Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Zajímavý článek i diskuse.R^R^

0 0
možnosti
DT

Děkuju a přeju krásný večer, Milane, mějte se prima. :-)R^

0 0
možnosti
TT

Nojo, je to tak: svojí fanatickou pseudoekologickou politikou ničí životní prostředí, kam se člověk podívá. :-P

Je potřeba to říkat často a pořád! R^

1 0
možnosti
DT

:-)R^ Budu se snažit, děkuju za podporu, Tomáši. Mějte moc hezký večer. :-)

0 0
možnosti
PV

P21a39v83e86l 38V72é79b72r

5. 8. 2019 10:34

No, další článek, který by se měl dostat mezi lidi (aby se dostal mezi ekopošuky, v to nedoufám, jejich víra je uzavřená, neměnná a jednou provždy daná). Co bych obzvláště vypíchl jsou ty souvislosti v procesu přípravy rádoby ekologických zdrojů, kterážto příprava vede přes tak "ekologické" procesy, že se z nich ježí chlupz i nám, zastáncům jádra.

Karma, paní Dano, a přeji moc hezké dny.

4 0
možnosti
DT

Děkuju moc! Vám také krásné dny - vám i chlupatému kamarádovi. :-)

Víte co by se mi líbilo, kdyby se podařilo dát dohromady pár blogů i z těch oborů, co mi jsou cizí. Každý z nás známe v podstatě nějaký střípek. Jeden ví, jak neekologická je výroba železa, druhý třeba mědi, hliníku, jiný se vyzná v plastech... to všechno by chtělo nějak propojit. Ono se o těchhle věcech "taktně" pomlčívá a označují se za ekologické, přitom je to velice vzdálené realitě. Já se budu rozhodně snažit sbírat ty střípky, které jsou mi dostupné. Protože mě ta demagogie a hra na čistou energii z neskutečně plýtvavých zdrojů... štve. :-)

Mějte krásný večer, Pavle, a zítra moc hezký den, díky za milou návštěvu i slova. :-)R^

1 0
možnosti
LJ

Takovouto osvětu potřebujeme jako sůl.

5 0
možnosti
DT

Jsem ráda, že se vám líbilo, děkuju! Mějte krásný večer, Ladislave a díky za milou návštěvu. :-)R^

0 0
možnosti
MS

R^ Záleží na tom, jak se uran těží. V Hamru na jezeře se používala hydrochemická těžba, při které se vtlačuje pod zem mj. velké množství kyseliny sírové. Došlo zde ke kontaminaci životního prostřední - ne radioaktivní, ale chemické. Podepsala se na tom také okupace 1968 a odchod mnoha odborníků na západ.

http://www.strazpr.cz/z-historie-tezby-uranu/d-3548

http://www.teseus.org/images/24052017_HG_workshop/prezentace/Vokal.pdf

5 0
možnosti
MS

Doplnění: hydrochemická těžba se používala bez ohledu na rozsáhlé podzemní zdroje pitné vody, které byly kontaminovány.

https://energetika.tzb-info.cz/elektroenergetika/15439-tezba-uranu-v-ceske-republice

3 0
možnosti
DT

Děkuju za zájem o věc a přeju hezký den, Jiří. R^

0 0
možnosti
LB

Děkuji za zajímavý článek. V případě různých odkališť, hald či výsypek se často jedná o něco, co je dnes odpadem, a zítra může být cennou surovinou. Stalo se tak v historii už mnohokrát, například s uranem z Jáchymova, který byl po objevu svých jedinečných vlastností nejprve extrahován z hlušiny po dřívější těžbě jiných kovů, až poté těžen přímo.

V případě těch čínských odkališť je mimořádně zajímavý obsah thoria, které by se mohlo stát jaderným palivem budoucnosti, protože oproti uranu mu řadu výhod.

2 0
možnosti
DT

Mohlo, to máte naprosto pravdu. Právě ale v případě radioaktivních látek není až tak jednoduché udělat přidruženou výrobu - a tak to nejspíš dopadne tak, že opravdu budou tímto trávit široké okolí až do doby, než nějakou jinou firmu nebo stát napadne, že už toho tam je dost, aby se vyplatilo to z těch odkališť těžit.

A mezi tím budou naše větrníky škodit právě tím způsobem, jaký předhazují aktivisti jaderné energetice (u které to neplatí). To je asi velice krutá ironie osudu.

Přijde mi to velice zajímavé - a jsem si jistá, že naprostá většina těch Mirků Dušínů, co se tak zasazují o ekologii a větrnou energii - o tom nemá ponětí.

Děkuju za milá slova a návštěvu. Mějte moc hezký den, Lukáši. R^:-)

3 0
možnosti
  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,69
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.