Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
GH

G75e26o42r91g76e 40H69o38l86y

11. 9. 2019 23:01

Diky, ze na tohle upozornujete...tady je par clips o tom:

https://www.youtube.com/watch?v=-pHzGpnFPG8 ...trailer pro ten film

https://www.youtube.com/watch?v=RrEbkqikU9U

A vyuziji teto prilezitosti Vam rici toto o vesmiru:

https://www.foxnews.com/science/water-detected-potentially-habitable-exoplanet

0 0
možnosti
GH

G80e39o71r86g88e 27H76o29l35y

11. 9. 2019 22:58

Diky, ze na toto upozornujete...tady je par clips o tom:

https://www.youtube.com/watch?v=-pHzGpnFPG8 ...trailer pro ten film

https://www.youtube.com/watch?v=RrEbkqikU9U

A vyuziji teto prilezitosti chci Vam rici toto o vesmiru:

https://www.foxnews.com/science/water-detected-potentially-habitable-exoplanet

0 0
možnosti
TK

Já vím, že dostanu mínuska, ale ona je otázka, jestli to nebyla spíš současně víc slabost, než hrdinství a zda by se nezachoval stejně, i kdyby byly minimální pochyby o tom, že se jedná o útok, protože by tím sobě a rodině zachoval alespoň nějakou naději na přežití. Tedy zda byl vůbec schopen to "tlačítko" stisknout. "Strana a vláda" :-) mu jistě nesvěřily zbraňový systém proto, aby ho nepoužil a vlast nebránil, přestože bránit se by znamenalo vyšší globální ztráty na životech.

0 1
možnosti
WW

Demonstrace síly takových zbraní už byla provedena pokusnými výbuchy na obou stranách a do toho lze započítat i Hirošimu a Nagasaki. Účel těchto zbraní, tak jako i v 80. letech a dříve, je už někde jinde a i když se to některým nelíbí, je to jakási zbraň míru - atomová bomba budí respekt na obou stranách a jsem přesvědčen o tom, že nebýt atomové bomby, už by se dávno Evropou prohnala další válka. Už dávno neplatí, že se atomový arzenál musí použít, když už se do něj investovalo, ale naopak, drží různě silné protivníky od sebe bez ohledu na jejich vyspělost a politiku - pochopitelně, použití atomové bomby by bylo o posledním soudu bez vítěze a toho jsou si tábory plně vědomy - útok jen tak a jako první, nedává logiku, protože primárně jde přece o zastrašovací zbraň, z jejíž použití se nedá do budoucnosti profitovat. Svěření zbraňového systému, především toho atomového, skutečně není o tom, že se musí použít. Zohledňovat i to, že součástí politiky psychologického zastrašování je i story o hrdinství Petrova a pod. - prostě se skrze satelitní chybu dalo všem najevo, že ten arzenál prostě připraven byl a jakýkoliv pokus z druhé strany by určitě nebyl přezkoumáván jako v případě poruchy. Jasné poselství a proto čin Petrova neskončil navždy ve složce Top Secret. Když Američané vyháněli ruskou ponorku hlubinnými náložemi, příběh o tom, že jeden ze tří ruských důstojníků nezastrčil svůj klíček do odpalovacího zařízení atomového torpéda, způsobilo, že si Američané toto příště prostě nedovolili, ale už se jen hrála honička na kočku a myš díky senzorové síti. Rusáci umí politicky proměnit nevýhodu ve výhodu a nejenom v tomto případě měli paradoxně ve výsledku navrch - rusáci jsou mazaní, zvládají i psychologický boj a nevyplatí se jim věřit...v ničem.

2 0
možnosti
MG

Rad bych poznamenal, ze to nebylo uvolnění z armády za trest; práce v aěrmade byla taková, ze protože projevil schopnosti v oblasti analýzy dat, byl pověřen práci na zdokonalení systému analýzy - vyhodnocování dat; vedení země a armády jej tedy prověřili orave tím v čem se projevil jeho nejlepší úsudek; a i to, ze zastavil odvetu bylo systémové rozhodnutí, jinak by tu možnost neměl. ;-(

0 0
možnosti
DT

Jeho šéf, ten, který celý příběh zveřejnil, říkal něco jiného.

0 0
možnosti
RB

https://www.csfd.cz/film/333789-muz-ktery-zachranil-svet/prehled/

Dokument o tom jak to bylo, Petrova tam hraje osobně Petrov. Stojí za to se podívat. ;-)

1 0
možnosti
DT

Děkuju za link a přeju hezký večer. :-)R^

0 0
možnosti
RB

Bohužel Petrov v dokumentu ve kterém sám hrál na otázku zda bude jaderná válka odpověděl: Ano, lidé to mají v sobě..... Nechci se toho dožít. Lidé si moc nedokáží představit co taková dnešní jaderná hlavice dokáže. Znají jen záběry z televize z nějakého testu nebo záběry z Hirošimy nebo Nagasaki, ale dnešní jaderné bomby jsou 1500x silnější než byly ty dvě dohromady shozené na Japonsko. Taková bomba vám způsobí popáleniny 3. stupně i když jste 100km daleko od výbuchu. Tlaková vlna do vzdálenosti 700 km. Okna se sypou ve vzdálenosti 900 km. Seismická vlna vytvořená výbuchem je měřitelná i po třetím oběhnutím Zeměkoule. Pro srovnání, jedna taková dnešní bomba vytvoří při výbuchu přibližně stejné množství energie jaké vyrobí v ČR všechny elektrárny ČEZu za rok.... Jedna jediná bomba :-/

0 0
možnosti
JK

J57a64n 97K67a64r93a62s48e13k

24. 8. 2019 21:37

[..] přibližně stejné množství energie jaké vyrobí v ČR všechny elektrárny ČEZu za rok. [...]

nic si z toho nedelejte, my jsme meli drive taky tak mizerne elektrarny .... :-)

0 0
možnosti
JK

J47a75n 32K62a33r94a90s38e86k

24. 8. 2019 11:36

R^ V Karma ++

jen bych doplnil, ze spravne by to melo byt: O muzi, ktery omylem zachranil cely svet'

Z armady odesel na vlastni zadost a predtim byl vyznamenan a povysen. Z duvodu utajeni samozrejme za neco jineho nez za diskutovanou akci. V mnohych rozhovorech poukazoval na to, ze nebyl popotahovan, spise mu ten medialni cirkus za jeho udajne hrdinstvi u spolupracovniku spise uskodil.

