Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MZ

Za karmu to je. Ale podle mě je to nošení dříví do.. kdo nechce, nebere v potaz. Ještě bych doplnil,že Černobyl neměl ochranný kontejnment, střecha byla z hořlavého materialu. Pro ušetření byla strojovna jedná velká budova pro všechny 4bloky, reaktory na třetím a čtvrtém byly také sdružené. Neexistoval plán evakuační, plán pro případ nehody. Již při výstavbě KGB napsala zprávu, jakým slendrianem je Černobyl stavěn, odchýlení sloupu od svislé osy i 15cm atd. U veverek může hořet i voda, při vysokých teplotách rozkladem na vodík a kyslík. To se stalo ve Fukusime. Stalo se to í v Černobylu, kdy vlastně hasiči v prvních chvílích situaci hlášením paradoxně zhoršovali.

7 0
možnosti
Foto

A hlavně byla chyba v moderátorových tyčích.

1 1
možnosti
MZ

To byl asi poslední hřebíček, proč k havárii došlo, to je pravda. Grafitovy konec tyčí asi způsobil poslední nárůst vykonu. Jen upresnim, jedná se o regulační tyce. Já spíš zmiňují, co po havárii a rozdíly mezi RBMK a tlakovodnimi. Kdyby třeba byla budova postavena pořádně, střecha by nespadla. Tedy třeba ne celá. Kdyby byla z nehořlaveho materiálu, tedy kritina, třeba by se požár nešířil, nenasaval radioaktivní částice atd.

3 0
možnosti
MZ

A ještě bych zmínil další věc, elektrárna měla pouze dva okruhy, tzn. že voda na turbíně byla radioaktivní a samotná turbína musela být stíněná.

4 0
možnosti
JK

J44a12n 56K19a43r32a98s29e96k

29. 7. 2019 12:52

nejen noseni drivi ale i manipulace ctenaru.

Obcanum Ceske republiky neni vpodstate nutne jadernou energii zduvodnovat nebo vychvalovat. Existuje zanedbatelna mensina odpurcu jadra i v Cechach, ti maji ale uplne jine argumenty nez jim je prezentovano autorkou a proto je clanky nemohou oslovit. Pro tu vetsinu je pozitivni, ze se pomoci tech clanku ujistuji, ze stoji na te spravne strane barikady.

Odpurci jadra dnes nemaji vubec strach z radioktivniho nadobi, ze zareni v okoli elektraren a havarii ala Cernobyl. Prevazna vetsina realizovala, ze kdyz bydli vic jak 50 km vzdleni od JE, tak se ze zkusenosti nemusi nijak zvlast strachovat. Jednou za 25 dojde asi nekde k havarii ale nasledky sleduje vetsina jen v televizi.

Samozrejme, ze si v diskuzich hodime na hlavu ty Sieverty a studie o leukemii a o tom, ze v Nemecku nesjou lide v okoli tech skladech nijak nadseni. A i v televiznich diskuzich ti odpurci jadra, pote co tak ze setrvacnosti zmini ten radioaktivni jod v morske vode nakonec na otazku moderatora priznaji: argumentace proti jadru se dnes vede ciste a pouze ekonomicky. A proto si myslim, ze autorka manipuluje ctenare, kdyz jim vyklada, ze si odpurci jadra lamou hlavu nad tim, jestli byl v Cernobylu blby reaktor a jestli jsou dnes reaktory lepsi nebo horsi.

Ne, dnes se odpurce jadra pta, jestli to ma skutecne ekonomicky smysl stavet nove JE. A mozna je to i tak, e ho ty haverie nebo to zareni tolik nezajima, protoze ta ekonomika dodava mnohem vice argumentu proti.

0 3
možnosti
EN

E67m11i98l 35N75o83v57á63k

29. 7. 2019 13:04

Většina občanů v ČR hlavně chápe, že žádný zdroj elektřiny není bez rizika dopadů na zdraví a životy občanů, a ve všech seriózních srovnáních vychází jaderná energetika v přepočtu na vyrobenou jednotku elektřiny jako jeden z nejbezpečnějších zdrojů.

A zároveň také většina obyvatel ČR chápe, že v době, kdy se v Evropě schyluje k vyhlášení uhlíkové neutrality, prostě v ČR žádný jiný bezemisní a regulovatelný zdroj elektřiny do budoucna není. Takže pokud do budoucna chceme zachovat stabilní dodávky elektřiny, a nechceme se spoléhat na to, že se "pak něco vymyslí", jinou možnost stejně nemáme.

7 1
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
4 0
možnosti
MZ

Ekonomika? Až bude stejná výkupní cena pro JE, soláry, větrníky, až budou muset všechny zdroje povinně odvádět do fondu peníze na svoji recyklaci, tedy i nejen jaderné. Až se spočte, kolik energie vložím a získám z jednotlivých zdrojů, včetně nákladů na přenosou soustavu, až se nebude jeden zdroj diletansky, daňově, výkupní cenou zvýhodňvovat před druhým, pak si rád o ekonomice pohovořím, To už vůbec nehovořím o stabilitě, výdrži (uvažuje se, že JE III+ generace 100let), to už vůbec nehovořím o dalších aspektech jako že místo větrníků můžou být lesy, louky, místo řepky na poli plodiny k jídlu, místo solárníků zase louky, lesy. A když se podívám, jakou plochu zabírá JE o výkonu 2400MW a jakou plochu alternativní zdroje. A také bych doporučoval spočíst, kolik energie je třeba na výrobu zdroje, údržbu, dovoz paliva, čistících prostředlů, odstraňovačů námrazy na jednotlivé zdroje atp. A že ty odstraňovače námraz na větrníky, čistítí prostředky na solárníky jsou pěkné svinstvo, asi tuší každy. A kolik železa, betonu atd musím prostavět, abych získal 1000MW ze zdroje, který je nejen že nestabilní, ale přetěžující přenosou soustavu - a často zálohován uhlím, plynem či JE. Tomu se říká ekolgie a ekonomika v praxi...Ano, vytáhne někdo mrtvé a ozářené, přesto na vyrobený počet kW má JE nejmenší poměr obětí. Takže otázka není pouze ekonomická, i tam JE jasně vede, otázka je stabilita a to nejen přenosové soustavy ale i energetická jako celku, otázka je závislost na přírodě/dovozu, otázka je, zda si s tím průmysl poradí, otázka je, zda je ekologické pálit uran než raději uhlí, plyn a biomasu. Protože z tohoto pohledu celkového je JE pro ČR jediné řešení. A vodní to nezachrání, v R prakticky není už kde, fůze je daleko i díky pozastavení výzkumu. Úspory se zvětšující se úrovní také příliš v úvahu nepřipadají, navíc strašák elektromobility tento stav ještě zhorší.

4 0
možnosti
TT

R^

Poznámečka: JE má nejmenší poměr obětí na vyrobený počet kWh, nikoliv kW. Tato nedbalostní (pevně doufám) chyba je značně rozšířená.

0 0
možnosti
MZ

Máte pravdu, pokud píší na vyrobeny pocet:-) ale pokud bych naspal na kW, tedy na výkon, také bych se nemýlil a je možné tak naspat:-)

Děkuji za upozornění

MZ

0 0
možnosti
  • Počet článků 968
  • Celková karma 18,89
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.