Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OU
DT

R^ Prý ho už lokalizovala orbitální část, ale pořád ještě neví, v jakém je stavu. Kamery asi nebudou na úrovni HiRISE, která na Marsu snímá pomalu každý kámen. Protože ale navedli Chandrayaan 2 na dráhu nad sondou, budou se s ní další dva týdny snažit navázat spojení. Pro případ, že by přeci jen dosedla měkce, nevypadly motory ale "jen" spojení.

Osobně si myslím, že je to jen vyčerpávání všech možností. Při přistávání měla odklon od plánované dráhy. Až moc to připomíná Exomars a Schiparelli. Přeju krásný den, Petře. :-)

0 0
možnosti
Foto

Měkké přistání se pravděpodobně nepovedlo, viz

"Indii zatím zřejmě nebude čtvrtou zemí, která „měkce“, tedy kontrolovaně přistane na Měsíci. Řídící středisko ztratilo s modulem kontakt, když byl posledních pár kilometrů nad povrchem."

Zdroj: https://www.idnes.cz/technet/vesmir/indie-pristani-na-mesici-modul-problem.A190906_163528_tec_vesmir_vse

0 0
možnosti
DT

R^ Alespoň ta orbitální sonda funguje. Relativuje to výkon ESA při rozbití Schiaparelli, my jsme hrozně rozmazlení Američany, kterým se přistávání skoro vždycky povede. Jenže za tím jsou desetiletí zkušeností a problémů a nehod. Ty ostatní vesmírné agentury se ještě musí učit.

Krásný den, Jaroslave. :-)

2 0
možnosti
MK

R^ Souhlas s Danou Šumanovou i s Vaším komentářem. Jen bych za sebe dodal, že konkurence na tomto poli by mohla přinést rychlejší výsledky.

0 0
možnosti
JZ

Zasloužená karma R^:-)

0 0
možnosti
DT

Děkuju - mějte hezký den. :-)

0 0
možnosti

Moc se mi líbí způsob, jakým Indové využili gravitačního pole obou těles při navádění rakety na oběžnou druhu Měsíce. Má šetrná dušička účetní je potěšená. Vždycky mám radost, když se docílí výsledku úspornou cestou, zvlášť, když raketa nemá lidskou posádku, a tak pokud technika vydrží, pak je časové prodlení únosná ztráta. Taky je skvělé, že to zkouší stále a stále víc a víc zemí, že přestávají být tyto expedice jen věcí dvou supervelmocí. V budoucnu si myslím, že budeme na expanzi na jiné planety závislí - možná životně. Držím Indům moc palce a budu se snažit sledovat na netu přenos přistání. Jsou mi o to víc sympatičtější, že se prezentují velmi umírněně, žádné barnumské řeči. :-)Díky za milý článek Dani. Zdravím.R^

3 0
možnosti
DT

R^ Teď jste klepla hřebíček na hlavičku - to je ono, proto jsou mi také sympatičtí. Prostě jdou a udělají. Žádné nabubřelé řeči, velkolepé šou, prostě jdou a pracují.

Sympatické.... R^

Přeju moc hezký den, Dani, mějte se krásně a děkuju za milá slova a jako vždy milou návštěvu. :-)

3 0
možnosti
JB

R^:-)Všem takovýmto akcím palce držím.

1 0
možnosti
DT

Jste moc hodný, už se to blíží, dnes večer... :-) Mějte krásný den, ať se daří, Jirko. R^

0 0
možnosti
PS

jj, Američané se rozhodli pro let na Měsíc hned, jak přišli Rusům na podvod s Gagarinem.

2 3
možnosti
DT

:-) Myslím, že nejste konspirativně up to date. Gagarin ve vesmíru byl, ne že ne - ba co víc, před ním tam měl být ještě jeden, jen to nedopadlo tak dobře. TAHLE verze je teď IN. :-)

Přeju krásný den. :-)

1 0
možnosti
Foto

Dík za pěknou zprávu a držím indické sondě palce

0 0
možnosti
DT

R^ Moc bych jim to přála. :-) Děkuju a přeju krásný večer, Marku. :-)

0 0
možnosti
Foto

I54v32a62n 52M84a41r61e67k

5. 9. 2019 17:29

R^R^R^ pí. Dano Karma.

0 0
možnosti
DT

Děkuju, mějte krásný večer, Ivane. :-)R^

0 0
možnosti
JL

Pani Dano Tenzler. Mala oprava. Indicky pokus o pristani na Mesici je v poradi pata zeme, ktera se pokousi tento krok udelat. Opomela jste izraelskou sondu, ktera vsak nedokazala uspesne pristat. Tem Indum to vsak preji. Vlastne to preji kazdemu, ktery se o to pokusi.

4 0
možnosti
DT

Počítám to tak, že Američané po Měsíci jezdili a chodili, Rusové a Číňané alespoň jezdili. Víc zemí na něm nepřistálo. Vikram ze sondy Chandrayaan 2 může být čtvrtým, kdo se na Měsíc dostane.

Přeju hezký večer a díky za zájem o věc. :-)

3 0
možnosti
  • Počet článků 969
  • Celková karma 18,99
  • Průměrná čtenost 1329x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.