Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Taky si myslím, že náhradní díly zrovna nebudou kardinální problém, kdyby k čemukoliv došlo. Obzvlášť teď, kdy se téměř cokoliv dá vymodelovat 3D tiskárnami do detailů, a poté vyrobit. U takového objektu jako je jaderná elektrárna nebude třeba velkých sérií a případné chybějící "součástky" budou asi každá unikát. Dík Dani za osvětu. Mimochodem, padla tu trochu skeptická myšlenka o nekvalitních věcích, jakými Čína zaplavuje trh. Ještě mám v živé paměti vtipy, které se dělaly na to, jak přesně - včetně záměrně vložených chyb - kopírují vše, co přijde ze Západu Japonci. Vzpomínáte? Nějaká 60. - 70. léta. Dnes jsou technicky na špičce. Je to proces v čase. Tehdy oni - po válce a dnes Čína, aby dohnala totéž po "kulturní revoluci", potřebovali nějak začít, a tak kopírovali. Nebude moc dlouho trvat, a možná se my budeme všechno učit dělat od nich. Některé obory mají špičkové už teď. Zdravím Vás Dano i diskutující. Jako vždy, zajímavě napsané. R^

2 0
možnosti

Čína nás ještě během našeho života předežene, myslím. Jsou pilní, jsou chytří a cílevědomí. Tímhle způsobem jsou velice efektivní. Už dnes je polovina astronomických výzkumů dělaná čínskými autory.

Děkuju za milou návštěvu a milá slova, mějte krásný večer, Dani. :-)R^

1 0
možnosti

Děkuju - přeju krásný den. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

A mají nějaký argument, o kterém by se dalo uvažovat a ne se jím bavit?

2 0
možnosti

Myslím že ne. Všechny jsou zacílené na vystrašení lidí, kteří o tom nic nevědí. Většinou cílí na pudové chování a vyvolávají iracionální strach. Ne nadarmo. Vystrašení lidé nejednají logicky. A přesně to nelogické chování potřebují, když mají docílit toho, že se vzdáme nejlevnějšího a nejbezepčnějšího zdroje ve prospěch neekologických, drahých a plýtvavých technologií.

No a pak už se můžeme jen zamýšlet, co za tím vlastně vězí. Tehdy v Německu to byly aktivity Zelených, kteří se chtěli jakýmkoliv způsobem dostat "ke korytu". V dnešní době se nejspíš spojí s "grétology" a ekologisty - s tímtéž účelem. :-/

Buďme optimističtí, že se jim to nepodaří. Krásný den, Kláro, mějte se hezky. R^:-)

3 0
možnosti
Foto

V dobách vládnutí komunistů jsme museli náhradní díly pro určité modely aut upravit, aby se daly použít do jiných modelů na které díly nebyly k sehnání. Tím sice hrozilo majitelům s upravenými díly nebezpečí, ale nedá se srovnat s nedostatkem náhradních dílů pro jaderné elektrárny. Dano R^R^R^R^

0 0
možnosti

Hezky to řekl dole pan Pavel. :-)R^

Mějte se všichni krásně, ať se vám pospolu daří, krásný den do Norimberku. :-)

0 0
možnosti

J69a94n 18K36a12r26a64s64e65k

26. 8. 2019 19:33

ja jsem take tak trochu toho nazoru jako pan Raz, ze ten clanek je neco jako vozit uhli do Newcastlu.

Nakonec ona se tahle problematika resila uz v roce 1998 pred volbami a tam ten politik za soc. dem. jasne rekl:

'nahradni dily jsou'

0 0
možnosti

:-) Není špatné seznamovat čtenáře s argumentačními nesmysly těch, kteří si dali za úkol strašit. Ono to dost o nich vypovídá a je také zajímavé, že to nikdo z odpůrců jádra nedementuje. Spíš hledají způsoby, jak diskusi na téma "omezenost aktivistů" přesměrovat jinam, nebo ji přímo zpochybnit, aby se nemuselo přiznat, že je to kardinální hloupost. To dokazuje, že každá "argumentační" pitomost ve prospěch ideologie aktivistů je vítána a tím pádem to vůbec není o ekologii, ale o náboženství. ;-D

3 0
možnosti
Foto

Omlouvám se, že odbočuji od tématu, Je možné, aby ozářený jedinec byl nebezpečný ošetřujícímu personálu, jak jsem dnes četl v novinách?

0 0
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
2 0
možnosti

R^:-) Až tak? Čím se asi bude "argumentovat" příště...:-)

0 0
možnosti

:-) Mám tam připravený "převoz uranu" "transport plutonia" "špinavé bomby" a ... moje zamilované téma... "stovky nehod" ... zatím... plus ještě odhadem asi dvacet dalších, mohlo by to vyjít do vánoc. :-)

Krásný den, Waldo, díky za milou návštěvu. R^

2 2
možnosti
Foto

Za minulého režimu by byl nedostatek náhradních dílů zcela běžný. Pokud se dnes budeme orientovat na systémy z opravdu průmyslově vyspělých zemí, tak problém náhradních dílů nás nemusí trápit. Nakonec dnešní moderní technologie dokáží vyrobit jakýkoliv díl "na počkání".

Ovšem čekat na náhradní díl z východní produkce může oprávněně vyvolávat obavy.

0 0
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti

R^ Jsem upřimně poděšen. Duševními pochody v hlavách některých aktivistů. ;-D

Každý technický prvek má svou plánovanou životnost, pro ty důležitější se stanovuje doba dostupnosti náhradních dílů, případně se nahrazují novějším kompatibilním modelem.

V JE jsou kritické reaktorová nádoba a primární okruh, které prakticky nelze měnit. Ostatní části se mění v případě poruchy nebo po ukončení životnosti. Například v Dukovanech i Temelíně byly původní turbíny vyměněny za účinnější, takže elektrárny mají vyšší elektrický výkon než při spuštění. Také se mění řídicí systémy elektrárny.

https://www.euro.cz/byznys/obnova-po-20-letech-nove-ridici-systemy-v-temeline-vyjdou-na-554-milionu-1395984

5 0
možnosti

Skvělý důležitý link!!! Děkuju moc za doplnění! R^

1 1
možnosti

Já bych je poslechl - každé tři roky, hned jak skončí leasing, novou lepší jaderku, a bude po starostech:-).

3 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS