Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Rubrika "věda" zmizela, pročpak asi? Možná proto, že ji zaplavovala i "nevěda" (to se samozřejmě netýká vašich článků). Takže teď máte jen hlavní stranu blogu, ale také rubriku "společnost", kam tyto články patří více.

0 1
možnosti
DT

Možná společnost, nebo kultura - já ale zůstanu u vědy tak dlouho, dokud bude v blogové aplikaci povoleno tam dávat články.

Adminka Janková ji slíbila, že rubriku věda dají do konečné verze blogů - to bylo před pár týdny - tak uvidíme... Buďme optimisté. :-)

Krásný den a díky za návštěvu, Jiří. :-)

2 0
možnosti
Foto

Atomová elektrárna ve Fukušimě stála na ostrově, který nikdy nepostihlo zemětřesení a ani jej nikdo nepostihlo. Stála na pevné tektonické desce. Proto tam byla postavená atomová elektrárna Jediný problém Fukušimy byly přívalové vlny, které dosahovaly maximálně dva metry a v historii a nikdy ne víc. To byl důvod, proč kolem elektrárny byla postavena zeď vysoká 4 metry. Jenže ani tentokrát ostrov nezásahlo zemětřesení, ale opět přívalová vlna jenže vysoká 7 metrů a taková niikdy v historii ostrov nezasáhla a ta se přelila přes zeď a vnikla do elektrárny a vyřadila elektrický proud a generátory . Elektrárna se bez elektrického proudu se nedá ovládat a bylo zaděláno na problém. Jenže i toto bylo pro bezpečnost atomových elektráren velmi důležité. Pramen : paní Drábová.

0 0
možnosti
DT

To zemětřesení, které postihlo Fukušimu, mělo intenzitu 9,0. Při takovém zatížení se automaticky odstaví všechny reaktory, a to ještě předtím, než dorazí tsunami. Jak zeď, tak vlna byla vyšší, pochybuju, že to paní Drábová takhle řekla - spíš si tipuju na efekty, spojené s nějakou internetovou tichou poštou. Ona totiž opravdu ví, o čem mluví.

Děkuju přesto za návštěvu a přeju hezký den. :-)

0 0
možnosti
MS

R^ Silná zemětřesení pro elektrárny nebezpečná jsou. Ovšem ne pro jaderné, ale vodní; přehradní zdi takovou odolnost jako JE nemívají. Třeba rakouský Villach je v tektonicky neklidné zóně a je nad ním několik přehrad.

5 0
možnosti
DT

R^ Přesně. Osobně si myslím, že v případě obřího zemětřesení (tady v Evropě vyvolaném spíš dopadem obřího meteoritu než čímkoliv jiným) - bychom měli jinší starosti. Na každém rohu máme nějakou chemičku nebo rafinerii, které by se postaraly o daleko efektivnější zamoření okolí, takže by tu už nebyl nikdo, komu by nějaká uniklá radioaktivita mohla vadit. Nehledě na popadané výškové budovy, mosty, nemocnice ...

A taková protržená hráz přehrady také není nic hezkého...

Mějte moc hezký den, Michale, ať se vám daří a díky za návštěvu. :-)

6 0
možnosti
Foto

Děvčátko milé, děkuji a přeji povedený nový týden!R^:-)R^R^

0 0
možnosti
DT

Děkuju, Horste. :-) Přeju krásný nový týden Tobě i Tvým milým. :-)R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 968
  • Celková karma 18,26
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.