Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VT

elektřinu bude nakupovat...chtělo by jim tu cenu řádně, "ekologicky", za "nečisté zdroje", osolit....

0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
2 0
možnosti
TK

Potíž je, že díky aktivistům už ani u nás nikdo novou JE nepostaví, nejvýš se přistaví blok ke stávající JE, protože už jsou tam lidé zvyklí, ale na novém místě je to beznadějné.

2 0
možnosti
DT

Ano. A je otázka, jak dlouho si to ještě můžeme dovolit.

Děkuju za návštěvu a zájem o blog, Tomáši, mějte krásný den. :-)R^

0 0
možnosti
TT

Jaderná energetika má dnes dva problémy: z nově postaveých bloků v žádném případě není a nebude levná a potom co s vyhořelým jaderným palivem vůbec, nehledě na cenu uskladnění (u nás v hustě osídlené zemi ho nikdo za plotem nechce a že se dále použije - to je pro příštích padesát len jen pohádka).

1 9
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
10 0
možnosti
Foto

Opravdu skvělé chronologické shrnutí. Realita je smutná, koncem 20. a začátkem 21. století politika staví dojmy nad fakty.

14 0
možnosti
DT

Ano, a nevidím způsob, jak to změnit, bohužel...

Děkuju za zájem o věc a přeju hezký den, Františku. R^

1 0
možnosti

Je to nelogické. Jaderná energie je extrémně efektivní, levný zdroj. Neničí životní prostředí - neprodukuje CO2. Nejprve jsme ji vynalezli a vylepšili - a potom elektrárny zavřeli.

Zdroj: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=720890

Tady bych vřele nesouhlasil. Musíme sledovat celý životní cyklus elekrárny, jinak se dostáváme argumentací na úroveň zelených. Výstavba jaderné elekrárny spotřebuje ohromné množství energie, a tím pádem uvolněné CO2 a i dalších ekologických dopadů. Nicméně, vřelý souhlas, že ve srovnání s ostatními zdroji jsou jaderky prostě lepší. Ve stabilním prostředí, což je třeba problém Japonska.

0 1
možnosti
JH

To stavba větrníků také.

2 0
možnosti
MS

Dobře napsáno.R^ Ta Fukušima byl poslední hřebík do rakve německé jaderné energetiky. Jsem velmi zvědav, jak Německo nahradí úbytek energie z jiných zdrojů.

2 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
8 1
možnosti
FL

Je to zdroj nejefektivnější, nejlevnější, nejekologičtější a zároveň nejbezpečnější, který zrušili z důvodů bezpečnosti:

https://towardsdatascience.com/a-case-for-nuclear-bridging-the-route-to-renewables-with-low-carbon-energy-f0ad069a37ce

Přínos Německa je, že poskytují světu jeden odstrašující příklad za druhým

6 0
možnosti
DT

Člověk v tom nakonec vidí alespoň něco pozitivního. Jinak by to bylo ještě zoufalejší než to je...

Děkuju za zájem o věc a za návštěvu blogu. Mějte hezký den, Františku. R^

0 0
možnosti
OU
DT

Ano, to je naprosto typické. Násilí, ničení toho, co by se svým omezeným intelektem nikdy nebyli schopní vymyslet a vytunit.... chaotka, která se pyšně na kameru naparuje, že jejich blokáda odstavila na pár dní dvě uhelné elektrárny (a přivezla se na tu blokádu autem. Jímá mě vztek nad tou drzostí, jímá mě vztek nad tím, že je tohle vůbec možné. A že jim to lidi trpí.

2 0
možnosti
PV

P16a21v34e90l 82V85é83b27r

15. 7. 2019 8:58

Smutné čtení a vám karma, paní Dano.

Čítávám si jedno sci-fi (autoři David Weber & Ringo John), kde vystupuje jedna militantní církev s rádoby ekologickým zaměřením: Požaduje navrácení planet do "předčlověčího" stavu. Na jí ovládaných planetách musí lidé, jako trest za rozvinutí průmyslu a zemědělství na palnetě, živořit (dostávají dávky jídla pod úrovní k přežití a produkovat vlastní nesmí) a musí navracet planetu k původnímu stavu ruční prací, bez použití strojů: okopávat pampelišky a podobně. Jenomže svou přítomností narušují "původní stav" a produkují odpad, takže jejich práce nikdy nekončí, protože musí napravovat to, co "způsobili" svou přítomností. Přitom starší této církve žijí v přepychových sídlech a používají veškeré výdobytky své doby...

Dnešní zelení směřují k témuž.

11 0
možnosti
Foto

V Kambodži se podobného stavu na několik let (1975-1981) podařilo dosáhnout. Za tu krátkou dobu tam vymřela či byla vyvražděna přibližně třetina obyvatel.

5 0
možnosti
MS

R^ Ještě větší zoufalství je historie jaderné energetiky v Rakousku, kde o zprovoznění již vybudované první JE bylo vypsáno referendum a vyhráli odpůrci. Od té doby není v zemi možná normální diskuze o jaderné energetice.

20 0
možnosti
Foto

Možná by bylo dobré připomenout, že odpůrci odevzdalidali v referendu 50,47% platných hlasů.

A že namísto této elektrárny byla postavena tepelná elektrárna Dürnrohr, spalující ruský zemní plyn a české i polské uhlí. Možná by někdo mohl spočítat uhlíkovou stopu toho rakouského rozhodnutí a připomínat ji občas odpůrcům jaderné energetiky.

13 0
možnosti
  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,69
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.