
  • Průměrná čtenost 1332x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.