Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

Nekolikrat jsem toto od astronomu slysel. Ze pry ty velke hvezdy pro ne tak zajimave nejsou, jak ty male.

0 0
možnosti

A všechno to se točí kolem toho jak a co ještě jsme schopni zachytit a vidět. Je to možná jako když mravenec rozezná - možná - ještě světlo baterky v našich rukou, ale už ne světlomet na horizontu silnice.

1 0
možnosti
PV

P85a26v67e36l 50V64é61b52r

20. 10. 2019 8:43

Pokud vím, tak mravenci jsou slepí. Ale chápu, co jste chtěla říct a souhlasím.

0 0
možnosti
MS

R^R^Velké štěstí měli čínští a arabští astronomové, kteří mohli v roce 1054 pozorovat na vlastní oči výbuch supernovy SN1054, jejíž pozůstatkem je dnes Krabí mlhovina. Nám se asi něco takového nepoštěstí.

Jinak je dost zajímavá okolnost, že kdyby k nám dorazilo světlo ze všech (i těch nejvzdálenějších) hvězd, zářila by v noci obloha tak jednolitým světlem, že bychom se z toho asi zbláznili. Přirovnává se to k podobnému efektu, jako když se díváme do hustého lesa a jeho kmeny pak tvoří jakoby jednolitou palisádu. Naštěstí k nám světlo z velmi vzdálených hvězd nedorazí.:-)

1 0
možnosti
Foto

Světlo i z velmi vzdálených hvězd, ale i galaxií k nám zákonitě dorazí, ale protože slábne s druhou mocninou vzdáleností, potřebujeme ho zesílit.

0 0
možnosti
Foto

Dano, děkuji, velice zajímavé! Podle mě mají nejkratší život hvězdy lidské, kde osmdesát roků je už závratně dlouhé. Tobě, Ty naše hlavičko otevřená R^R^R^R^:-)

1 0
možnosti
DT

Díky za každou takovou krásnou lidskou hvězdu. :-) I když vydrží jen století nebo míň. Krásné nebe do Norimberku, Horste, ať se daří. :-)R^

0 0
možnosti

Pěkné téma. Už jsem se s ním opakovaně setkala hlavně kolem otázky polemik kolem přesného data narození Ježíše Krista. Ona "hvězda nad Betlémem", o které se zmiňuje tolik pramenů, bývá diskutována občas jako výbuch supernovy, který v té době podle astronomů nastal, a teď jen určit které a kdy přesně - a zda vůbec :-). I tam se uplatňoval ve výpočtech časový posun.

A Dano, líbí se mi ještě jedno podobenství úplně z jiného soudku. Podle podle učenců buddhismu, člověk vnímá své okolí, jakoby žil na dně velké vázy. Ti, kteří opravdu touží po prozření a dokáží osvobodit svou mysl sebezpytováním a meditacemi, a dostanou se až tak daleko, že začnou chápat existenci skutečných rozměrů prostředí, ve kterém se nacházíme, pro ty se váza rozbije. Prostředí se vlastně vůbec nezmění, ale jen oni naráz uvidí celý vesmír. Jedno z tajemství mistrů tohoto učení. Hezký víkend přeji.:-) R^

0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
GH

G67e87o22r37g78e 37H50o32l22y

18. 10. 2019 4:47

Velice zajimave, jako vzdy...rad ctu Vase blogy.

Tady je neco o vesmiru co se objevio pred asi 20 min:

https://www.foxnews.com/science/earth-exoplanets-common-universe-new-study

0 0
možnosti
DT

Děkuju za link, George, i za všechny ostatní, jste strašně moc hodný! Přeju překrásný den do Kanady. Ať se vám vydaří. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

Neříkalo se ještě nedávno, že Betelgeuze už možná vybuchla a tu podívanou třeba uvidíme my? Jo, všechno je jinak...R^

1 0
možnosti
DT

Nebyla to Eta Carinae? A pak tady asi tak za 3 roky máme mít tu rudou novu, to jsem zvědavá, jestli jim to vyjde. :-)R^ mějte se moc hezky, Kláro, díky za návštěvu. :-)

1 0
možnosti
DP

Je to trochu od tema clanku. V mladi jsem v nejakem vedeckem casopisu cetl, ze svetlu Polarky trva 46 let, nez doleti na zemi. Kdyz jsem slavil 46 roku, podival jsem se schvalne na Polarku, abych videl to svetlo, ktere putovalo od doby meho narozeni. Byl to takovy magicky okamzik.

3 0
možnosti
Foto

Myslím, že tam, kde jste to četl, jim z údaje vypadla nula na konci údaje. Takže na magický okamžik si budete muset ještě nějaké to století počkat.

0 0
možnosti
Foto

I27v16a63n 54M13a94r24e67k

17. 10. 2019 15:22

Paní Dano, existuje vůbec něco, co Vy nevíte?. . . . Hluboká poklona před vašimi vědomostmi. Karma R^ [>-] V

3 0
možnosti
DT

Děkuju. :-) Ale abyste mě moc nepřechválil - v zájmu objektivity - tohle jsou všechno takové tři oříšky, které přinesl Janek popelce. Zakopávám o tyhle věci při toulkách na netu, upravuju je do blogů a překládám do češtiny...

Tedy kromě těch věcí o radioaktivitě. To je taková moje vášeň a věc, kterou prostě musím psát.

Ještě jednou díky za milá slova, mějte se moc hezky, Ivane. :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,23
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.