Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

R^A jak jsou na tom švábi, ti jsou odolností na všechno možné taky pověstní? Jinak mě menší odolnost mužů moc nepřekvapuje, ono je tomu tak ve spoustě věcí.;-)

1 0
možnosti
DT

Principiálně na tom musí být podobně jako vosy.

Paradoxně do oblastí s opravdu škodlivým zářením mají ženy přístup jen okrajově, je to pořád ještě mužská doména. Je to jistě správně - koneckonců být těhotná a pracovat s radioaktivními látkami není nic moc. R^

Přeju krásný den, Kláro, ať se daří. :-)

1 0
možnosti
LB

Díky za zajímavý článek. Z dalších zvířat připomenu obdivuhodnou odolnost vůči radioaktivitě například u štírů, pavouků a dalších členovců. Zajímalo by mě také, co je pravdy na tvrzení, že extremofilní bakterie byly nalezeny dokonce v jaderných reaktorech.

Jinak přes rozšířené představy o tom, že člověku ozářenému velkou dávkou radioaktivity se už nedá pomoci to není pravda. Samozřejmě na té dávce záleží, avšak při včasné pomoci člověk přežije leccos.

Jadernou válku by však opravdu přežili hlavně ti členovci a hmyz.

2 0
možnosti
DT

R^ https://cs.wikipedia.org/wiki/Deinococcus_radiodurans

Tohle je opravdu, opravdu cool. Píší, že vydrží 15 000 Gray - to už se ani nepočítá na sieverty, takže na sieverty by to mohlo být klidně desetkrát víc. Příroda tedy jednoznačně nevylučuje, že je třeba na planetách u malých červených trpaslíků (hodně aktivní a nervní hvězdy s velkým množstvím škodlivého záření) život.

Slyšela jsem o jednom z likvidátorů (Černobylu), co přežil 14 sievertů. Nebylo to ale jednorázové, bylo to minimálně ve dvou dávkách. Říkal, že "nejhorších je prvních 7 sievertů, pak organismus tak nějak zvykne".

Mějte moc hezký den a díky za milá slova, Lukáši. :-)R^

2 0
možnosti
MS

Pěkně shrnuto.R^ Absolutním rekordmanem v přežití (a to nejen v oblasti ionizujícího záření) jsou želvušky. Ty malé potvory údajně vydrží až 6000 Sv.:-)

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDelvu%C5%A1ky

2 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
3 0
možnosti
OU
DT

Ano ty - i když zlaté rybky jsou myslím chladnomilné, nebo si to pletu. R^

Chápu to tak, že někdo kdysi zkoumal, kolik vydrží různá zvířátka - a rybky byly po ruce.

2 0
možnosti
DP

Velmi dobre napsany a i pro laika dobre srozumitelny a navic aktualni clanek. Dano, diky:-)

2 0
možnosti
DT

Děkuju za milou návštěvu, Dane, jsem ráda, že se vám líbilo. :-) Mějte hezký den. R^

0 0
možnosti
OU
DT

Děkuju. :-) To bylo tím, že jsme je všechny měli pod střechou. :-) Vyrábějí tam tepelnou izolaci (jejich hnízda jsou všude) - jsou to prostě vzorná zvířátka a uvědomují si, že musí odvést svůj podíl práce na ekologizaci planety. :-)

Krásný den, Petře, ať se daří. R^

3 0
možnosti
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,24
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.