Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

K49a34r30e75l 27R17y71b66á71k

22. 7. 2019 20:46

hezký článek a zasloužená karma. k plutoniu-viz wikipedie- je to zatím nejjedovatější kov, který lidstvo zná. problém ovšem není v jaderných elektrárnách-pokud pomineme fukušimu a černobyl-kde se plutonium dostalo do atmosféry v plynném stavu, ale jaderné pokusy ruska, ameriky a francie. díky jim obíhá kolem planety cca 10 tun vaporizovaného plutonia. a když nebudete mít štěstí, tak při dešti nějakou tu částečku vdechnete. je to jistota rakoviny plic. mmchd-dal bych sem odkaz na Knihu atomového věku-přestože jsou autoři vesměs členy greenpeace, je to dost pěkné čtení. akorát mne trošku zarazilo, že tam nepíšou o nehodě na A1

1 0
možnosti
DT

Jedovatost plutonia považuju za daleko víc chemickou, nějaká aktivita tam je, ale ne tolik. Spíš by vás otrávilo, na to je potřeba opravdu minimální množství.

S těmi atomovými pokusy - naprostý souhlas. Vůbec se o tom nemluví - a přitom by mě třeba zajímalo, jestli spolu souvisí "náhlý" rozvoj alergií s tím, že naše matky žily v dobách permanentního falloutu. Nebo je to jen zlepšená diagnostika?

Mějte hezký večer, Karle, a díky za návštěvu. :-)

3 0
možnosti
Foto

Opět blahopřeji. Měla by jste dostat cenu Bloger(ka) roku. Dávám karmu.

Vždy se objeví bludaři, kteří tvrdí, že mobily způsobují rakovinu, že mikrovlnka otráví jídlo, nebo že genetická úprava rostlin znehodnotí potraviny a přitom jim nevadí pesticidy a jiné jedy.

Při provozování jaderné energetiky je jenom jedno nebezpečí a to exploze a následující zamoření. To nahrává odpúrcům této technologie. Proto je důležité mít vše v pořádku a pod kontrolu.:-)

8 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
2 0
možnosti
MZ

Já bych všechny ty elektrárny zakázal,tyhle kauzy každého jen otravují. Auterce karmu.

MZ

1 0
možnosti
DT

Zelení se k tomu tak nějak schylují. :-) Mějte krásný večer, Michale a díky za návštěvu.

1 0
možnosti
DT

Děkuju a přeju moc hezký večer. :-)

0 0
možnosti
DT

Děkuju za zájem o věc i za karmu. Krásný večer přeju. R^

0 0
možnosti
DT

Děkuju, mějte moc hezký večer, Jirko. R^

0 0
možnosti
JP

J16a28n 83P98e46š21u31l84a

22. 7. 2019 15:27

Děkuji za zajímavý článek. Jen se obávám, že si paní autorka z mnoha argumentů proti jaderné energii vybrala ten nejjednodušeji vyvratitelný, kterému (doufám) naprostá většina rozumných lidí nevěří. Angličané tomu říkají "strawman arguments" - argumentace proti strašákovi.

Osobně jsem proti jaderné energii, ale ne kvůli hypotetickému vypouštění izotopů při běžném provozu. Mnohem závažnější podle mne je:

- Dlouhý poločas rozpadu a dosavadní technická nevyřešenost skladování jaderného odpadu => možná ekologická zátěž na stovky let dopředu

- Riziko havárie, kterou budou zastánci JE opět svalovat na nějaký místní problém (např. komunistický nepořádek v Černobylu, manažerský styl v Japonsku, co si vymyslí příště?)

- A nakonec ten hlavní argument: Náklady, včetně ochrany proti rizikům havárie, jsou tak vysoké, že se výstavba nových bloků za komerčních podmínek nevyplácí (říká to sám ČEZ). Pokud se bude stavět, tak ve státní režii nebo se státní zárukou (finanční či cen energie), což znamená mnohomiliardové riziko pro spotřebitele nebo daňové poplatníky (tj. pro nás, občany).

No jo. Jenže jak potom skloubit rostoucí poptávku po energii, eurounijní tlak na omezování "fosilních paliv", snahu o emancipaci od Ruska, Saúdské Arábie, Venezuely, Norska (?) a dalších nevypočitatelných režimů bohatých na ropu, nechuť mít místo města nebo v sousedství uhelný důl (Libkovice, Horní Jiřetín, Frenštát pod Radhoštěm...) a přírodní konstanty, jako že slunce nesvítí a vítr nefouká stále a baterie také znamenají ekologickou zátěž. Takže to rozhodování zodpovědným politikům nezávidím. Ale přesto bych jádro raději nerozšiřoval. A byl bych rád, kdyby se diskutovalo relevantními argumenty, ne vytahovali strašáci.

Ještě jednou díky za článek.

0 1
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
5 1
možnosti
JK

J34a68n 20K90o53z28l20e46r

22. 7. 2019 15:15

Jsem z toho nějak zmatený protože zde diskutují na slovo vzatí odborníci co mají jadernou energetiku v malíku takže připojit se do diskuze by bylo určité faux paux jen by mě zajímalo proč již nejsou zaměstnání v ČAV jako vědečtí pracovníci ale podle mého pravda bude asi taková že diskutující si zde honí svá ega

0 0
možnosti
DT

Proč si myslíte, že zde diskutující lidé nejsou vědečtí pracovníci? Je vám doufám jasné, že blogy téhle kategorie přitahují publikum s určitými zájmy a zaměřením?

Já bych se na vašem místě radši nevsázela. :-) Děkuju za návštěvu a přeju krásný večer.

1 0
možnosti
ZM

Z53d15e93n97e49k 32M25a97l29y

22. 7. 2019 15:05

V clanku uvedena tvrzeni plati i pro JE Windscale?

0 0
možnosti
JK

J91a40n 72K62a45r61a15s21e52k

22. 7. 2019 17:09

jak pise autorka dole, blog se tyka JE ktere jsou v provozu a bez problemu funguji a ne JE , ktere okoli jiz zamorily.

1 0
možnosti
JR

J21a93n 40R27á47ž

22. 7. 2019 13:47

Mohu potvrdit, že v roce 1986, po půl roce plného provozu prvního bloku JE Dukovany, se dělal průzkum obsahu spadu u této elektrárny a Elektrárny Mělník. Obsah škodlivin nebezpečných lidskému organismu byl u

" Mělníka" u měřených hodnot vyšší v řádech a světe zelených div se....vyšší byl naměřen i co se týká přítomnosti radioaktivních prvků.

7 0
možnosti
WW

:-) V květnu určitě ano.

0 0
možnosti
  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,68
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.