Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Test probíhal neplánovaně s jinou, méně zkušenou "posádkou". Ta první by to možná věděla. Ta druhá možná ani netušila, že existuje něco jako xenonová otrava. Podle mě jim fandíte, když říkáte, že to asi věděli.

Bohužel, podle mě, vůbec nechápali co se děje. Reaktor byl v režimu, ve kterém se nachází zřídka.Posádka by musela vzpomínat na otravnou, nudnou a šedivou teorii.

A tak jako parta nadšenců řešila opravu nejjednodušším možným způsobem - vypnutím všech ochran a vytažení regulačních tyčí.

V článku chybí, popis ještě jedné vlastnosti reaktoru typu RBMK. V onom režimu má kladný teplotní koeficient. Jednoduše řečeno, s rostoucí teplotou se jaderná reakce netlumí, ale naopak roste její intenzita.

Kombinace politické zaslepenosti a nedostatku technicko/teoretických znalostí vedla k těžké havárii.

S politickou zaslepeností a nedostatkem teoreticko/technických znalostí se bohužele setkáváme i dnes!

Dík za článek.

R^

3 0
možnosti
DT

Ano i ne - dovolím si trochu oponovat.

Proč ne: Ti lidi byli definitivně top odborníci. Na takovou elektrárnu se nedostali jen tak, byli tam přidělení po studiích na vysokých školách nebo jako odborníci z jiných elektráren. Na top elektrárny (a Černobyl byl nejlepší z destinací v tehdejší době) se dostával zlomek těch nejlepších. Odměnou byly lepší pracovní podmínky, lepší podmínky pro život, plat...

Myslím, že to bylo vidět i v těch prvních hodinách po havárii. Nikdo, slovy nikdo neutekl, všichni se snažili něco spravit, zachránit, oživit... měli obrovskou profesiální čest, hrdost..

Proč ano: Ten test se do úmoru trénoval se směnou, která měla službu za dne. Ti na to byli připravení, probírali to s nimi mnohokrát... debatovali, diskutovali co udělat a co ne, byl připravený protokol jak se má postupovat.

Ďatlov, který na to měl (za dne) dohlížet, šel (poté, co energetický dispečer přikázal, že mají počkat, protože Kyjev potřebuje energii) domů se vyspat, aby mohl na ten pokus dohlížet v noci. Částečně tam na velíně zůstala i ta denní směna (někteří operátoři), protože je to zajímalo, jak to proběhne a chtěli se podívat jak se to dělá.

Myslím, že to nebyli nadšenci - co nevěděli, co dělají. Koneckonců se jim různými triky povedlo zvýšit výkon reaktoru na těch 200 MW. To nebyli lidi, co nevědí jak na to. Ale máte pravdu - ta stoprocentní připravenost tam určitě nebyla. I já myslím, že optimálně připravená byla ta denní směna.

Ano, traduje se, že ten kladný teplotní koeficient před osádkou velína tajili. Ale umíte si to představit? Umíte si představit, že utajíte před jaderným fyzikem něco takového? Nevím. Nejsem jaderný fyzik. Čistě pocit - tohle museli tušit. Všichni, co tam pracovali a viděli, jak reaktor reaguje při denním provozu.

S vaším závěrem absolutní souhlas. A mrazí z toho. Legasov (bude o něm příští blog) napsal něco ve smyslu "dřív jsme chránili lidi před technikou, dnes musíme chránit techniku před lidmi"...

Děkuju za návštěvu a přeju krásný den!

2 0
možnosti
DT

Děkuju. Jsem moc ráda, že se vám líbilo. :-) Krásný den, Jirko, mějte se příjemně.

0 0
možnosti
MS

V tom všeobecném nadšení nad vaším vynikajícím článkem se nějak zapomnělo na to, že jste letos v TOP pětici nejlepších blogerek. Gratuluji. R^R^R^:-)

11 0
možnosti
DT

Děkuju moc. :-)

A také samozřejmě úplně všem, kdo pro mě hlasovali.

Vidím to ne jako ocenění přímo mě, ale vědy jako takové. Vždyť bloguju většinou věci, co vybádaly ty armády vědců po celém světě - dnes i v minulosti.

Myslím, že žijeme v krásné době - ještě nikdy nemělo lidstvo přístup k tolika vědeckým poznatkům jako dnes. R^ Vzpomínám si, jak jsme kdysi čekali týden nebo snad dva, až bude zase pořad pana Grygara a pak ho hltali, protože se nedal nijak nahrát nebo uložit. Dnes jsme rozmazlováni milióny takových Grygarů a počet zajímavostí doslova exploduje.

