Pátek 6. prosince 2019, svátek má Mikuláš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 6. prosince 2019 Mikuláš
Zobrazit příspěvky: Doporučované Všechny podle vláken Všechny podle času

D26a62n79a 81Š70u28m34o63v44á 1185399324479

Vaření Dani - to je téma! U nás to je takhle - rodinné stříbro jsou domácí recepty, co se dědí po babičkách a prababičkách. Bývají napsané na cancourech,naprosto zasviněných od vaření, ovšem s láskou opatrovaných. Ty uchovávám v pár osvědčených kuchařských knihách. Zajímavé byly předválečné kuchařky od Sandtnerové a Kejřové. Už tehdy tam byly rozpisy tak, aby si rodina mohla vybrat luxusnější, anebo šetrnější variantu. A líbilo se mi, že byly polopatistické. Ale jsou opravdu už trochu mimo tuhle dobu. Co ovšem NIKDY NEZKLAMALO byly Receptury teplých pokrmů tak, jak je vydali soudruzi za komančů. Je to bichle, ale když se přesně dodrží, žádné jídlo, co tam je, nelze zkazit. To se cení hlavně po svatbě, že?

No a za těch 40 roků rodinného vaření jsem si ověřila, že se člověk nesplete s kuchařkami od:

Viléma Vrabce (teplá a hlavně studená kuchyně jsou excelentní),

Vaňhy (to je specialista na ryby, ale to už je fakt vysoký level),

Michaela Dobromila Klímy (specialista na čínskou kuchyni - vyšla tu jeho kuchařka někdy v r. 1968 a je to skvost) a

Cukrářské speciality od dvojice Antoníno Gurecký a Jan Chromela. Tu jsem si koupila pro jistotu 2x - malá brožovaná, ale k nezaplacení.

No a když si chci něco osvěžit extravagantního - třeba paštiky, nebo ragú, tak se ještě mrknu na osvědčenou Magdalenu Dobromilu Rettigovou, je na netu a spíš je to o inspiraci ingrediencemi, či postupem, ty kopy vajec pomíjím. Všechny ty Mary Berryiové a podobné dámy jsem prošla, zkusila sem tam i něco uvařit, ale bohužel. Možná nám to nešlo do huby, protože to je cizina. Ještě jsem zapomněla, vynikající je kuchařka rodiny, co jí patřil před válkou hotel Šroubek (dnešní Evropa) - náhodou jsem ji vyhrabala v antikvariátu a jsou tam poklady. Např. jedna z jejich specialit byly knedlíky s vejci. A fakt výborné, ale v tomhle prostředí to bylo odvážné, ne? Zdravím Dani, už píšu moc dlouho. R^

+2/0
doporučit
15.11.2019 8:30

P18a76v72e24l 33V14é77b56r 5829672362491

Paní Dano, váš záměr vzdělat národ ve vědách kuchařských nezůstává o mnoho pozadu za záměrem vzdělávat ve vědách radioaktivních. A pokud se zadaří stejně jak ve vašem hlavním záměru, vyrojí se kuchařů jak včel...

PS. Sníh sem, na rozhraní Jižní Moravy a Slovácka, ještě nedorazil, ale dovoluji si predikovat, že se bude mému Čumákovi nadevše líbit. Teploty pod nulou mu zjevně nevadí (spíše ho povzbudí) a procházky v dešti přímo zbožňuje (v tom se poněkud rozcházíme, ale co bych pro milovaného pejska neudělal).

Nezahrabejte se do toho vaření příliš a občas dopřejte sobě i vašemu Čumákovi nějaké to proběhnutí (mám podezřením, že běh vedle kola v dešti ho uvede do posvátného vytržení).

+2/0
doporučit
14.11.2019 9:40
Foto

M46a10r65t35i18n 19F81r28é30l26i84c84h 9592628164

Tak to se moc těším a jsem zvědavý s čím přijdete. Doufám, že "trochu pokecáme o vaření".

A dvě poznámky k Vašemu článku. Na těch českých internetech se už dá najít poměrně dost stránek s velmi kvalitními recepty a návody. Jen se musí trochu hledat a bývají často úzce zaměřené. No a jak rychle poznat špatný recept? Jednoduše, jakmile tam máte masox, podravku nebo nedej bože kuchárek, či něco podobného tak pryč odsud.

