Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PP

Drobná poznámka z pohledu chemie. Boritany a boráty jsou synonyma. Tipnul bych si, že to měly být boridy (bez kyslíku) a boritany.

0 0
možnosti
DT

Děkuju a přeju krásný den. :-)

0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
5 0
možnosti
DT

:-)R^ "Vědci vyzkoumali" je obrovské téma. Existují kauzy, kdy novináři přesně popisují, jak se dá absolutně cokoliv vydávat za vědecký výzkum. Existují známé cesty jak toho dosáhnout (například publikace v penězchtivých časopisech, nejlépe cizojazyčných, odkud to převezme s trochou snahy denní tisk - často se k tomu používá Indie) - a ještě jednodušší je sehnat někoho s bývalým titulem nejlépe profesora - tak jako v mém příkladu.

1 0
možnosti
Foto

Karma. Velice přesný, odborný a technicky precizní (a i laicky pochopitelný) popis toho, jak se manipuluje s "netechnickou" veřejností v zájmu ideologie. Dobrý článek. R^

1 0
možnosti
DT

Děkuju za milá slova, jsem ráda, že se vám líbilo. R^ Mějte moc hezký den, Ladislave. :-)

0 0
možnosti

Myslela jsem, že se kokily používají pouze při výrobě železa a tavení kovů, nenapadlo mě, že by mohly být skleněné jako pouzdro na jaderný odpad. Je to chytré a vypadá to jednoduše. Díky Dani za další zajímavý článek. Velmi mě zaujal. Přeji pěkný den.R^

1 0
možnosti
DT

Oni ten odpad ve skle jednoduše rozpustí. Jako cukr ve vodě.

Výhoda je, že se ty izotopy tím oddělí od běžného koloběhu. Z toho skla se už nedostanou. Děkuju za zájem o věc - přeju moc hezký den! Mějte se krásně. :-)R^

0 0
možnosti
JK

J32a83n 45K26a22r10a87s19e89k

12. 8. 2019 19:17

kolega dole v diskuzi napsal: 'Tato kauza mi unikla'

Neni se co divit, kdo si take pamatuje, co bylo pred 10 lety. Mozna ale ze to bude tim, ze se zadna kauza nekonala?

Jak autorka spravne popisuje uverejnil znamy nemecky tydenik vysledky laboratornich pokusu vedeckeho tymu tykajici se principu skladovani atomoveho odpadu ve skelne mase s ohledem na to, zda je to bezpecne, jak je vseobecne uvazovano.

I kdyz to nekomu mozna prijde divne, ale to skutecne novinari nekdy delaji - ze uverejni vysledky nejakych takovych vyzkumu. Protijaderni aktiviste, ze kterych sestava v Nemecku kazda redakce nejakeho platku avsak nejak zpanikarili a misto toho, aby okamzite vytiskli palcovymi titulky jak je jaderna energie spatna, tak se poptali v Nemecku u pracovist , ktera take skladuji odpad podobnym zpusobem, zda vidi nejake problemy a nebezpeci. Nikdo takovy se nenasel. Pote se redaktori obratili na spolkovy urad, ktery ma tyto zalezitosti na starosti a zeptali se, zda dojde na zaklade 'novych' poznatku k prehodnoceni zavedene skladovaci technologie. Urad suse sdelil, ze laboratorni prace tymu nemaji zadnou praktickou relevanici a vubec se s tim nehodlaji zabyvat.

S vysledky svych setreni konfrontovala redakce nyni v blogu uvedeneho profesora, ktery k vseobecnemu prekvapeni neopriznal, ze se totalne myli a trval na svem, ze se muze neco stat, kdyz se ty okolnosti tak nejak blbe sejdou.

Cela tato tzv. 'kauza' gradovala tim, ze se pod citovanym clankem objevilo 86 (slovy osmdesatset) komentaru.

Mozna, ze se ted nekdo pta, kde jsou ti aktiviste? Jak jsme se v minulem blogu dovedeli, je na svete 3 az 3 miliardy protijadernych aktivistu. V uvedene 'kauze' tak nejak chybi. Ale jiste existuji, i kdyz je nezname jmenem.

U projadernych aktivistu zname alespon jednoho -> mnozi to jiz jiste tusi - je to nase autorka. :-)

0 4
možnosti
DT

:-)O tom, jak to skutečně bylo, svědčí ty linky v textu a pod textem. Kdybyste si je rozklikl, nebudete tu tvořit konspirační teorie. :-)

5 0
možnosti
Foto

8-oTohle mi přijde na úrovni "filtru" do zásuvky. Ani nemuselo dojít na tu vodu ve skle, on i ten kyslík z SiO2 není zrovna dostupný k dalším reakcím... A nemá "pan profesor" krom různých jmen i stejnou tvář, jako někdo ve zcela jiném oboru v jiné zemi?;-)

2 0
možnosti
DT

Přesto to splnilo svůj účel. Lidem zůstalo v hlavě jen to, že vědci se bouří proti kokilám (co na tom, že to není pravda a skuteční odborníci z oboru se vyjadřovali diplomaticky ve smyslu "fakt se jako musí každý dědek vrtat do všeho, čemu nerozumí"?) ... a jako strašák v hlavách lidí to zůstane navždycky.

Přeju hezký večer, Kláro, mějte se prima. :-)R^

3 0
možnosti
Foto

Ja se pokusil vse vstrebat, dekuji DanoR^R^:-)

0 0
možnosti
DT

Přeju moc hezký večer do Norimberku, Horste, mějte se všichni pospolu moc hezky. :-)R^

0 0
možnosti
TT

Žádnej odpad! Cenná druhotná surovina - cennější než původní! ;-)

3 0
možnosti
Foto

Zajímalo by mě, jestli se tato cennější surovina dá nějakým způsobem opět separovat k dalšímu použití?

0 0
možnosti
WW

R^

Další pokus, jak zlanařit "neaktivní" vědce a když se to z větší části nedaří, tak alespoň vykrást části jejich studií ze šuplíků a přizpůsobit si je. Stejně tak si počínají třeba i kreacionisté, kteří si za a) vědce vymyslí, b) vytrhnout z kontextu něco, co jde využít v ideologii, c) přesvědčí bývalého akademika se začínající frontotemporální demencí ke spolupráci...

4 0
možnosti
DT

R^ Přesně tak. Jak se někdo začne ohánět "vědci vymysleli, vědci potvrdili a vědci vyvrátili" už se automaticky dívám, co je to za vědci. Velice často se jeden nestíhá divit. :-)

Mějte krásný večer Waldo, ať se vám vydaří. R^

2 0
možnosti
  • Počet článků 968
  • Celková karma 18,58
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.