Nádherná doba! :-)R^

Ještě jednou moc díky! Vážím si toho, každého jednoho hlasu. R^

8 0
možnosti
Foto

Pěkné shrnutí. R^

Ten dokument 019 už nefunguje, ale dá se najít přes WaybackMachine

https://web.archive.org/

Vložte tam link a ťukněte si na jeden z archívů

(já jsem ho našel např. v záložce 19.5.2017)

0 0
možnosti
DT

R^ Děkuju! To jsem neznala, jdu to zkusit.

A díky i za milou návštěvu. :-) Krásný večer (nebo u vás ráno?) - mějte se moc hezky. :-)

1 0
možnosti
PK

Děkuji za Váš článek.. něco takového se čte jedním dechem... a maně jste mi připomněla, že před léty jsem v televizi viděl dokument, kde tvrdili, že Černobyl nebyl tím prvním, kde se měl tento experiment provádět... Rozdíl byl v tom, že vedení těch předchozích elektráren - jednou z nich měla být i elektrárna u Leningradu - odmítli tento příkaz provést. Bohužel už je to od shlédnutí dosti dlouho a tak nemůžu dohledat název toho dokumentu. Pokud si někdo vzpomene, budu velmi rád...

1 0
možnosti
DT

Jen velice matně - třeba si vzpomene někdo jiný?

Děkuju za milá slova a návštěvu, stejně jako zájem o tu havárii. Mějte krásný večer, Petře. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

Jo, logice odporující příkazy shora...:-/;-) Jako ročník 83 si pamatuju jen líčení generací přede mnou, co bylo ten rok hub a čtyřlístků.

0 0
možnosti
DT

:-) Každý se těch hub bál... R^

Ale pro srovnání... my se zabýváme, houbami - a co se děje v zavřené zóně....? Už od samého začátku tam občas někdo "vyšpatní" kus zamořené a odložené techniky, umeje si to a odveze. Sice se to snaží vojáci hlídat, ale co už uhlídají....

V těch domech v Pripjati jsou prý odmontované skoro všechny radiátory... Lidi prostě přijedou, odšroubují nebo uříznou - a dál kdesi prodávají prima radiátor. To je dost drsná představa. Kolik věcí se takhle neřízeně "ztratilo"... a kde asi skončily...

Přeju krásný podvečer, Kláro, díky za návštěvu. R^

2 0
možnosti
TL

"Naprostá většina škod na budově strojovny vznikla právě díky těmto úkonům."

Mohla by si autorka nastudovat význam slov, jež používá? "Díky" a "kvůli" nejsou synonyma, nelze je libovolně zaměnit, mají odlišný význam.

1 2
možnosti
DT

R^ To už mi jednou někdo říkal, myslím Horst. Díky opravím to. Nebudu se vymlouvat na stylistický prvek slohu - je fakt, že pro mě jsou ta slova zaměnitelná.

Přeju krásný večer a díky za návštěvu. :-)

0 0
možnosti
Foto

O30t92a97k22a16r 30S62e89k55l

25. 4. 2019 15:53

Na přelom dubna a května toho roku mám i osobní vzpomínku na Černobyl. Pracoval jsem tehdy jako operátor geofyzikální skupiny. Prováděli jsme karotážní měření na Ostravsku . Byla vytyčena kilometrová síť hlubinných vrtů až do karbonského podloží a my měli za úkol měřením lokalizovat uhelné sloje : hloubku , mocnoct , popelnatost a pod

K tomu slouží mj i metoda neutron - gama karotáž. Při nastavování aparatury sloužilo i tzv přirozené gama pozadí , t.j. registrace ( v podstatě) kosmického záření.

Nu , a já tehdy naměřil ono pozadí o řád vyšší než kdykoliv předtím.

Už je to promlčeno - já to tenkrát ( po kontrole přístrojů) našvindloval tak, aby to bylo jako v vždy.

Malá omluva pro mne _ byla taková doba - když jsme kdekoli naměřili nějakou

anomální hodnotu vrstvy- muselo se to hlásit na Báňský úřad - nakonec přijela StB - končil tehdy smolinec v Jáchymově a bratr rudu potřeboval.

No - ráno jsem přijel na firmu a ke švindlu se přiznal interpretaci i šéfovi. Ti se mně nejprve vysmáli , poté mne zdrbali a nakonec jsme jiným přístrojem udělali konttrolní záměr ..... a bylo po srandě. Udělali jsme stěry , prach z rýn a pod...... a už jsme všichni volali domů - nevětrat , nechodit na procházky s dětmi ( byli jsme vesměs mladomanželé). Poté volali kolegové z Brna .... vídeňskái TV už to hlásila , ukazovali onen proslulý "mrak" radioaktivního popelu , jak se šíří naad Evropu.

