Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Super-Země, to zní jako z hollywoodských sci-fi. A jak tak pročítám diskusi, vážně by se podle ní daly napsat další Zemsko-Superzemské hvězdné války. K tomu přeci u nás na naší matičce Zemi tak tíhneme. Myslím, že i jiné řasy, či jiný organismus schopný života na takové Super-Zemi, by při neopatrném vyhodnocování faktů tu mohl nadělat pěknou paseku. A možná už teď. Dani, zase jsem si početla - tentokrát přes své "nové oči" - mám to jako Bond, James Bond - zlaté oči. A vypadá to, že fungují báječně. Vaše přání od minule pomohlo. Díky za ně i za článek a pozdravuji. R^V

1 0
možnosti

To mě těší! Užijte si svoje zlaté nové oči - ať dobře slouží. R^

Děkuju za milou návštěvu, mějte krásný vídend, Dano. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

Dano, píšeš napínavé kriminálkyR^R^:-)

1 0
možnosti

Děkuju. :-) To vesmír sám... :-)

Krásný den do Norimberku, mějte se všichni moc hezky. R^

0 0
možnosti

R^ Opět pěkný článek. Detekční možnosti se stále zlepšují, objevených extrasolárních planet jsou už tisíce a umělci nám je vykreslují v těch nejhezčích barvách...nějakou chvíli bude trvat, než na ně skutečně dohlédneme, nic méně, z nejzákladnější spektroskopie a poklesu intenzity jasnosti je možné zjistit atmosféru, její hrubé složení a popřípadě její barvu, pokud není rovina oběhu kolmá vůči naší rovině pozorování. Hmotnost a oběžná perioda podle kmitů červeného trpaslíka (kolem nich se hledá nejlépe). Hmotnost oběžnic je tak trochu problém - odhaduje se ve spodní hranici. S přesnějšími metodami se ze superzemí klubou "neptunové", "saturnové", ale i hnědí trpaslíci. Vedle fotometrických metod včetně čočkování existují i další, třeba vynikající optická destruktivní interferometrie. Pokud by nějaký emzák s naší současnou technikou pozoroval naše Slunce ze vzdálenosti 30-40 ly, fotometricky zjistí jen Jupiter a Saturn. Optickou interferometrií zjistí vnitřní planety jevící se jako body a fíglem se může dostat na rozlišení desetitisíců km na pixel, takže stále je možnost v tomto směru posouvat hranice. Jenom s inteligentními vysněnými emzáky, pokud možno vyspělejšími než my, to nevypadá nijak optimisticky. :-)

2 0
možnosti

R^ Tipovala bych to na nějaké řasy, co si vesele plavou v tamním oceánu a jsou vodou chráněné proti záření trpaslíka. Možná něco, co má exoskelet a nadnáší se plyny, protože v té gravitaci to bude potřebovat opravdu dobrý vztlak.

Děkuju za milou návštěvu a přeju krásný den. :-)R^

1 0
možnosti
Foto

Zřejmě jste si nevšimla toho zeleného mimozemšťana, který vystupuje v inzerátech na Alze. ;-)

1 0
možnosti

:-) Že by? :-) Přeju hezký den do Holandska. R^

0 0
možnosti
Foto

To musí být nádhera žít na planetě, kde se super-milenci mohou koukat na super-měsíc, popíjet při tom super-kofolu a budou-li mít kliku, mohou na obloze zahlédnout super-supermana. :-)R^

2 0
možnosti

Ten bude muset mít ale super pohon, při 12 g... :-)R^

Děkuju za milá slova. Mějte krásný den. :-)

2 0
možnosti

Děkuju - a přeju krásný večer. :-)

0 0
možnosti
Foto

R^Na takové Super-Zemi musí být slušná gravitace.

0 0
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
1 0
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
2 0
možnosti

Myslím, že by to šlo vysvětlit gravitačně. Úniková rychlost bude vyšší než střední kinetická rychlost molekul při určité typické teplotě, jaká na planetě panuje. Když molekuly vodíku nebo atomy helia nedostanou dostatečnou rychlost, atmosféru taková planeta neztratí.

Osobně bych si tipla, že ty těžší prvky tam budou, ale gravitace je drží víc při povrchu, kam se moc dohlédnout nepodařilo. Nepřijde mi logické, že by tam žádné neměli - však z něčeho se musela ta planeta zformovat, takže "popel" z nějaké supernovy tam musí být přítomen. R^

Přeju překrásný den, Petře. :-)R^

2 0
možnosti

R^R^ Jsem zvědav, jaké nové objevy přinese Webbův teleskop. Otázka je, zda se na superplanetě, jejíž atmosféra se skládá jen z vodíku a hélia, může vyskytovat voda, kterou (zatím) považujeme za nezbytný předpoklad pro vznik života. Ta větší přitažlivost by nemusela být na závadu, "superplaneťané" by asi byli hodně mrňaví zelení mužíčci.:-)

P.S. Stavba Webbova teleskopu je hodně komplikovaná:

https://kosmonautix.cz/2018/05/dalsi-rana-pro-webbuv-teleskop/

2 0
možnosti

R^ Mohli by být plaziví... rozhodně zajímavé, jak by se ubírala evoluce v tak drsné gravitaci. Ale jistě by si nějak poradila.

Děkuju za link a přeju moc hezký den, Milane, mějte se prima. :-)

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS