Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PV

P96a60v14e52l 37V94é75b56r

3. 6. 2019 11:38

Naprosto dokonalé. Bohužel však, ti, co by to měli číst (a, nedej bože, pochopit) to číst nebudou.

Paní Dano, máte ode mě jednu pěknou karmu a přání pěkného dne navíc.

4 0
možnosti
DT

Děkuju - za milá slova i jako vždy milou návštěvu. Mějte krásný den, Pavle. :-)R^

0 0
možnosti
LB

S politickým vývojem v sousedním Německu lze během několika let očekávat vládu vedenou místními Zelenými. Pokud si někdo myslí, že špatně pro ekologii a jadernou energetiku je nyní, pak ho - bohužel - mohu ujistit, že špatně teprve bude.

2 1
možnosti
DT

Děkuju - a přeju moc hezký den. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

Nebude v budoucnu výhodnější zpracovávat v nových reaktorech již jednou použité palivo, nebo je i možné, že dříve se neobjeví funkční fúzní energetický reaktor s výbornou ekonomickou návratností.

1 0
možnosti
Foto

Po přepracování by velká část vyhořelého paliva šla zpracovat i ve "starých" reaktorech (zbývá v něm ještě asi třetina U235, navíc tam transmutací z U238 přibylo plutonium).

Jenže to je právě největším trnem v oku Zelených. Nejmasivnější protesty v Německu nebyly přímo proti jaderným elektrárnám, ale právě proti převozu paliva k recyklaci. Recyklace jim nabourává mýtus o neřešitelnosti problému s vyhořelým palivem.

4 0
možnosti
Foto

Kontinentální zásoby jsou 778 000 tun. Ročně se splaví do oceánů 10 000 tun. Tudíž za 80 let jsou kontinenty bez uranu?

0 4
možnosti
Foto

Nejspíš bude rozdíl mezi potvrzenými, ekonomicky těžitelnými zásobami a vedle toho mnohem větším skutečným množstvím, rozptýleným v malé koncentraci nebo neobjevných ložiscích na povrchu i pod ním.

4 0
možnosti
LB

Díky za zajímavý článek.

Nápad těžit užitečné prvky z mořské vody je velice starý, jakýsi chemik například už po první světové válce navrhoval, aby Německo touto cestou těžilo zlato a platilo tak válečné reparace. Skutečnost, že dodnes taková těžba probíhá spíše pokusně vypovídá o tom, jak nákladné a málo efektivní je stopové koncentrace užitečných prvků z mořské vody odfiltrovat a koncentrovat do komerčně zajímavých množství.

K palivu pro jaderné elektrárny si dovoluji doplnit ještě to, že uran není jediným možným palivem. Perspektivní je také thorium, které má oproti uranu řadu výhod: V zemské kůře je obsaženo v několikanásobně větším množství než uran, vyhořelé palivo má nižší aktivitu a přijatelnější strukturu radionuklidů z hlediska poločasu rozpadu než vyhořelé palivo uranové. Vyhořelé thoriové palivo také nelze zneužít k výrobě jaderných zbraní, jinak řečeno, kdyby Írán místo uranového cyklu jaderného paliva pro své jaderné elektrárny vyvíjel thoriové cyklus, všechno to mezinárodní napětí by si lidstvo mohlo odpustit.

Thorium však nelze použít v drtivé většině současných typů jaderných elektráren, zde je třeba jako vždy vývoj, který bohužel jako vždy hysterické ekologické skupiny dusí.

8 0
možnosti
OU
MP

jestli to dobře chápu, k vytěžení těch 10 000 tun uranu ročně by bylo nutné přefiltrovat celý oceán.... :-P

0 0
možnosti
OU
  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,69
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.