Inu , byli jsme mladí , ale doba byla blbá.:-)

3 0
možnosti
DT

R^ Zajímavé!!! Díky za vyprávění, tyhle střípky dávají dohromady celkovou mozaiku. R^

Ono naštěstí to zamoření u nás nebylo moc vysoké. Věřím, že se to prostě často nějak ošvidlovat muselo, jinak měl člověk malér, že naměřil "špatně".

Zatajit se to nedalo, už tehdy byly všechny naše přístroje dost citlivé - jak na Východě tak na Západě.

Děkuju za příběh z tehdejší doby a přeju krásný večer, mějte se prima, Otakare. R^

0 0
možnosti
PA

P85e86t37r 78A62g81u76l78á80r

25. 4. 2019 14:27

Nefunguje link na dokument 19. Věřím tomu, že se ke zkoušce nerozhodli jen tak z plezíru, ale že doháněli zkoušky, které nestihli provést před uvedením elektrárny do provozu, aby stihli výročí VŘSR. A stejně tak věřím tomu, že Djatlov byl skutečným viníkem nehody, protože přetlačil podřízené na velínu. Jestli se nepletu, tak Legasov informoval ve Vídni svět o skutečných rozměrech havárie a později spáchal sebevraždu. Také by bylo dobré zmínit, že svět se o havárii dozvěděl ne od Rusů, ale od Švédů, kteří zjistili v objektu svého zařízení radioaktivitu a přišli na to, že nepochází zevnitř, ale zvenku. Ředitel Bjuchanov a hlavní inženýr Fomin událost kryli před představenými. Byli vedle Djatlova dalšími odsouzenými. A největší třešničkou na dortu je fakt, že Černobyl nebyl odstaven, ale ještě donedávna vyráběl elektřinu a jezdili tam zaměstnanci normálně do práce.

1 1
možnosti
DT

Máte pravdu, skutečně už na té stránce nejsou - link jde do prázdna. Mám nadřazenou stránku

https://tsdea.archives.gov.ua/exhibitions_ru/chern/index_ch.php?page=ch_doc

snad je to jen nějaký výpadek a časem se ty věci zase objeví.

Ďatlov tvrdí, že během zkoušky žádná chyba nebyla, zkouška proběhla v pořádku a bez jakýchkoliv emocí, v podstatě podle plánu, nikdo nečekal nic špatného, i když se vědělo, že má reaktor problémy udržet výkon.

V podstatě to potvrdil i jeden z těch dvou operatérů (existují dlouhé rozhovory jak s ním tak s Ďatlovem).

Ten hysterický film ho v honbě za senzací hodně zneuctil. Namachrovaní možná byli - byli si vědomi, že mají top džob a jsou top odborníci s top kariérou. Ale nebyli to divoká zvířata, co po sobě ječí a nemají se pod kontrolou. Ostatně po havárii se snažili zachránit co se dá a koho se dá, než je vyřadila z provozu akutní nemoc z ozáření.

To s tím krytím havárie - to je velice zajímavý moment, myslím. Bude to asi trochu překvapivé, ale po těch všech dokumentech, co jsem viděla, mi nepřipadá, že by něco aktivně kryli. Zkusím vysvětlit:

Je noc. Vybuchne vám zařízení. Tma. Všude všechno hoří. Hasí se to. Hned ještě v noci volali do Moskvy že se tam stala havárie. Tímhle slovem to nazvali. Nebyli hloupí, viděli, že jim hoří grafit. Jaderná reakce vyloučena (byli to odborníci, tak to věděli) a jediné, čím tedy škodili okolí - byl radioaktivní spad kouře toho požáru. Proto hlásili do Moskvy havárii a požár. Když takový člověk, který se vyzná v typu reaktoru řekne požár, znamená to pro něj nejhorší možnou variantu (výron radioaktivních částic do ovzduší). Znamená to další nepředvídatelnost. Rozhodně ne něco ve smyslu "aaale fajn, jen to tady trochu hoří, nic zvláštního".

Nemohli hlásit výbuch reaktoru, protože reaktor sám o sobě nevybuchl. Jaderný výbuch, to by bylo úplně jiné kafe.

Jste na místě a máte tam chaos. Nikdo nic přesného neví, dozimetry jsou "rozbité" (ukazují hodnoty za hranicí snímače).

2 0
možnosti
MK

R^ Nádherný článek, jako vždy. Mimochodem o Černobylu byl natočen vynikající dokument v edici "Vteřiny před katastrofou"

2 0
možnosti
DT

Děkuju. :-) Za zájem o věc i za milá slova a jako vždy milou návštěvu. R^ Ten dokument znám, hezké animace tam mají.

Mějte moc hezký zbytek dne, Martine (a děkuju za milá slova nejen v této diskuzi :-)).

0 0
možnosti
  • Počet článků 972
  • Celková karma 19,72
  • Průměrná čtenost 1325x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.