Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Uz se tesim, az Zeme rozpazi. To si o pikosekundu dyl pospim.-)

.

Moc dekuji za Vase blogy. Casto dostavam odpovedi.

0 0
možnosti
DT

:-) Až Země rozpaží... :-) Hezká představa, jste umělec fotek i slov, Michale. Krásný večer přeju! R^

0 0
možnosti
Foto

Podle družicových záznamů od roku 1979 ubyly globálně jen asi dva miliony km2 mořského ledu. To je nepatrné, protože celkový průměrný roční zalednění moří je cca 24 milionů km2. Globální úbytek ledu je malý z důvodu, že tání v Arktidě je vyváženo přírůstkem ledu na jižním pólu. Překvapující? Ne. Už po miliony let je běžné, že klima na obou pólech se vyvíjí leckdy opačným směrem. Nemá to nic společného s činností člověka. Jde o mechanismus známý jako houpačka.

0 0
možnosti
Foto

Tání arktického ledu nemá na Danou uváděný mechanismus vliv, protože kromě grónského ledovce jde o kru plující po vodní hladině. Díky Archimédovu zákonu tu pak k žádnému přesunu hmoty od pólů k rovníku nedochází.

1 0
možnosti
Foto

Odstředivý regulátor se používal u parních strojů k stabilizaci otáček. Dnes se používá na stabilizaci otáček u benzinových sekaček na trávu.

2 0
možnosti
Foto

To je dobrý příklad, zachování momentu hybnosti se tam uplatňuje, ale nakonec se to celé odvíjí od protipůsobení odstředivé a přítlačné síly. Díky záporné zpětné vazbě vlastně nezáleží na zdroji nelinearit, ať už pramení z momentu hybnosti nebo geometrie systému.

1 0
možnosti
Foto

Kdyby toto bylo to nejhorší, co může klimatická změna přinést, bylo by to fajn a svět by byl růžový a krásný. Bohužel ty hrozby jsou někde úplně jinde.

1 0
možnosti
DT

Záleží na tom, kde člověk bydlí. Sahara se zase zazelená, stejně jako Grónsko... jen Holanďani to asi nebudou mít veselé - ovšem oni věděli už před 500 lety, kde staví a co tam hrozí. Můj soucit se tedy nachází v určitých mezích... :-) Děkuju za zájem o blog a přeju hezký večer.

0 0
možnosti
Foto

I když pro mne zákon zachování momentu hybnosti už dávno není nic nepochopitelného, stále má pro mne nádech kouzla. Člověk nějak intuitivně čeká, že těleso musí interagovat s okolím, aby změnilo svůj pohybový stav. V tomhle případě tomu tak není. Ačkoli na tom není nic záhadného, je to fascinující.

Vůbec si neuvědomuji, že by tohoto jevu cíleně využívalo nějaké mechanické zařízení, ani mne nenapadá, kde by se to mohlo hodit. Možná k nějaké změně rotace družic. Ale to zase není potřeba tak často, jestli vůbec.

1 0
možnosti
OU
PV

P81a40v69e65l 71V20é52b68r

7. 11. 2019 8:12

Aha, tak proto ekošílenci tak urputně bojují proti zvyšování teploty Země: Bojí se změny rotace země, neboť by to velmi rušivě zasáhlo do životního cyklu nějakého brabrouka...

Docela zajímavé, docela kratochvilné čtení a další poučení. Děkuji, paní Dano.

P.S. Čumák je právě velice spokojen. Byli jsme na pár dní ve městě a on rozhodl, že to tam není ono. Teď jsme zpět na chalupě a on si to užívá. Doufám, že i váš čumák si užívá podzimu (je sice mokro, ale když ono mokré listí tak nádherně voní)

0 0
možnosti
Foto

Chápu že osud brabrouka vám může být ukradený. Možná vám ale nebude tak úplně jedno, až se jednou díky řetězci sucho - neúroda - destabilizace - války - migrace objeví před vaším domem hloučky migrantů v počtu, které naše ozbrojené složky nebudou schopny zvládnout ...

0 2
možnosti
  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,69
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.