Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZK

Četl jsem se zatajeným dechem. Hezky jste to poskládala do slov a řádků, mohu-li soudit. R^

1 0
možnosti
DT

Děkuju, jsem moc ráda, že se vám líbilo. Myslím, že bych chtěla napsat ještě pár blogů o tom, co se stalo po havárii. Až poté se rozjela ta pravá řecká tragedie, která semlela spoustu lidí. :-/

Přeju vám krásný den, Zdeňku, díky za návštěvu a zájem o věc. :-)R^

0 0
možnosti
MS

Velmi dobře zpracováno.R^ Je neuvěřitelné, kolik bezpečnostních zásad obsluha při testu vědomě porušila.

1 0
možnosti
DT

Oni to museli povypínat, jinak by ten test nemohli provést - automatika by jim to nedovolila. Vidím obrovskou smůlu ve shodě okolností. Kdyby ten test dělali přes den, jak to bylo naplánováno, neměli by reaktor otrávený xenonem (pohlcovačem neutronů). Kdyby nebyl otrávený, nespadl jim výkon na minimum. Kdyby nespadl výkon nemuseli vytahovat pohlcovací tyče. Kdyby nebyly skoro všechny tyče venku, uřídili by to. V podstatě se mi zdá, že hlavní a zásadní chyba bylo, že jim směl do pokusu mluvit dispečer jižního okruhu. Jenže zase kdyby takovou pravomoc neměl, dlouho by jim to zásobování energií nevydrželo v chodu.

Zdá se mi, že problém byl v tom, že tady pravá ruka tak nějak nevěděla, co dělá levá a myslela si, že se to nějak udělá a nějak to dopadne. Drsné. A proto by se to mělo neustále opakovat, připomínat, vysvětlovat.

My lidi hrozně rychle zapomínáme nebo naopak tvoříme heroické mýty a polopravdy - jako ten příšerný film v českém znění, kde je polovina účastníků permanentně hysterická a historicky tam sedí snad jen jména.

Díky moc za zájem o věc, jsem ráda, že se vám líbilo, tohle je opravdu moje srdeční záležitost. R^ Mějte krásný den, Milane. :-)

4 0
možnosti
MS

Pěkně mrazivě popsáno. K dokreslení politické situace patří i to, že 6. května se v nedalekém Kyjevě konal cyklistický Závod míru. Přitom město musely opustit těhotné ženy a děti, uzavíraly se továrny a provozy kromě životně důležitých, občané neměli otevírat okna, pít vodu, sprchovat se, pít čerstvé mléko, jíst zeleninu, ovoce.

https://www.idnes.cz/sport/cyklistika/zavod-miru-cernobyl-1986.A160425_182405_cyklistika_elv

6 0
možnosti
DT

... a prvního se konal prvomájový průvod, do kterého ještě ty děti musely. Nechybělo moc a nebyl evakuován ani Pripjať. Zvažuju, jestli napíšu ještě jeden blog - o Legasovovi. Ten totiž těm lidem v Pripjati zachránil život.

Jeden z lidí, který si zaslouží, aby se na něj nezapomnělo.

Děkuju za link, za milou návštěvu a zájem o věc - máte pravdu s tím mrazením. To je téma, co mě zaměstnává a nikdy mě to nepustí, to vím naprosto přesně.

Mějte krásný den, Michale. :-)R^

4 0
možnosti
VB

Pěkné. Jen bych nepoužil slovo moderní. Chování tohoto typu reaktoru bylo známo z předchozí havárie, jen byla utajována.

0 0
možnosti
DT

Myslíte leningradskou? Když se do toho člověk začte a zaposlouchá, jde z toho mráz po zádech, ne ani tak z reaktorů - dobře... tenhle byl poněkud zvláštní ... ale z celého systému. Neměli žádný kontrolní úřad, atd.

Zdravím a přeju krásný den. :-)R^

2 0
možnosti
Foto

To se čte jak detektivka. Vzpomínám si na zdravotní problémy s tím spojené. Lidi se preventivně předávkovávali jódem a pak lítali po doktorech. Kamarád meteorolog zase vyprávěl o zajímavém klimatickém efektu. Všechny větry, které obvykle foukaly z východu začaly najednou foukat ze západu, takže se k nám spad nemohl dostat.

1 0
možnosti
DT

S těmi větry je to zajímavé. R^ Když se podíváte na vítr kolem samotné elektrárny, bylo jihovýchodní proudění - být to naopak, dostal přímý zásah Kyjev - hodně milionů lidí... drsná představa.

Krásný den, Rudolfe, mějte se moc hezky. :-)R^

3 0
možnosti
  • Počet článků 972
  • Celková karma 19,79
  • Průměrná čtenost 1325x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.