Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

J32a39n 39K58a93r21a92s67e55k

10. 10. 2019 11:41

nevim jestli to nekdo uz napsl, ale pro jistotu to uvedu:

Atomove elektrarny jsou absolutne bezpecne.

Take si myslim nebylo jeste zcela vysvetleno, proc se presto najdou aktiviste, kteri vyse napsanou vetu zpochybnuji.

Je to bohuzel vemi proste - stoji za tim Putin. Totiz, kdyz byl tenkrat v Nemecku kanclerem ten Schroeder, tak ten byl v koalici s temi Zelenymi. A oni se dohodli na takovem win-win reseni. Zavrou ty jaderne elektrarny a Schroeder se postara u Putina o ten nahradni plyn. A postavili pres to more ten plynovod, druha vetev se ted dokoncuje. No a Siemens, ktery driv ty jaderky stavel ted bude stavet ty plynove elektrarny.

Muzeme mit Putina radi nebo ne, ale pocitat ten chlapek umi. Dodavat jednotlive jaderne elektrarny nebo neco malo uranu neprinese zdaleko tolik, jako neustale moct dodavat plyn do zemi, ktere ho nutne potrebuji.

A proto Putin podporuje vsechny ty aktivisty. Proti nemu nema Dana nejmensi sanci.

0 0
možnosti
MM

35 nebo i vic let vývoje JE straceno diky demagogum, jejich potomci ted blokuji provoz na cestách kuli akútnej klimatickej katastrofe....

0 0
možnosti

Rizikový faktor "člověk". Hm. A copak někdy nebyl? Když se podívám zpět dějinami, tak to tak bylo vždycky. Naši předkové to věděli a snažili se rizika eliminovat co nejvíc, tak, jak uměli. V každé době a ve všech obdobích podle tehdy znalých technických možností. Byli ve svém prostředí silní - jinak by nepřežili. A vedli k tomu své děti. Dneska za nás málem všechno řeší technika. Počítače. Automatizace vládne všude kolem. A čím víc se na ni spoléháme, tím víc si neumíme představit, jak bychom uměli a dokázali snášet rizika bez ní. A jsme vyděšení víc a víc, čím je svět složitější technicky. (Všimněte si, zatím vynechávám morální složitosti, které by nás měly trápit nejvíc!). Aktivisty, kteří budou na jaderných technologiích hledat jen to špatné, nepřesvědčíte. Jsou to lidé, kteří neuvažují logicky - a nejsou jediní. Podle stejně ujeté logiky se mají začít kácet aleje letitých stromů, protože by do nich mohli řidiči aut nabourat.Ještě nikoho nenapadlo bourat baráky podél nich, ale bojím se, že i tahle doba nastane. Zavádí se sterilní prostředí málem i na WC, ačkoliv se už ví, že přespřílišná citlivost na baktérie u děti škodí. Lidé se ve svých obavách o své pohodlíčko houfují jako ovce a ve stádečkách sami sebe přesvědčují, že oni mají pravdu, že život se musí žít především opatrně. Kdyby kolem nás byli jen takoví, žijeme dodnes na stromech. Kdo by šel přece kvůli nejistému snu o pokroku do rizika? Rizikových faktorů je hafo a člověk je prostě jeden z nich. Je to on kdo vymýšlí tříokruhovou ochranu v případech poruch složitých systémů, je to ale - a vždycky bude - také on, kdo svou nedbalostí a lhostejností, často velmi často nečinností, způsobuje problémy. To je ale život. Jsou ti, co se ho snaží žít - a ti, kteří se ho "probojí" v houfu. Dík Dani za tohle čtení, i když se bojím, že tu tvoříme také houf, který se však snaží ty ostatní zbavovat obav. A tomu dávám karmu ráda a vždycky. Zdravím.

4 0
možnosti
DT

Děkuju za milá slova. :-)R^

U těch jaderných elektráren se jedná o (s převahou) nejhlídanější a nejvyptuněnější technologiii - a přesto aktivisté jedují. Je mi jasné, že s tím nepřestanou, ale snad se pomocí téhle malé série blogů dostanou k lidem i argumenty "protistrany". Ona totiž situace dostává nepříjemný sešup, když se jim podaří zhysterizovat širší dav.

Lidé, co se jimi nechají vystrašit, nejsou na vině. Oni to mají totiž velice dobře psychologicky vymyšlené. Neinformovaný člověk, který hned neodhalí manipulaci musí nutně propadnout panice a ta pro změnu zhoršuje schopnost logického myšlení, kterým by mohl odhalit lži (ty, co nejdou vidět na první pohledú. Kruh se uzavírá.

Podle mě je jedinou možností, lidi informovat, aby nebyli tak lehkou kořistí demagogů. Proto tyhle blogy, snad někde uvíznou na netu a přečte je v budoucnosti někdo, kdo už aktivistům na špek skočil.

