Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VZ

Tentokrát pochvala bez připomínek. Moc hezky napsáno.

0 0
možnosti
DT

:-) Přiznám se, že v tom článku je asi tak deset trošku sporných bodů. :-) Ale to je logické, je to tak dávno - a tak jako u minulého tématu - dnešní informace jsou jen zprostředkované. Tohle je můj - maximálně objektivní z mého úhlu pohledu - pohled na Legasova.

Pro mě je maximálně fascinující. Na jednu stranu definitivně stranicky uvědomělý papaláš. Na druhou stranu člověk, který se doslova obětoval, i když věděl, co mu radioaktivita udělá. Ta jeho sebevražda je často braná jako pohnutka svědomí. Nemyslím si to. Myslím, že to klidně může být následek deprese a ten zase následek ozáření. Doktoři o té post-depresi často mluví a u likvidátorů, co dostali vysoké dávky, ji prý hodně často našli. Proto se taky velká část z nich nakonec k smrti propila místo co by dostali rakovinu.

Děkuju - a když byste v článku našel něco k diskuzi - tak velice ráda. Krásný den, Václave, ať se daří. R^

3 0
možnosti
LB

Díky za tento článek i za celou sérii o radioaktivitě. Střízlivé a na faktech založené pohledy jako je ten Vámi prezentovaný snad časem převládnou a místo šílených snů úplné náhrady energetiky obnovitelnými zdroji se zase v Evropě budou vyvíjet a stavět moderní jaderné elektrárny.

2 0
možnosti
DT

Vesmír ... příroda sama - nám dala obrovské množství energie. Máme ji k dispozici prakticky zadarmo, musíme se jen o to umět postarat. A my...?

Děkuju za názor, sdílím ho také. Díky i za milou návštěvu, mějte krásný den, Lukáši. :-)R^

2 0
možnosti
DT

Děkuju za návštěvu a přeju krásný den. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

Dano, lze jen doufat, že Černobyl BYL a už nikdy nebude. Děkuji za článek, zaslouží R^R^R^R^R^R^

2 0
možnosti
DT

Jsem přesvědčená, že dnes se stát nemůže. Ani u nás ani u nich.

Tehdy to byla naivita, nepořádnost, systém - co byl vadný úplně ve všem nejen v tomhle...

Já děkuju za milá slova a jako vždy milou návštěvu, Horste. :-)R^ Krásný den! Prší!!!! R^

2 0
možnosti
DP

Dekuji za velmi fundovany clanek. Dobre, ze jste "odbourala" jeden z tech mnoha hoaxu, ktere Cernobyl doprovazely. Mimochodem, i kdyz obsah Cesia v lesnich plodech a houbach v oblasti ve strednim Svedsku postizenou radioaktivnim spadem je konecne dostatecne nizky na to, aby se mohly jist, maso nekterych divocaku, kteri se tam zivi vetsinou houbami, ma jeste prilis vysoky obsah Cesia, aby bylo pozivatelne. Take tam panuji obavy pred velkymi lesnimi pozary, ktere by mohly uvolnit do ovzdusi zdravi ohrozujici mnozstvi radioaktivity, takze nasledky Cernobylu tam lide i po 33 letech citi. Jeden z okamzitych nasledku Cernobylu v te oblasti bylo, ze bylo nutne utratit 73tisic (sic!) sobu, jejichz maso bylo kvuli vysoke radioaktivite nepozivatelne a tvrde to zasahlo Samy (drive se jim rikalo Laponci), jejichz hlavni zdroj obzivy je chovani sobu.

2 0
možnosti
DT

Děkuju. :-)

Za milá slova i za tu věc o Seveřanech. Oni měli opravdu smůlu a také to schytali za nás - k nám ten mrak už šel daleko více zředěný.

To s těmi dozimetry jsem tam přilepila na poslední chvíli - a nemá to vlastně s Legasovem nic společného - a to proto, že jsem při rešerši našla to video, kde to pán velice hezky vysvětluje. Kdo umí rusky (a tak nějak umíme rusky všichni, myslím), může si to poslechnout přímo do zdroje, od někoho, kdo tam byl.

Považovala jsem to ze důležité, protože se v souvislosti s Černobylem vyrojilo na diskuzích hodně spekulací o tom, že "se zakazovalo měřit" a podobné. O měření samozřejmě spekulovat nemůžu, když jsem u toho nebyla, bylo by to ode mne sprosté, když ti lidé klidně mají pravdu. Ale co se týká těch destičkových filmových dozimetrů - to má vysvětlení úplně jednoduché. R^ Třeba je tenhle střípek pro někoho zajímavý.

Krásný den, Dane - ať se vám daří - a díky za milou návštěvu. :-)R^

3 0
možnosti
VD

Šlendriánství provázelo ruskou vědu a techniku víceméne vždy...

1 0
možnosti
DT

:-) Tak ono to je všude jinde jen o trošku lepší. Ale je fakt, že na bezpečnost by se nemělo zapomínat. Rusi zapomněli a nevyplatilo se to. Přitom i oni měli technické systémy, které reaktor chránily a v běžném provozu byl reaktor bezpečný.

Krásný den a díky za zájem o věc a za návštěvu blogu. R^

3 0
možnosti
DT

Děkuju a hezký den, Jaroslave. :-)

0 0
možnosti
Foto

Opět pěkné. Zajímalo by mne, zda by se tenkrát dokázali vyhnout chybám, kdyby věděli to, co víme dnes.

1 0
možnosti
DT

R^ Na to se myslím dá dokonce najít odpověď. R^ Oni mají ještě pořád reaktory takového typu v provozu. Je jich tuším 12? Dohromady ve třech elektrárnách v evropské části Ruska. Po havárii - na tlak Legasova - jednak založili příslušný úřad, který se zabývá ochranou a kromě toho změnili (prý) jak manuály, tak dali další doplňkové pojistné systémy.

Dnes už to skutečně dělají jinak - a žádný další reaktor jim nevybuchl, i když je dodnes používají. I Černobyl (ostatní bloky) byly ještě hodně let poté v provozu.

Děkuju za milá slova - a přeju moc krásný den, Rudolfe! Vám i Vaší paní! :-)R^

2 0
možnosti
  • Počet článků 972
  • Celková karma 19,54
  • Průměrná čtenost 1325x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.