+1/0
doporučit
15.11.2019 13:16

M84i28l68a74n 47Š29ť91a86s10t19n65ý 8188672285527

U nás je to podobné, jako v Německu. Knižní kuchařky vydává kdejaký trouba, který jen využívá (či spíše zneužívá) své jakés takés popularity v úplně jiném oboru. Odstrašujícím příkladem v tom je jistý pan Hruška, bývalý redaktor zpravodajství na TV Prima. Ten založil svoji "kuchařskou" kariéru na smažených kuřecích kůžičkách.:-)

+1/0
doporučit
14.11.2019 9:52
Foto

Š21t84ě33p97á12n 91B83i26c43e51r14a 6239372368586

To vaše "za to může fyzika" jsem nedávno uplatnil v Lidlu. Do jejich papírové tašky jsem od kasy překládal nákup. Tašku jsem držel za jedno poutko, aby byla otevřená a to se samozřejmě utrhlo. Pronesl jsem jakousi nelichotivou poznámku a slečna stojící za mnou řekla, že není divu, když tašku držím za jednou ucho. A tak jsem si mimoděk vzpomněl na fyziku a svedl to na ní.

+1/0
doporučit
14.11.2019 9:22
Foto

R51u96d47o28l27f 93M75e82n17t80z70l 4622464437306

Na tuhle sérii jsem opravdu zvědavý. Současné kuchařky řeší jen co, kolik, v jakém pořadí a při jaké teplotě smíchat. Nikdo se nezamýšlí, proč se to tak má dělat a jestli je to vůbec potřeba. Určitě je spousta pravidel, která pro současné potraviny a nádobí není potřeba, jen se drží jako mem, protože nikdo neví, proč vznikla. Opravdu je vždy potřeba dávat do předehřáté trouby? Opravdu se musí maso do guláše nejprve předsmahnout, jak tvrdí jedni, nebo naopak nesmí, jak tvrdí druzí? Třeba si teď udělám lepší názor, až budu vědět, co se doopravdy pod pokličkou děje.

+1/0
doporučit
14.11.2019 9:22

P19e71t62r 22P58a65l42e48č76e82k 3850255754902

Popravdě s tím mobilem v ruce bych úplně nevařil, on by mi spadl do plévky, a ještě bych ho zamíchal. Ano, toho jsem schopen. Mám sice mobil odolný celkem hodně, ale vroucí tekutina...Já vím, byla to nadsázka. :-)

+1/0
doporučit
14.11.2019 8:28

P30e84t50r 82P85a80l38e58č25e30k 3140915674382

Šmudla, která zdědila 3 hrnce....;-D;-D;-D Pane Všehomíra, to je dokonalé. R^ Na tyhle blogy se moc těším.

+1/0
doporučit
14.11.2019 8:20

J32o28s83e12f 54P80o14t69r 6910281637949

Paní Tenzler,

dovolím si tuto diskuzi použít, vlastně zneužít k požadavku na vás, abyste mi sdělila z vašeho diskuzního příspěvku z 9.11. :

"Máte dojem, že se například ty věčně omílané tisíckrát vyvrácené kreacionistické nesmysly stanou "vědečtější", když se objeví v rubrice vedle skutečné popularizované vědy? Něco vám prozradím. Lidi nejsou hloupí. Ty nesmysly se vědečtější nestanou. Naopak, bude ještě víc vidět, jaké to jsou hlouposti."

aspoň jeden z těch tisíců vyvrácených kreacionistický nesmyslů?.

Já vám za to prozradím, jaké jsou současná vědecká stanoviska k vaší víře o vzniku světa jako " náhodných kvantových fluktuací ". Ty, jak jste se jednou zmínila, v době, kdy nebylo nic, náhodně fluktuovaly a tak daly základ velkému třesku. To, že věda tuto geniální teorii neuznává je jen vina starých vědců, kteří musí vymřít, a mladí, progresívní a pokrokoví, tuto vaši teorii uznají ( a vypadá to na Nobelovu cenu).

Tak já vám sdělím, jaký je současný názor na to. Kip Thorne, nositel Nobelovy ceny, 2017 za gravitační vlny, píše v článku z července 2019 :".....Gravitační vlny vzniklé při samém velkém třesku, říkáme jim "kvantové fluktuace vakua".

Tedy výron energie, vznik fundamentálních částic a zákonů, včetně gravitace a až pak působení kvantových fluktuací vakua.

Paní Tenzer, věříte nesmyslům a přitom jste mě neomaleně, v duchu komunistických estébáků napadla a urazila nejen mě, ale všechny ty, kteří nevěří ve vaše nesmysly.

Doporučuji vám, abyste se přiučila fyziku a dala si lekce z demokracie, kde vás naučí, že v demokracii je nutno respektovat všechny názory a neříkat svým oponentům, že jsou blbci.

Jste nevychovaná, polovzdělaná, primitivní ateistka.

0/−1
doporučit
17.11.2019 19:37

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS

Najdete na iDNES.cz