Lidi by se neměli téhle věci bát. Neměli by ji v žádném případě podceňovat, ale bát se jí také není třeba. Já třeba budu první, kdo bude vystupovat proti "malý jaderný reaktor do každé rodiny". A stejně tak nechci, aby se lidi děsili k smrti něčeho, co za to nestojí - a nechali se manipulovat někým, kdo ani neukáže svou vlastní tvář a o jehož cílech se můžeme jen dohadovat. V lepším případě jde jako vždy o peníze, v tom horším ... prostou touhu škodit ostatním lidem. Například tím, že je připraví o jediný opravdu čistý a efektivní zdroj levné energie. Bohužel i tyhle typy mezi námi žijí. Asi nemá být život moc jednoduchý...

R^Mějte moc krásný den, Dani, ať se daří. R^

5 0
možnosti
JL

Snad by bylo rozumne, pani Tenzler, ukazat neco noveho nasim ctenarum v tomto problemu.

Atomic Energy of Canada jiz na tom pracuje Novy prototyp reaktoru nam ukazuje cestu. Prosim o otevreni "http://www.nextbigfuture.com/page/2"; a precteni clanku

"ARC 100, Modular Reactor, Passes First Phase of Canada’s Nuclear Safety Commission Vendor Design Review". Podpori vam to vas clanek.

0 0
možnosti
DT

Díky za ten link, zkusím o tom najít něco víc. Přeju krásný den. R^

0 0
možnosti
TT

Ten první obrázek je z jaderné elektrárny? - Pánbůh s námi a zlé pryč! ;-D

2 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
3 0
možnosti
Foto

Za výborný článek si, Dano, teď můžeš udělat výborný oběd R^R^

3 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
Foto

Jasně, obsluhovat JE může každý a dělat si při tom, co uzná za vhodné, až ji nakonec (ne)úmyslně odpálí.

3 0
možnosti
DT

Někdy mám pocit, že oni tomu skutečně věří. A na argumenty reagují všeobecným zatměním a pověstnou větou "no a co kdyby"... :-) Krásný den, Kláro, mějte se hezky. R^

3 0
možnosti
MS

R^ K uvedenému se ještě hodí doplnit filozofii systému automatického řízení jaderné elektrárny. V Temelíně jsou tři nezávislé systémy - řídicí, limitační a systém ochran. Běžné řízení zabezpečuje řídicí systém. Pokud se provozní parametry vychýlí od normálu, zasáhne limitační systém a snaží se vrátit parametry do běžných mezí. Pokud se to nepovede, zasáhne systém ochran a příslušnou část technologie odstaví.

Hlídání ochran není možné za provozu vyřadit; po Černobylu se to pokud vím zabezpečilo zřejmě ve všech JE. Ruská mentalita k automatickému systému ochran u jakýchkoli technologií je pověstný - hlavně se zajímají o to, jak ho lze vyřadit. Při analýze rizik a jejich ohodnocení během projektování se lidský faktor považuje za poněkud nespolehlivý, a ochrana před nebezpečným stavem se zabezpečuje bez lidského zásahu. V důležitých případech se lidská intervence do tohoto procesu nepřipouští.

Lidský rizikový faktor se těmito mechanizmy minimalizuje, ale nelze ho úplně vyloučit. Z analýzy nehod vyplývá, že jejich nezanedbatelná část byla způsobena nedostatky při projektování technologie a určitou kombinaci nepříznivých okolností se nepodařilo předpovědět a ošetřit. Proto je tak důležité důkladné prošetření i malých nehod a analýza jejich příčin. Velký důraz je zde kladen v letectví, jaderné energetice či zpracování ropy a plynu. Každý důležitý poznatek se posílá všem uživatelům, jichž se to může týkat. To je další významný mechanizmus ke snížení lidského rizikového faktoru.

10 0
možnosti
DT

R^ To jste napsal moc hezky, děkuju! R^ Mějte krásný den, Michale, ať se vám vydaří.

0 0
možnosti
OU
DT

R^ Přesně. Protože jen tak nějaké špatné obsloužení ventilu (na rozdíl od chemičky nebo rafinerie) v JE žádnou paseku nenadělá. Všechny procesy jsou hlídané a hlídači jsou hlídaní - takže nějaké úmyslné špatné vyplnění úkolu by se okamžitě zjistilo.

Navíc při problémech tu jsou ještě fyzikální bariéry, které pracují samy o sobě a jak je známo - fyzika je neúplatná. O tom se takové benzínové pumpě může jen zdát. A přesto nikdo nikde nedemonstruje proti zabijáckým pumpám - a to přesto, že je naprosto zřejmé, že k nim mají volný přístup jak naprostí laici, tak sebevrazi nebo potenciální atentátníci.

Přeju krásný den, Petře. Ať se daří. :-)R^

3 0
možnosti
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,24
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.