Samozrejme, ze byl za svuj cin svetove vyznamenan a pri te prilezitosti se take setkal s Kevinem Costnerem, ktery mu tehdy poukazal 500 $ , ktere mu chtel Petrov vzdy vratit. Jestli mu je vratil a nebo mu jen podekoval neni dolozeno.

Svet zachranil omylem, nebot nemel od sovetske spionaze spravne informace. Vychazel z toho, ze NATO a USA provedou utok s celym atomarnim kontingentem a proto povazoval tech 5 raket za chybu systemu. Petrov pozdeji priznal, ze kdyby mel aktualni informace o tom, jak chce NATO postupovat - totiz utok ve dvou vlnach, tak by nahlasil vedeni armady, ze se jedna o utok.

Svet zachranila neschopnost sovetske vyzvedne sluzby.

0 0
možnosti
WW

:-) Dobrá konspirace, ale vzhledem k pamětníkům režimu, neobstojí. Mediálně se v té době nic nekonalo a ani nemohlo (až po pádu železné opony). Spolupracovníci se na ověřování přímo podíleli - plnili rozkaz funkčně nadřízeného a v armádní hierarchii jim to poskytuje jakýsi distanc od špatného či dobrého, zvláště když musel hodně vysvětlovat a vůbec to nebylo příjemné a záviděnihodné. Režim neumožňoval sbalit se a jít někam jinam, zvláště pokud měl nějaký stupeň utajení, kromě toho, že pracovní zařazení se schvalovalo i u civilistů. Přeřazení do vývoje zařízení včasného varování mohlo být přilepšením a lepším zúročením zkušeností, které prokázal... Jestli si Costner cení svůj život na 500 USD, bylo by to spíš na ostudu, možná vyrobenou bulvárem. Americká strategie byla oficiálně obranná a nebrala ohled na tehdejší mezinárodní právo o nepoužití jaderných zbraní proti civilistům (Praha měla pořadové číslo 61 z 69. a ji byla přisouzena "psychologická" megatunová fúzní bomba). Jakési "vlny" letectva a zbraní krátkého doletu se měly konat jen v případě útoků rusáků a jejich spojenců. Nikdo se neodvážil použít jaderné zbraně jako první a nevylučuji, že generálové obou stran šli naproti "šťastným" záminkám a použil by se celý arzenál k zasažení všech větších měst a strategických objektů naráz kvůli snížení dopadů odvety. Dedukce Petrova tedy byla naprosto správná a odvrátil důsledek ruského šlendriánu, který jak víme, v drtivé většině končí špatně.

4 0
možnosti

Řekla jste Dani správně "dobře se mu dívejte do tváře". Je to moc, moc poučný článek. Děsí mně představa, kdo všechno dneska bombu má - a prostředky ji použít. Pokud použiji počet pravděpodobnosti, pak mám strach, že nejde o to, zda k podobné situaci dojde, ale kdy. Vždycky nebudeme mít štěstí na klidné, rozvážné a rozumné, výkonné lidi na správných místech. Teď se zase vypovídá smlouva mezi hlavními mocnostmi o jaderných zbraních. Pravděpodobnost se tedy jen zvětšuje.

Dano, ten příběh jsem vůbec neznala. V tu dobu jsem byla na mateřské se svými dvěma dětmi a přemýšlela, jakou máme kliku, že nám soudruzi přidali měsíčně 500,- Kč na přídavcích, protože jsem měla druhé dítě včas. Kdybychom si pořídili syna o pár měsíců později, už bychom asi museli obcházet s prosíkem rodiče. Tehdy to byl fakt problém a žilo se od dávek k dávkám a od výplaty k výplatě. Směšné, že? Úplně chápu toho pána, že doma ženě nic neřekl, v Rusku to tehdy muselo být podobné, možná mnohem horší. Díky za vzpomínku na úžasného člověka. Takovým se pomníky nestaví. A měly by. R^V

2 0
možnosti
DT

Děkuju, jsem moc ráda, že se vám blog líbil. Člověku uteče v životě tolik zajímavých věcí. Ale je skvělé, že se dnes dají najít v internetu. I mně tehdy ten příběhl "utekl", a také v roce 98 kdy se to probíralo v našich médiích.

Mějte moc hezký večer, Dani a krásný víkend. :-)R^

2 0
možnosti
DT

Děkuju, mějte krásný den. :-)

1 0
možnosti
Foto

Nějak mi to nesedí. Nemyslím si, že zachránil. Vždyť přece chyba byla na sovětských přístrojích? Takže maximálně zabránil, aby ruská armáda začala zničující jadernou válku nesmyslným (bezdůvodným) útokem. Chlap si zasluhoval uznání za chladnou hlavu, ale ani toho se nedočkal. Máte to nějaké domotané.

0 5
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
7 0
možnosti
  • Počet článků 970
  • Celková karma 18,50
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.