Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RH

Jé, díky moc za vzorec solaninu. Je tak kouzelně nevyslovitelný, že jsem si okamžitě vzpomněl na DJC a Posla z Liptákova, kdy roli otce hrál skvělý pan Weigel a trinitrotoluen vyslovil nádherně Trinitro... Todleto! Takže jsem si tu hru s radostí pustil a nezbývá, než Vám poděkovat podruhé.R^

0 0
možnosti
DT

Rádo se stalo. :-)R^ Mějte krásný den, Radku.

0 0
možnosti
TT

Jé, další potravinářská organika! Ale kam nás to, Dano, vedete? K brethariánství? :-)

0 0
možnosti
DT

R^ To ne, protože různé druhy záření jsou různě nebezpečné. :-) V přírodní formě je sluneční záření směsí různých vlnových délek, takže pokud už - tak bychom to nejdřív museli sortýrovat hranoly. Ale takové čistě zelené 532 nm jako aperitiv před večeří... :-)R^

Přeju krásný den, Tomáši, a díky za návštěvu. :-)R^

2 0
možnosti
Foto

Karma, úplně nevědomky jste mi pomohla vyřešit záhadu. Moje babička kdysi dávno upravovala brambory na sto způsobů (placky, šišky a další) a pak s tím přestala. Po letech jsem vzpomínala na všechna ta jídla a ptala se babičky, proč už to nedělá a ona tvrdila, že to dneska už z brambor nejde, že už nejsou dobré brambory. Kdysi brambory pěstovala a pak s tím přestala, tak jsem se ptala, proč si tedy nepěstuje sama ty dobré a ona tvrdila, že už to nejde, protože se do brambor dá hodně škůdců a úroda nestojí za nic a když se proti škůdcům brání, tak zase nejsou dobré brambory. To se mi zdálo divné, protože proč teď najednou je hodně škůdců a dřív nebývalo? Tak teď už vím, že za tím je solanin. :-)

0 0
možnosti
DT

Rádo se stalo. Přeju krásný den, Leontýno a díky za návštěvu. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

No, je to lilek a lilkovité rostliny obsahují většinou jedovaté alkaloidy. Lilek hlíznatý (brambor) má jedovatou celou nadzemní část. V této souvislosti by mě zajímaly jedlé plody rajčete a papriky.

1 0
možnosti
DT

Zelená paprika - o té nemám žádná data - ale o rajčatech ano. Zelená by se jíst opravdu neměla, neudělá vám to dobře. Ještě existuje něco, čemu se tady říká "tomatinos" (nevím jak je to česky) a ty jsou menší a vypadají jako rajčata. Když jsou zralé, jsou žluté nebo fialové. Ty v sobě solanin nemají a mohou se jíst i zelené.

Přeju hezký den, Jiří. :-)R^

1 0
možnosti
OU
Foto

Otázka je, jak ten kmín funguje. Pokud neutralizuje jed, tak asi ok, pokud ho jen do sebe natáhne, tak je to z louže pod okap. Ačkoli... ono se spoustu kmínu vylije s vodou.

0 0
možnosti
OF

Vařené brambory ve slupce mají nejnižší glykemický index.

Bramborová kaše má glykemický index nejvyšší.:-(

0 0
možnosti
DT

Čím je to způsobené?

Krásný den a díky za návštěvu, Ondřeji. :-)

0 0
možnosti

Dano, díky za blog. Naštěstí máme brambory uskladněné tak, jak jim to vyhovuje. V chladu a tmě - na chalupě.

A protože jsem teď v posledních letech jejich konzumaci omezila, jsem snad bez nebezpečí:-)))

1 0
možnosti
DT

R^ To je asi nejlepší. R^ A my měšťáci nemáme jinou šanci než je kupovat v malých dávkách a častěji - s nadějí, že to skladnění ve velkém je dělá šťastné. :-)

Krásný den, Marie, mějte se moc hezky. R^

0 0
možnosti
Foto

Proto konzumovat jen šťastné a veselé brambory. Dano, děkuji za upozornění!R^R^:-)

1 0
možnosti
DT

R^ Odteď je pozoruju po očku a dávám pozor, jestli nejsou moc chudinky nešťastné. A při prvním zezelenání - letí. :-)

Krásný den vám všem!! :-)R^

0 0
možnosti
Foto

R^Na tohle téma jsem před pár lety vedla práci na zdravce, tak jsem si sem troufla už takhle brzy.;-D

0 0
možnosti
DT

R^ Vy jste si asi nemohla v té práci dovolit legrácky o nešťastných bramborách. Přeju krásný den, Kláro. :-)

1 0
možnosti
MS

R^Takže naše pochoutka z dětství - opékané brambory (pečoky), nejspíš nic zdravého nebylo. Zvláště, když jsme konzumovali i připálenou slupku, která byla nejlepší.:-)

1 0
možnosti
DT

R^ Ono po nich taky člověku nebylo zrovna moc lehko. Ale zase, když byly samy o sobě čerstvě vykopané, tak se to trošku kompenzuje. R^

Mějte krásný den, Milane, díky za návštěvu. :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,26
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.